2012. máj 16.

F1 Idén a taktika fontosabb, mint a nagy költségvetés

írta: FormaNet
F1 Idén a taktika fontosabb, mint a nagy költségvetés

Beigazolódott mindaz, amit a téli tesztek folyamán a Pirelli és a csapatok szakembereinek egy része jósolt, mégpedig, hogy az idei szezon sokkal kiszámíthatatlanabb lesz az előző évekhez képest. A mezőny sokkal szorosabb és a középcsapatok valóban a top csapatok sarkában vannak. Úgy tűnik a stratégiának idén sokkal nagyobb jelentősége van, mint a nagyobb költségvetésnek.
 
 
Öt futammal a szezonkezdés után, továbbra sem lehet egyértelmű erősorrendet felállítani.
A kisebb alakulatok jelenleg nagy kihívás elé állítják a rivális topcsapatokat, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 2011-es Red Bull – Vettel dominancia már a múlté annak ellenére is, hogy jelenleg - pontegyenlőség mellett - a regnáló bajnok vezeti a világbajnoki pontversenyt.
 
Vettelt arról kérdezték, hogy a barcelonai verseny előtt mekkora esélyt jósolt volna Maldonado futamgyőzelmének.
"Sok pénzt tettem volna rá. Azt hiszem nem voltak rosszak az esélyeik”- felelte a német, ugyanakkor egy vezető brit bookmaker, William Hill elmondta, hogy a Spanyol Nagydíj előtt 500:1-hez esélyt adtak egy ilyen győzelemre. Továbbá azt is megerősítette, hogy a kvalifikáció előtt mindössze két 10 font feletti fogadás történt Maldonadó diadalára.
 
A McLaren pilótája, Jenson Button a Guardian napilapnak így nyilatkozott: "Biztos vagyok abban, hogy a Williamsnél sem értik, hogy miért éppen itt nyertek versenyt.”
 
Az első négy futamot követően, az előző időszakban kissé ironikusan fizetős pilótának elkönyvelt Pastor Maldonado valóban nem szerepelt a potenciálisan új futamgyőztesek listáján.
 
Ha részletesen megfigyeljük az F1 hozzáértő szakembereinek elmúlt hetekben tett beszámolóit, úgy abból kiolvasható, hogy Lewis Hamilton, Mark Webber, Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Michael Schumacher, Sergio Pérez és Kobajasi Kamui szintén győzelemre esélyes a 2012-es szezonban. Továbbá ha figyelembe vesszük, azokat a csapattársakat, akik idén már futamot nyertek, akkor ez a lista bővülhet még Bruno Sennával és a gyengélkedő Felipe Massával.
 
A hosszú listára a Sun újságírója, Chris Hockley felkiáltás-szerűen így reagált egyik cikkében: "A fenébe is! Gyerünk (HRT-s) Karthikeyan!”
 
"Mindez pillanatnyilag valóban meglehetősen őrült szezon. Ami most történik, arra valóban nehéz magyarázatot találni” - mondta Vettel az Auto Motor und Sportnak.
 
Tény, hogy a jelenlegi helyzet kissé felrázta az állóvizet, ugyanakkor megosztotta az F1 közönségét. Vannak akik fejüket csóválják, míg mások csodálattal követik a váratlan fordulatokat.
 
"A látvány felülkerekedett a sporton” - írja a párizsi Le Figaro.
 
"Még a csapatok sem tudják, hogy az egyes pályákon ki lesz a nyúl, és ki lesz a teknősbéka”- vélekedett a Sun újságírója, Hockley.
 
Fernando Alonso a „fejcsóválók” táborát erősíti: "Természetesen vonzó  lehet a nézők számára, hogy úgy utazunk Monacóba, hogy nem tudhatjuk, harcolhatunk-e a győzelemért, vagy egyáltalán még pontot sem szerzünk. De miután 11 éve itt vagyok a Formula-1-ben, és jelenleg a Ferrarinál, ennél azért több stabilitást szeretnék” – idézi Alonsót az El Pais.
 
Sir Jackie Stewart a spanyol AS sportnapilapnak nyilatkozva hihetetlennek nevezte az eddig látottakat.
"Ami itt zajlik, az hihetetlen, és szerintem ez az új szabályoknak, az új gumiknak és még számtalan tényezőnek az eredménye.”
 
Maldonado versenymérnöke, Xevi Pujolar figyelemreméltó kijelentést tett az elmúlt hétvége eredményével, és úgy általában az egész szezonnal kapcsolatban.
 
"Ami történik, az a mostani gumiknak köszönhető, így azok a csapatok is képesek valóban jó eredményt elérni, akiknek nem túl nagy a költségvetésük. Éppen ezért a legfontosabb dolog most a jó beállítás, és egy kis szerencse a hőmérséklettel."

 
A Formula-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli rengeteg dicséretet, ugyanakkor az elmúlt időszakban néhány éles kritikát is kapott.
 
"A Pirelli egyszerre bátor és merész. Nem lehetett könnyű úgy legyártani ezeket az abroncsokat, hogy azok néha gyorsabban kopjanak, és erről a Mercedes is tudna beszélni” – írta a Sun újságírója.
 
Az olasz márka főnöke, Marco Tronchetti Provera mindenesetre úgy érzi, nincs miért elnézést kérniük, és arra sincs szükségük, hogy magyarázkodjanak.
 
"Az amit nyújtunk, azt a csapatok kérték, és mindez nem volt túl könnyű feladat. A mérnökeink rendkívüli dolgot vittek véghez.”

  

Formanet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 pirelli 2012 formula 1 pastor maldonado