2012. máj 12.

F1 A pilóták szabálymódosítást szeretnének már a Spanyol Nagydíjon is

írta: FormaNet
F1 A pilóták szabálymódosítást szeretnének már a Spanyol Nagydíjon is

Elképzelhető, hogy a Spanyol Nagydíjtól kezdve egy újabb szabály lép életbe, miután pénteken a versenyzői eligazításon egy vita alakult ki Lewis Hamilton bahreini pályán kívüli előzése miatt. A versenyzők nagy része szeretné, ha a jogtalan előnyszerzés minden esetben szankciót vonna maga után.

 
Pénteken a versenyzői eligazításon a hírek szerint többen is felszólaltak a legutóbbi nagydíjon történt Lewis Hamilton és Nico Rosberg közötti manőver miatt. Bahreinben Rosberg két incidensbe is keveredett, először a McLaren 2008-as bajnokával, majd Fernando Alonsóval. Védekezés közben mindkét riválisát kissé leszorította a pályáról, de utólag a versenyirányítás úgy látta az eseteket, hogy a mercedeses mindössze agresszíven védte pozícióját, nem érdemel büntetést.
 
A vita nem is a döntésről, és Rosberg manőverével szólt, hanem arról, hogy az első esetnél Hamilton tisztességtelen előnyt szerzett azzal, hogy elhagyta a pályát. A versenyzők szerint ezt a jövőben átgondoltabban kellene kezelni és büntetni.

A BBC szerint Michael Schumacher és Felipe Massa különösen támogatta a zéró toleranciát
a pályaelhagyásoknál, de többen aggályukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a legkisebb ebből adódó előny is ugyanúgy büntethető legyen, mint a nagyobb vétségek.
 
 
Sebastian Vettel véleménye szerint egy egytized másodperces előny nem büntethető ugyanúgy, mint az ennél jóval több előnyt jelentő pályaelhagyás, ezért a versenybíróknak képeseknek kell lenniük arra, hogy minden esetet a maga nagyságrendjében bíráljanak el.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting szombat délelőttre hívta össze a versenyirányítást, hogy a végső döntés előtt megvitassák a szóban forgó problémát.
 
Szöveg: FormaNet, Varga viktória
 

Szólj hozzá

f1 forma1 lewis hamilton fia nico rosberg charlie whiting spanyol nagydíj f1 szabályok