2012. máj 31.

F1 Webber számára rejtély a tavalyi év

írta: FormaNet
F1 Webber számára rejtély a tavalyi év

A Red Bull ausztrál pilótája, Mark Webber idén egy egészen más szezont kezdett el, mint amilyen a 2011-es volt, amit az is jól bizonyít, hogy hat futamot követően csapattársával, Sebastian Vettellel pontegyenlőséggel áll a bajnokság harmadik helyén, mindössze három ponttal lemaradva az élen álló Fernando Alonso mögött. Webber beismerte, tavaly úgy érezte, hogy egy másik kategóriában versenyez Vettelhez képest, ám idén bízik abban, hogy sikerül visszatérnie a legjobbak közé.

 
Webber tavaly szinte folyamatosan küzdött a Red Bull RB7-es és a szériába visszatérő Pirelli gumik kombinációjával, és az év végére egyetlen futamgyőzelemmel a háta mögött, 134 pont lemaradással zárt az azonos autóban versenyző Vettelhez képest.
 
Webbernek idén csupán hat nagydíjat kellett a futamgyőzelemre várnia, és a Monacói Nagydíj után magabiztos abban a tekintetben, hogy tavaly bármi is volt a probléma, azt idén a háta mögött hagyta.
 
„Hogy őszinte legyek, a tavalyi év egy kissé rejtély volt. A szakadék néha nagyon, nagyon túlzott volt, és nagyon nehéz volt számomra, hogy megértsem, mi történt. Azt gondolom, az egyik ilyen faktor a gumikezelés lehetett, de ez nem lehetett minden probléma oka.”
 
"Nem éreztem úgy, hogy elveszítettem volna a formámat, de ahogy a szezon ment előre, nyilvánvaló volt, hogy kicsit közelebb kerültem, és egy kicsivel jobb lettem. Az első öt hónap nagyon kemény volt, és olyan volt, mintha egy másik kategóriában, és egy másik autóban lettem volna, míg az idei évben sokkal, sokkal jobb, mint akár 2009, vagy éppen 2010 volt, és ez nagyon jó dolog.”
 
Webber szerint idén a világbajnoki cím megszerzésének kulcsa, hogy lehetőleg elkerülje a pontok nélküli futamokat, és minden kínálkozó lehetőséget kihasználjon a minél jobb eredmények, vagy akár a mind több győzelem érdekében.
 
„Minden lehetőséget kézzel, lábbal meg kell ragadni. Ez volt a terv (Monacóban) ami következetesen sikerült is, és a győzelem jó, mint ahogy a jó világbajnokságot is megnyerni, és kerülni kell a sikertelen próbálkozásokat. Nyerni kell, és következetesnek kell lenni, ez szükséges a bajnoki címhez.”
 
Webber monacói győzelme a Red Bull harmadik egymást követő futamgyőzelme volt a hercegségben, ám a 35 éves pilóta úgy véli, az idei Red Bull autók talán ezen az utcai pályán a leggyengébbek a többi aszfaltcsíkkal összehasonlítva.
 
 
„Azt gondolom, hogy az elmúlt három év alapján, idén volt a leggyengébb autónk itt, de így is elég volt a győzelemhez. Szóval az előző években kicsit egyszerűbbnek tűnt, ez most sokkal nehezebb volt. Nem is tudom, talán a srácok sok Red Bullt ittak, hogy ezen a helyen egy speciális hétvégét szerezzenek maguknak, de nagyon nagy szerencséjük volt, hogy sorban harmadjára nyerhettünk itt, és ez ragyogó erőfeszítés volt az egész csapattól.”
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 red bull mark webber monacói nagydíj 2012