2012. ápr 13.

A Ferrarinál továbbra is napirenden van a gumikérdés

írta: FormaNet
A Ferrarinál továbbra is napirenden van a gumikérdés

A Ferrari az elmúlt időszakban számtalan szakemberrel bővítette csapatát, többek között a gumiszakértő, az egykori Bridgestone mérnök, Hirohide Hamashima is csatlakozott az alakulathoz, miután a tavalyi évben az autók gumikezelése sok fejfájást okozott az olaszoknak a keményebb keverékek vonatkozásában. A japán szakember úgy véli, idén is van még tennivaló ezen a területen, és fontosnak tartja az F2012-es gumikezelését nagyobb tartományba kiszélesíteni, mert egyelőre csak bizonyos körülmények között lehet a kocsiból kihozni a csúcsteljesítményt.

  
 "Őszintén szólva, továbbra is szenvedünk” – nyilatkozta Hirohide Hamashima a gumik teljesítményével kapcsolatban.
"Az autóban megvan a potenciál, de jelenleg még nem sikerült megtalálnunk a legmegfelelőbb pontot. Télen néha ez sikerült bár olykor egészen nagyok voltak a különbségek. És ha egyazon időben sikerül ezt a pontot megtalálnunk, az autó azonnal erősebbé válik.”
 
Hamashima szerint jelenleg az F2012 teljesítménye versenykörülmények között jobb  mint az időmérőn, ám azzal számol, hogy mindkét esetben képesek lesznek tovább javulni, azaz nem csak a hosszú etapokon, de az egykörös teljesítményt illetően is.
 
"Úgy gondolom, jelenleg az autónk erősebb versenykörülmények között, mint az időmérő edzéseken. Csak két futamon vagyunk túl, így még semmit sem lehet biztosra venni. Azt azonban elmondhatjuk, hogy az esős körülményeket előnyünkre tudjuk fordítani.”
 
A szakember beszélt a Ferrari gumimelegítési problémáiról is, ami azt elmúlt évben komoly gondot jelentett az alakulat számára: "A Ferrarinál megoldottuk a melegítési problémát. Figyelembe véve a Pirelli különböző gumikeverékeinek tulajdonságait, maga az autó is nagyban segítette a melegítési problémának a megszüntetését.”
 
 
"Természetesen versenykörülmények között kompromisszumot kell kötnünk, hogy jobban melegedjenek. Ez azt is jelenti, hogy gyorsabb lesz a kopás, mint korábban volt, de ha egyszer sikerül megfelelően beállítanunk az egyensúlyt, és jobb lesz az autó, akkor a jó melegítés mellet a megfelelő tartósságot is elérjük. Szóval jelenleg a megfelelő egyensúlyt keressük” – nyilatkozta a Ferrari gumiszakértője.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

ferrari f1 pirelli forma1 f2012