2012. máj 12.

F1 Hamiltoné a pole, Maldonado az első sorból rajtolhat

írta: FormaNet
F1 Hamiltoné a pole, Maldonado az első sorból rajtolhat

Lewis Hamilton nagy fölénnyel szerezte meg a McLaren 150. pole pozícióját, a rendkívül izgalmas barcelonai időmérő edzésen, melyen meglepetésekben sem volt hiány. Többek között a második leggyorsabb kört futó Pastor Maldonado nagyszerű teljesítménye, valamint több top versenyző idő előtti búcsúja okozott nagy meglepetést.

 

Bár a vasárnapi versenyre felhős időt és lehűlést ígértek az időjósok, de az időmérő edzésen még nagyjából ideális körülmények, nagyjából 30 fokos meleg és 40 fokos aszfalt fogadta a száguldó cirkusz mezőnyét, az egyetlen kellemetlenség a szél volt.

Michael Schumacher a délelőtti szabadedzés után begyűjtött egy megrovást, amiért levágta a 13-as kanyart. Az egy órás tréningen Romain Grosjean miért kör nélkül maradt, mint később kiderült, az üzemanyag-ellátó rendszer meghibásodása miatt. Az időmérőre természetesen a Lotus orvosolta a problémát.

Q1
Kemény keveréken kezdett a mezőny, és az első körök után Lewis Hamilton 1:24.143-as idővel állt az élre, majd tovább javult, és elsőként ment be 1:24 alá. Az opciós gumikra azonban nem kellett sokat várni, így a 20 perces Q1 második felében Hamilton csakhamar a 14. helyig csúszott vissza, és kénytelen volt ő is abroncsot váltani. Utolsóként a Red Bullok érkeztek, Vettel és Webber megspórolta a kemény keverékeket, és csak a lágy gumikon próbálkoztak, végül a 9. illetve a 12. helyen jutottak tovább. A mezőnyből egyedül a Sauberek maradtak a kemény gumiknál, a hétvége eddigi legjobb idejével (1:22.583) végül Hamilton lett a Q1 leggyorsabb versenyzője. A kiscsapatok mellett a williamses Bruno Senna volt veszélybe, de nagy igyekezetében a kavicságyban végezte, miközben csapattársa, Pastor Maldonado az ötödik legjobb időt autózta.

Kiesők sorrendje: Bruno Senna, Vitalij Petrov, Heikki Kovalainen, Charles Pic, Timo Glock, Pedro de la Rosa, Narain Karthikeyan. A HRT indiai versenyzője ráadásul igencsak elmaradt a 107 százalékos limittől, azaz ha csak a versenyirányítás nem ad külön engedélyt, akkor vasárnap 23 fővel kezdődik meg az első európai futam.

Q2
Itt már nyilvánvalóan minden versenyző a sárga jelölésű gumikkal vágott neki gyorskörének. Lewis Hamilton első nekifutásra feladta a leckét riválisainak, és tovább javított Q1-es  körén, így a brit bajnok 1:22.465-ös körideje után nyugodtan visszatért a boxba. Hamiltont nagy meglepetésre csak a Williams venezuelai versenyzője tudta túlszárnyalni, ráadásul több mint három tizedmásodperccel.
A hajrában hatalmas harc bontakozott ki a továbbjutásért, aminek végül több „áldozata” is lett a top versenyzők közül. Búcsúzott Button, Webber és Massa is. Fernando Alonso és a két Mercedes az utolsó pillanatokban került be legjobb tízbe, Maldonado és Hamilton után Grosjean volt a leggyorsabb, míg csapattársa, Räikkönen ötödikként jutott tovább. Kettőjük közé a Sauber mexikói pilótája, Pérez férkőzött be, a top10 második fele Alonso, Rosberg, Vettel, Kobajasi és Schumacher volt.

Kiesők sorrendje: Button, Webber, Di Resta, Hülkenberg, Vergne, Ricciardo, Massa. A 12. helyen búcsúzó Webber még egy másodpercen belül volt Maldonadóhoz képest.
 


Q3
Mark Webber előre megjósolta, hogy mivel a barcelonai aszfaltcsík nagyon koptatja az abroncsokat, így valószínűleg a top10 hátsó fele inkább gumit spórol mért kör helyett, és viszonylag eseménytelenül telik majd az időmérő hajrája.  Ez végül nagyjából beigazolódott, Schumacher, Kobajasi és Vettel mért kör nélkül maradt, bár az utóbbi a hajrában ugyan nekivágott gyors körének, de végül elvette a gázról a lábát.
 
Az utolsó 10 perc első felében Hamilton és Rosberg futott egy-egy mért kört, a többiek az utolsó percekben érkeztek egy-egy körre. Hamilton és Maldonado tovább parádézott, végül a McLaren óriási fölénnyel, 1:21.707-es idővel szerezte meg az első rajtkockát. Maldonado F1 pályafutásának legjobb időmérőjét futotta, végül Alonsót megelőzve (de Hamiltontól bő fél másodperccel elmaradva) a második leggyorsabb volt a mezőnyben.
 
Időmérő végeredménye:
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

 

 

Szólj hozzá

barcelona f1 formula 1 lewis hamilton időmérő spanyol nagydíj pastor maldonado