2012. máj 25.

F1 Maldonado a venezuelai hős - Exkluzív interjú Pastor Maldonadóval

írta: FormaNet
F1 Maldonado a venezuelai hős - Exkluzív interjú Pastor Maldonadóval

A Williams venezuelai versenyzője, Pastor Maldonado mindenkit meglepett, beleértve saját magát is, amikor Barcelonában megszerezte élete első F1-es győzelmét. A Formula-1 hivatalos weboldalán közzétett exkluzív interjúból kiderül többek között, hogy mennyire érte váratlanul a csapatot ez a diadal, és az is, hogy Maldonado most Venezuela hőse lett.


 
Pastor, ez volt az első nap a monacói hétvégéből, ami mindig nagyon trükkös, hiszen mivel ez egy utcai pálya, ezért ilyenkor a tapadás még nem túl optimális. Úgy tűnt egész jól megbirkózol a feltételekkel...
 
Pastor Maldonado: Igen, valóban úgy tűnt. Jó volt vezetni, és úgy éreztem, hogy az autó is nagyon jó, persze van még javítani való. Biztos vagyok benne, hogy nem minden autó mutatta meg valódi potenciálját, de ki tudja.  Szóval remélhetőleg sikeres hétvégénk lesz. Az életben azt mondják, hogy az első milliót nehéz csak megszerezni, a többi már könnyen jön. Talán igaz ez a Formula-1-es futamgyőzelemre is.
 
Egy újonc első szezonja soha nem könnyű, de a te 2011-es éved majdhogynem katasztrofális volt. Ennek tükrében hogy készültél erre a szezonra?

PM: Az biztos, hogy az elmúlt év igen bonyolult volt, és nem csak nekem, hanem a csapat számára is. De természetesen - mint ahogy minden újonc, akinek meg kell találnia az utat - átéltem néhány nagyon nehéz pillanatot. Volt pár nagyobb probléma, és nem is nagyon tudtam, hogyan kellene kezelni őket, még egy olyan csapattárssal az oldalamon sem, mint Rubens, akinek azért volt már tapasztalata. Biztos, hogy nem volt egy könnyű év, a csapat sokat küzdött, én pedig megpróbáltam magamra összpontosítani, és annyit tanulni amennyit csak lehetséges volt. És sikerült! Most nagyon otthonosan érzem magam a csapatnál. Úgy érzem, hogy egy nagy család tagja vagyok. Azt kell mondjam, hogy erre a szezonra igazán jó érzéssel készültem, hiszem már a téli teszteken is úgy tűnt, hogy az autó nagyon gyors. A szezonkezdés még nem alakult túl szerencsésen, ami miatt nem tudtuk megmutatni valódi teljesítményünket. Volt néhány kisebb problémánk, ami sok időbe került, de aztán Barcelonában megtörtént a nagy előrelépés, és be kell valljam, hogy amikor vezettem az autót, éreztem, hogy minden nagyon összeállt, és így gondolták ezt a mérnökök is.
 
Mennyire volt fontos az F1-es „oktatásban”, hogy egy olyan csapattársad volt, mint Rubens Barrichello? Most már rád hárul a vezető szerep…

PM: A vezető szerep óriási felelősség, különösen egy olyan történelemmel rendelkező csapatnál, mint a Williams. Szóval azt lehet mondani, hogy megkaptam a megfelelő oktatást az újonc évemben, és most fantasztikus látni, hogy a csapat mennyire hisz a tehetségemben, és bennem.
 
Mennyire volt bosszantó, hogy hirtelen mindenki elfelejtette, hogy a GP2 bajnokaként érkeztél a szériába, ehelyett beskatulyáztak fizetős pilótának…

PM: Valóban kaptam pár ilyen megjegyzést, ugyanakkor tudtam, hogy ennél jobb vagyok, és biztos voltam benne, hogy a legjobb tudásom szerint be is fogom bizonyítani, hogy tévednek. Jól tudtam, hogy ez csak idő kérdése. A jó eredmények és a győzelem a legjobb módja annak, hogy az ilyen ostobaságokat leállítsd. Soha nem éreztem azt, hogy befizetnék egy versenyre. Ez egy természetes folyamat része volt, hiszen a GP2 bajnoka megkaphatja a lehetőséget, hogy fellépjen a Formula-1-be. Megtette ezt már Nico Rosberg, Nico Hülkenberg, és megtettem én is. Most az a küldetésem, hogy nyerjek a Williamsszel.
 
Valószínűleg számítottál jó eredményekre erre a szezonra, de a futamgyőzelemre is? Mennyire lepett meg a barcelonai győzelem?

PM: Senki nem számított erre a barcelonai eredményre, de a kvalifikáció után már megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy éljek a lehetőséggel. És végül megcsináltuk. Más sorozatokban már többször is indultam pole-ból, így ez nem volt újdonság számomra. Szóval azt mondtam magamnak, hogy meg kell csinálnom. Tudtam, hogy az autó tempója képes arra, hogy jó versenyt fussak. De el sem tudtam képzelni, hogy ennyire jó lesz majd, hiszen ott voltak a gyors Lotusok, aztán ott volt Fernando Alonso, aki hazai közönsége előtt akart bizonyítani, és ott voltak a Red Bullok, a McLarenek. Szóval azzal a reménnyel indultam el, hogy a legjobbat akarom kihozni magamból, aztán majd meglátjuk ez milyen eredményre elég. Ez lehetett az én szerencsenapom.
 
Milyen érzés volt a visszapillantóban látni a nagy neveket?

PM: Ez egy jó nap volt! Régóta keményen dolgozunk, rengeteg változtatás történt a csapatban,  és most már tényleg összeálltak a dolgok. Tudom, hogy még mindig vannak területek ahol még tudunk javulni, de hinnünk kell magunkban, és ez a barcelonai eredmény biztos, hogy segít majd minket ebben.
 
Hazádban most egy hős vagy?

PM: Egy kicsit. Venezuela egy fiatal ország, de már most sok tehetséges sportolója van - nem csak a motorsportban -, és a kormány arra törekszik, hogy támogassa őket. Úgy gondolom, hogy a győzelmem sok mindenkit ösztönözni fog arra a meggyőződésre, hogy a győzelem igenis lehetséges. És ez nagyon büszkévé tesz.
 
Mitől lett sokkal jobb az FW34, mint a tavalyi FW33?

PM: Először is úgy általában az egész autó. Most Renault motorunk van, aminek nem csak teljesítményben jobb, de kisebb és könnyebb is. A motor köré épült az autónk, ezért a súlyelosztása és az aerodinamikája is sokkal jobb. De továbbra is sokat fejlesztettünk az elmúlt néhány hónapban. Télen tudtuk, hogy jó autónk van, de akkor még nem állt készen a barcelonai győzelemre.
 
A Williamsnél most te lehetsz az új Alan Jones?

PM: Nem tudom. De biztos vagyok benne, hogy a csapat nagyon élvezi ezt a csodálatos pillanatot. Nyolc éven keresztül nem sikerült nyernie a csapatnak, ami nagyon hosszú idő, különösen, hogy nagyon is jól tudják mi az a győzelem.
 
Mik voltak Frank Williams első szavai, miután kiszálltál az autóból?

PM: Frank nagyon boldog volt. Furcsa módon nem emlékszem pontosan a szavaira, de gratulált, és azt mondta, hogy remek munkát végeztem. Azt is mondta, hogy le volt nyűgözve, és ezt pont tőle hallani nagyon jó dolog.
 
 
Hogy érezte magát a győztes?

PM: Teljesen nyugodt voltam a hétvégén.  Amikor megláttam a lehetőséget, akkor azt mondtam, hogy ez egy olyan esély, amit nem szabad kihagynom. Tudtam, hogy nem szabad megengednem, hogy elszálljon.
 
Tavaly Monacóban a nyolcadik helyről indultál, de baleset miatt nem fejezted be a versenyt. Mit vársz a hétvégétől?

PM: Azt hiszem nagyon szoros lesz, de más sorozatban már nyertem Monacóban, úgyhogy nem aggódom. Az időmérő nehéz lesz a forgalom miatt, ezért fontos, hogy a legjobbat hozzuk ki a helyzetből. Azt hiszem, most talán jobb helyre kvalifikálhatok, mint a 8. hely, és ugyanezt mondhatom a versenyre is.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

Szólj hozzá

barcelona f1 williams formula 1 pastor maldonado