2012. ápr 22.

Brawn és Whitmarsh a Bahreinben kialakult helyzetről

írta: FormaNet
Brawn és Whitmarsh a Bahreinben kialakult helyzetről

A 2012-es Bahreini Nagydíj a verseny izgalmaitól és az eredményektől függetlenül is minden bizonnyal jó ideig témát ad majd a Formula-1 szerelmeseinek, és a pályán kívüli események okán már biztosan beírta magát a száguldó cirkusz történelmében. A Mercedes csapatfőnöke Ross Brawn, és a McLaren csapat vezetője Martin Whitmarsh is úgy véli, a futam után az F1-nek sürgős választ kell adnia a sportot ért kritikákra.

 
Ross Brawn szerint alaposan végig kell gondolni a hétvége tapasztalatait, és az azt megelőző döntést, mely döntés bizonyos megfontolások, és elvileg rengeteg valós információ alapján született, ami alapján a száguldó cirkusz végül ellátogatott Bahreinbe.
 
Az istállók most csak a versenyre koncentrálnak, és igyekeznek kívül hagyni gondolataikban a pályán kívüli történéseket. Brawn azonban úgy véli, hogy az F1 a tiltakozások, a sportot ért kritikák, az erőszakos - és sajnos halálos áldozatot is követelő - tüntetések nyomán nagyon rövid időn belül választ kell, hogy adjon saját magának, és természetesen a világ közvéleményének is arra a kérdésre, hogy valóban helyes volt-e ilyen körülmények között ellátogatni az arab államba.
 
"Azt gondolom, most már itt vagyunk, de az esemény után le kell ülnünk, hogy megvitassuk ezt” – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke az Autosportnak, amikor arról kérdezték, hogy a negatív szalagcímek miatt nem sérül-e a Formula-1 imázsa.
 
"Elkötelezettek vagyunk a verseny iránt, és versenyezni is fogunk, majd utána megfelelően megítéljük a történteket, és amit láttunk, abból le kell vonnunk a következtetéseket.”
 
A csapatfőnök röviden véleményezte a Brit Munkáspárti politikusok napokban tett felhívását, mely szerint a versenyt le kellene állítani, és a két brit pilótát, Lewis Hamiltont és Jenson Buttont személy szerint is említették nyilatkozatukban.
 
"Számomra nagyon frusztráló a brit politikusok kijelentése, hogy vonuljunk vissza, ha már egyszer itt vagyunk. Miért nem mondták ezt korábban?”
 
(Ross Brawn talán megfeledkezett arról, hogy a Brit Parlament felsőházának néhány befolyásos tagja már február elején arra szólította fel az FIA-t, hogy gondolja meg a bahreini futam megrendezését. Erről itt olvashattok. Természetesen voltak a futamnak támogatói is a brit politikusok között. Erről itt olvashattok)
 
„Egyesek megpróbálják Jenson Button és Lewis Hamilton nyakába varrni, hogy egy ország külpolitikájának meghatározói legyenek, de nagyot tévednek. Tudjuk, hogy rengeteg dolog történik, de közösen, nyugodt körülmények között kell a futam után elemezni azokat, és majd meglátjuk.”
 
A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh egyetért Brawnnal abban a tekintetben, hogy a brit politikusok felhívása nagyon rosszul időzített.
 
"Nem hiszem, hogy sokat használ, ha arra ébredünk reggel, hogy azt halljuk, nem kellene itt lennünk, ha már egyszer itt vagyunk, szóval egyet értek azzal, amit Ross mondott.”
 
Az F1 megítélésével kapcsolatban Whitmarsh elmondta, a csapatok feladata mindössze annyi, hogy a lehető legjobban végezzék munkájukat a versenypályán.
 
"Azt gondolom, az F1 meglehetősen kritikus magával szemben. Az elmúlt két évben volt két remek világbajnokságunk. Az elmúlt években volt néhány fantasztikus versenyünk, és úgy hiszem, az a néhány futam ami ebben az évben már megvolt, szintén fantasztikus volt, és ez az, amire mi képesek vagyunk.”
 
 
"A sport nagyszerű dolog, és ez az amire összpontosítunk. Ez egy nemzetközi sport, utazunk körbe a világon, különféle helyeken versenyzünk, és az emberek gyorsan nyilvánítanak véleményt arról, hogy hol versenyzünk, hogyan versenyzünk, és miért versenyzünk.”
 
"De végül is mi versenytársak vagyunk az F1-es világbajnokságban. Mindenhol ahol csak megfordulunk, mindent megpróbálunk azért, hogy megnyerjük a versenyt. Az elmúlt hét (Kínai Nagydíj) is hihetetlen volt, és ezek a dolgok azok, melyeket meg kell ünnepelni. Sok más dolog is történik a világban, ami tragikus. De ezekre nekünk nincs ráhatásunk. Nekünk arra kell ügyelnünk, hogy a pályán jól menjenek a versenyek” – nyilatkozta Martin Whitmarsh.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 forma1 ross brawn martin whitmarsh bahreini nagydíj 2012