2012. máj 12.

F1 Vettelé a legjobb köridő a kvalifikáció előtt

írta: FormaNet
F1 Vettelé a legjobb köridő a kvalifikáció előtt

Sebastian Vettel volt a leggyorsabb Barcelonában az időmérő előtti szabadedzésen, míg a második-harmadik helyen egy Williams és egy Sauber végzett. 

 

30 fokos melegben és 32 fokos aszfalton kezdődött a Spanyol nagydíj időmérője előtti utolsó, egy órás szabadedzés, ahol a bemelegítő köröket követően nagyjából 10 perc után Charles Pic törte meg a csendet a Marussiával.

A McLaren pénteken kétféle orr-résszel futtatta autóit, végül az új, magasabb verzió mellett döntöttek. Biztató napot zárt tegnap a Lotus, ám a szombati nap már közel sem indult ennyire fényesen. Romain Grosjean alighogy elhagyta a boxot, autója egyszer csak megállt alatta a 10-es kanyarnál. A francia versenyzővel a csapata azt közölte, hogy az üzemanyagnyomással adódtak problémák. Ezt követően Grosjean már nem tudott kihajtani a pályára, így mért idő nélkül, az utolsó helyen zárt.

Félidőnél már csak Fernando Alonso (és a szerencsétlenül járt Grosjean) nem iratkozott fel a tabellára,  a sort ekkor 1.24.554-gyel a sauberes Sergio Pérez vezette. A mexikói még kemény keverékeken autózta ezt a köridőt, majd az élmezőnyből elsőként Nico Rosberg kapta meg az opciós gumikat, és 1:24.070-es idővel át is vette a vezetést. A német azonban csak pillanatokig élvezhette a legelőkelőbb helyet, hiszen a mezőny többi tagja is váltott, és csakhamar megszülettek az első 1:23-as körök is, előbb Jean-Eric Vergne-től, majd a kemény keverékeken legjobb köridőt futó Péreztől.

Negyed órával a leintés előtt Pérez, Vergne, Rosberg trió állt az élen, de a hajrában még bekapcsolódtak a „nagyok” is.

Az élen az utolsó percekig változott a sorrend, Fernando Alonso felzárkózott Pérez mögé a második helyre, Kobajasi Kamui azonban mindkettőjüket átugrotta, majd a japán példáját követte Mark Webber és Pastor Maldonado is. A leintés előtti pillanatokban azonban megérkezett Sebastian Vettel egy 1:23.168-as körrel. Grosjean után egyébként Vettel tette meg a legkevesebb kilométert, miután az ő autóját is szerelni kellett, végül a német az utolsó percekben még kipróbálhatta a lágy Pirelliket, amikkel meg is futotta a az utolsó szabadedzés leggyorsabb körét.

Vettel közel két tizeddel volt gyorsabb a második-harmadik helyen záró Maldonado-Kobajasi duótól,  a negyedik legjobb időt autózó saját csapattársának, Webbernek pedig több mint négy tizedet adott. A top tíz közötti különbségek a pénteki naphoz hasonlóan alakultak, az első 10 versenyző egy másodpercen belül maradt, illetve most is Felipe Massa volt az, aki éppen csak kiesett ebből a sorból.
 

A McLarenek és a Mercedesek sem villantottak nagyot: Button és Hamilton a 8. és 16. helyet bérelte ki, míg az Ezüst Nyilak megelégedtek egy 10. és egy 17. hellyel Rosberg, Schumacher sorrendben. 

Harmadik szabadedzés eredménye:
 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 

Szólj hozzá

barcelona f1 formula 1 szabadedzés sebastian vettel spanyol nagydíj