2012. ápr 22.

A Force India egyelőre nem reagált az időmérő közvetítésére

írta: FormaNet
A Force India egyelőre nem reagált az időmérő közvetítésére

A Bahreini Nagydíj eseményei a tegnapi időmérőn látszólag zavartalanul folytak, ám a televíziós közvetítés a figyelmes szemlélő számára kissé manipuláltnak tűnhetett, különösen a Force India rajongóit fosztotta meg a közvetítés szerkesztője attól, hogy kedvenceiket nézhessék a pályán. Paul di Resta szinte észrevétlenül jutott be a Q3-ba, mivel a képernyőn egyetlen pillanatra sem látszott. Bernie Ecclestone érdekes magyarázatot adott az esetre, az indiai alakulat azonban egyelőre nem kommentálta a történteket.

 
A Force India a pénteki második szabadedzést logisztikai okokra hivatkozva kihagyta, miután szerdán az alakulat szerelőit szállító autó mellett egy Molotov-koktél robbant, ezért a csapat vezetése úgy vélte, jobb lenne még sötétedés előtt visszaérni a szállodába. Ecclestone akkor azzal próbálta rávenni az istállót a maradásra, hogy ő személyesen kíséri majd őket, fegyveres kíséret nélkül, ám ez nem győzte meg az alakulatot. Hogy a távolmaradás valóban a félelem miatt történt, vagy esetleg volt a dolog mögött bizonyos demonstratív ellenkezés a történtek miatt, sohasem fogjuk megtudni, egy dolog azonban bizonyos, Ecclestone érdekesen "büntette meg" az istállót.
 
A tegnapi időmérőn a kamerák nagy ívben elkerülték mind Nico Hülkenberg, mint csapattársa, Paul di Resta autóját. Az alakulat emiatt minden bizonnyal bizonyos veszteségeket könyvelhet majd el, hiszen a csapat szponzorai, az autók feliratozása révén nem váltak láthatóvá a nézők számára, így a támogatás ellentételezése az istálló részéről – köszönhetően a közvetítésnek – elmaradt. Ennek ellenére a Force India nem kommentálta a történteket, és Paul di Resta is csak röviden beszélt az ügyről: „A Twitteren láttam néhány dolgot, de én csak ültem az autóban, és vezettem. Szóval én csak az autómat láttam.”
 
Bernie Ecclestone szerint, aki a FOM vezetőjeként a közvetítésekért is felelős, nem büntetés történt, csupán arról van szó, hogy a nézők nem kíváncsiak a mezőny közepén autózó pilótákra. Ecclestone hangsúlyozta, hogy a szurkolókat csak az élmezőny érdekli, és ezért nem került bele a közvetítésbe a Force India két pilótája. 
 
„Senkist sem érdekel, ha valaki kilencedik, vagy tizenegyedik. Csak azokat az embereket, akik a saját csapatukat nézik. Beszéltem az embereimmel, hogy leginkább azokra összpontosítsanak, akik a pole-ért mennek, mintsem azokra, akik a tízedik helyért.”
 
 
Ez az igencsak cinikus kijelentés Ecclestone részéről még szakmai tekintetben sem teljesen támadhatatlan, ám az ilyen negatív diszkrimináció nem csupán a csapat érdekeit sértette, de szurkolók és támogatók széles körét is, mivel igen csak valószínű, hogy ha nem történik pénteken az ami történt, ilyen esettel sem kellett volna szembenéznie az alakulatnak, és rajongóinak.
 
A Force India a pénteki távolmaradással nem sértette meg a Concorde Egyezményt, mivel az a szabadedzéseken való részvételről nem rendelkezik, így azt nem is teszi kötelezővé az istállók számára. A közvetítés szervezői azonban érdeksérelmet okoztak a csapatnak, és ha ez jogilag esetleg nem is támadható, etikailag mindenképpen kérdéseket vet fel. Hogy Bernie Ecclestone haragja a mai napra is kitart-e, a délutáni futam alatt majd megtudjuk.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 forma1 force india bernie ecclestone paul di resta bahreini nagydíj f1 közvetítés