2012. máj 27.

F1 Maldonado túlzott büntetése miatt következetlenséggel vádolja a versenybírákat

írta: FormaNet
F1 Maldonado túlzott büntetése miatt következetlenséggel vádolja a versenybírákat

A Spanyol Nagydíj győztese, a venezuelai Pastor Maldonado nagy hátrányból, a rajtrács legvégéről kezdheti meg a Monacói Nagydíjat, miután többszörösen is megbüntették a tegnapi időmérő után. A Williams pilótája úgy véli, a stewardok következetlenek voltak a rá kirótt büntetés kapcsán.

 
Maldonado a tegnapi időmérő edzésen a kilencedik legjobb időt autózta, de délelőtt, az utolsó szabadedzésedzésen összeütközött a Sauber pilótájával, Sergio Pérezzel, amit a versenybíróság 10 rajthelyes büntetéssel jutalmazott.
 
A Williams pilótája hangsúlyozta, hogy az ütközés nem volt szándékos, a bajt a hideg gumik okozták. Miután az incidensnél nem keletkezett látható sérülés egyik autón sem, így véleménye szerint a 10 rajthelyes büntetése túlzás, különösen annak tükrében, hogy Michael Schumacher csak öthelyes büntetést kapott a Spanyol Nagydíjon, Bruno Sennával történt ütközés miatt, ahol a baleset következtében mindkét pilóta kiesett a versenyből.
 
"Ha visszaemlékszünk, az előző versenyen Schumacher tönkretette csapattársam, Bruno Senna versenyét. És ő csak öt helyet kapott.”
 
"Én szinte semmit sem tettem, csupán egy kis összeérés történt, a pálya körülményei miatt…Hiszen ez egy nagyon szűk pálya, elveszítettem az autót(az irányítást), talán kicsit hátrébb engedhettem volna, de próbáltam nem forgalomban megfutni a gyorskörömet.”
 
"Szóval nehéz erről beszélni. Ez nagyon következetlen, de ez a valóság.”
 
Maldonadó szerint a koccanás azért következett be, mert a hátsó gumik nem melegedtek fel kellően, így elveszítette a tapadást kivezető körén, ám a szuperlágy gumik tapadása kanyarodás közben váratlanul visszatért.
 
"Megpróbáltam őt megelőzni, de elveszítettem az autót. Talán túl optimista voltam a gázadáskor a hideg gumikon, mert ez volt az első köröm az új opciós gumikon, és szerettem volna visszaszerezni az autót, ami hirtelen nagyon is megtapadt, és hozzá értem a bal első kerekéhez. Ez minden.”
 
"Ezért is csalódást keltő a büntetés, mert nem történt nagy dolog, de hát ezek a szabályok.”
 
Maldonado Monacóban a 10 helyes büntetés miatt a 19. helyről indulna, ám váltócsere is rontja a venezuelai esélyét, ami még öt helyet jelent, így a rajtrács legvégéről, a 24. helyről vághat neki a versenynek.
Annak ellenére, hogy tisztában van azzal, hogy versenye minden bizonnyal már a rajtnál tönkremegy, úgy gondolja, azért meg kell próbálnia pontot szerezni.
 
 
"Holnap kemény versenyünk lesz, de egy biztos, hogy jó autónk van. Azt hiszem azt mindenki láthatta, hogy az időmérőn közel voltunk a top csapatokhoz.”
 
"Holnap a lehető legjobban dolgozom, amennyire csak lehetséges ezen a pályán. A stratégiánkkal kapcsolatban meglehetősen magabiztos vagyok. Nagyon jól ismerem ezt a pályát. Nagy az önbizalmam, és ami a legfontosabb dolog, hogy megmutassuk, a Williams keményen dolgozik, és nagyon közel vagyunk a top csapatokhoz.”
 
"Holnap pontokért akarok küzdeni. Ez nagyon nehéz lesz, de jó és egyenletes a sebességünk, a gumik is jól működnek, és minden, ami itt kell. Gyorsak vagyunk a középső etapban, szóval ez függ a versenytől, és hogy lesz-e néhány biztonsági autós fázis. Az ilyen jellegű versenyeknél nehéz tervezni. Amire szükség van az az, hogy reagálni tudjunk, a legkülönfélébb körülményekre” – nyilatkozta Pastor Maldonado.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
   

 

Szólj hozzá

f1 williams forma1 michael schumacher monacói nagydíj sergio perez pastor maldonado