2012. ápr 09.

Különleges megemlékezésre készül a Ferrari

írta: FormaNet
Különleges megemlékezésre készül a Ferrari

Egy hónap múlva, május 8-án lesz Gilles Villeneuve halálának 30. évfordulója, és ebből az alkalomból a Ferrari Fioranóban egy különleges eseménnyel tiszteleg egykori versenyzője emléke előtt. Május 8-án Gilles fia, az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve vezetheti édesapja egykori autóját.

 
 
"Gilles Villeneuve emléke sokakban még mindig élénken él Maranellóban. Tehetségével, sebességével és bátorságával, ami a vakmerőség határait súrolta, a mai napig is nagyon népszerű a rajongók körében, akik közül a fiatalok már csak felvételekből vagy a róla írott történetekből ismerhetik. Úgy döntöttünk, hogy erre a dátumra különleges módon emlékezünk meg, mellyel újra összehozzuk a Ferrari és a Villeneuve nevet a versenypályán. Május 8-án, kedden, Gilles fia, Jacques a fioranói pályán a Ferrari 312 T4 volánja mögé ül, mellyel Gilles Villeneuve és Jody Scheckter 1979-ben bebiztosította a konstruktőri címet a Ferrarinak, és a dél-afrikai világbajnoki címet szerzett a pilóták versenyében. Ez egy méltó alkalom lesz arra, hogy egy olyan emberre emlékezzünk, akinek mindig is kiemelt helye lesz a Ferrari történelmében” - áll a csapat hivatalos honlapján.

 
Gilles Villeneuve 1978-tól erősítette a legendás olasz istállót, és Enzo Ferrari egyik legkedvesebb pilótája volt. 1982-ben ő volt világbajnokság legnagyobb esélyese, de egy tragédia keresztül húzta a számításokat. A szezon ötödik versenyhétvégéjén, a Belga Nagydíj időmérő edzésén Gilles halálos balesetet szenvedett. 
 
Gilles Villeneuve az 1977-es Brit Nagydíjon egy McLaren Ford Cosworth-ban debütált a szériába, majd a következő versenytől, a Kanadai Nagydíjtól már a maranellói istállót erősítette, és a következő évben itt, hazai közönsége előtt szerezte meg legelső győzelmét a szériában. A 32 esztendősen elhunyt kanadai F1-es pályafutása során összesen 67 nagydíjon állt rajthoz, 13 dobogós eredmény - ebből hat győzelem-, két pole pozíció, nyolc versenyen megfutott leggyorsabb kör, és összességében 107 pont sorakozik a neve mellett.  
 
 
 
 
 
FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 villeneuve formula 1 gilles jacques villeneuve