2012. máj 26.

F1 Schumacher nyerte az időmérőt, büntetése miatt azonban Webberé a pole

írta: FormaNet
F1 Schumacher nyerte az időmérőt, büntetése miatt azonban Webberé a pole

Michael Schumacher F1-es pályafutásának 69. pole pozícióját szerezte meg a Monacói Nagydíj időmérő edzésén, ám a német ötrajthelyes büntetése miatt a második helyen záró Mark Webber indulhat vasárnap az első rajtkockából.

 
 
Q1
 
Sergio Péreznek tavalyi baleset után, most sem hozott szerencsét a monacói pálya. Alighogy megkezdődött az évad hatodik kvalifikációja, a Sauber mexikói versenyzője az uszodánál lévő sikán után korlátnak ütközött. A Sauber bal hátsó kerekét el is hagyta, és megrongálódott többek között az első szárny is. Ekkor Fernando Alonso 1:17.128-as ideje volt a legjobb, de a top pilóták fele még hozzá sem kezdett a mért köröknek.
 
Néhány perc takarítás után a mezőny folytathatta a munkát. Elsőként Nico Rosberg ment be 1:16 alá, majd csapattársa, Michael Schumacher vette át a vezetést. Harmadikként Felipe Massa futott 1:15-ös köridőt, de a Mercedeseket nem tudta megelőzni. Romain Grosjean azonban igen, miközben néhány versenyzőnél már bevetésre kerültek a szuperlágy gumik. Például Grosjean csapattársa, Kimi Räikkönen is váltani kényszerült, ugyanis a lágy gumikkal a Q1 utolsó perceiben még kieső helyen állt. A piros jelölésű Pirelliken végül Nico Hülkenberg 1:15.418-cal kibérelte az első helyet, mögötte Kobajasi Kamui, Romain Grosjean és Sebastian Vettel trió sorakozott fel. Räikkönen a két Mercedes szendvicsében, a hatodik helyen lépett tovább a Q2-be.
 
A kiscsapatok hat pilótája mellett a mért kör nélkül maradó Pérez volt, aki nem folytathatta a monacói kvalifikációt. A mexikói versenyzőn kívül mindenki 107 százalékon belül teljesített.
Kiesők sorrendje: Heikki Kovalainen, Vitalij  Petrov, Timo Glock, Pedro de la Rosa, Charles Pic, Narain Karthikeyan, Sergio Pérez.
 
 
Q2
 
A hétvége eddigi legjobb körével (1:15.022) kezdett Nico Rosberg, mögé pedig Webber, Hamilton, Massa és Alonso négyes sorakozott fel első nekifutásra.  Itt már mindenki a szuperlágy gumikat kapta, végül csak a Rosberg és Webber kettős utáni sorrend változott. A hajrá előtt Hamilton és Alonso állt a harmadik-negyedik helyen, mögöttük Maldonado, Schumacher, Massa, Hülkenberg, Button és Grosjean volt a továbbjutók sorrendje.
 
Az utolsó gyorsköröknél Felipe Massa elsőként ment be 1:15 alá, így Rosberget megelőzve átvette a vezetést. Maldonado felugrott a harmadik helyre Webber elé. Button és Räikkönen volt leginkább veszélyben, kettőjük közül a McLaren brit versenyzője el is vérzett. Kimi tizedikként jutott tovább, míg Button csak a 13. helyre elegendő időt tudta kiautózni.
 
A mezőny rendkívül szoros volt, hiszen az első tíz versenyző között fél másodperc sem volt a különbség. Webber után Schumacher, Alonso, Hamilton, Grosjean, Vettel és Räikkönen lett a továbbjutók sorrendje.
 
Az időmérő középső etapja sem telt el baleset nélkül: Az alagút után Jean-Eric Vergne csúszott neki a falnak, és a Toro Rosso első szárnya sérült leginkább.
 
Kiesők sorrendje: Nico Hülkneberg, Kobajasi Kamui, Jenson Button, Bruno Senna, Paul di Resta, Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne.
 
 
Q3
Az utolsó 10 perc elején Romain Grosjean 1:14.639-cel adta fel a leckét riválisainak, de Nico Rosberg még a francia idejét is túlszárnyalta. Harmadik helyre Webber férkőzött be, őt követte Hamilton és Schumacher.
 
A hajrában nagy tűzijáték kezdődött, melyben először Webber villantott, majd az öt rajthelyes büntetéssel érkező Michael Schumacher rakta össze legtökéletesebben gyorskörét.
A hétszeres bajnok 1:14.301-gyel az első helyen végzett, mögötte az Red Bull ausztrálja mindössze nyolc századdal maradt el.
 
 
Webber vasárnap az első rajtkockából vághat neki versenyének, mellőle Nico Rosberg indulhat. A második sort egy McLaren és egy Lotus foglalhatja el Hamiltonnal és Grosjeannal a volánnál, a harmadik sorba száműzött Schumacher pedig Fernando Alonso mellől indulhat. 
Sebastian Vettel csak a 10. helyre kvalifikálta magát, Maldonado büntetése miatt egyet előrelép a rajtrácson, így Massa és Räikkönen duó mögül indulhat.
 
Az időmérő eredménye:
 
 
FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 időmérő monacoi nagydí