2012. jún 08.

F1 Hamilton volt a leggyorsabb az első edzésen Kanadában

írta: FormaNet
F1 Hamilton volt a leggyorsabb az első edzésen Kanadában

A Kanadai Nagydíj első szabadedzésének top3 csapata a McLaren, a Red Bull és a Mercedes volt. Lewis Hamilton mögött mindössze egy tizeddel maradt el Sebastian Vettel, a harmadik leggyorsabb kört pedig Nico Rosberg jegyezte, mindössze két tizedmásodperccel lemaradva a 2008-as bajnoktól.

 
Felhős időben, 20 fok körüli hőmérsékletben kezdődött meg a Kanadai Nagydíj első szabadedzése, ahol – Monacóhoz hasonlóan – most egy tesztpilóta sem kapott lehetőséget csapatától.
 
Több csapat is új alkatrészekkel érkezett Montrealba. A Ferrari például a McLaren és a Sauber kipufogórendszeréhez hasonló, új kipufogóját tesztelte, a HRT és a Williams pedig új hátsószárnnyal érkezett.
 
Ahogy zöldre váltott a lámpa, szinte a teljes mezőny máris megkezdte a munkát, és bő 10 perc után a két Lotus vágott neki elsőként egy-egy mért körnek. Kimi Räikkönen 1:20.347-tel, míg Romain Grosjean 1:20.295-tel nyitott. Miközben a fekete-arany Lotusok folyamatosan javultak, a tavalyi első edzés legjobbja, Nico Rosberg 1:16.837-es körével átvette a vezetést, majd a trénig egyharmadához közeledve Lewis Hamilton szárnyalta túl a németet, közel nyolc tizedmásodperccel. Ekkor már majdnem teljes volt a létszám, és a felhőkből néhány csepp eső itt-ott megnedvesítette az aszfaltot.
 
Mark Webber a 3-as kanyarnál félig meg is pördült, de sokkal rosszabbul járt Heikki Kovalainen, aki a 9-es kanyarból való kigyorsításnál falnak csapat autóját. A Caterham CT01 alaposan leamortizálódott, így a finn számára véget is ért az edzés.
Bő 10 perces piros zászlós szünet után még fél órájuk maradt a csapatoknak, és többen is kipróbálták a lágyabb Pirelliket, mivel a második edzés idejére több csapadékra számítanak, így biztos ami biztos már a pénteki nap elején előkerült mindkét keverék.
 
A lágy gumikon Hamilton és Rosberg is javítani tudott, kettőjük közül a mclarenes maradt az élen 1:15.564 másodperces idejével. Hamilton csapattársa, Jenson Button továbbra is problémákkal küzdött, és a legtöbb időt a garázsban töltötte. A 2009-es bajnok mindössze 12 kört tett meg, ami végül a 10. helyre volt elég.
 
 
Hamilton és Rosberg közé az utolsó percekben Vettel férkőzött be, és az első hármast mindössze két tizedmásodperc választotta el egymástól. A negyedik legjobb idő Fernando Alonso neve mellé került, míg brazil csapattársa csak a 11. lett, több, mint egy másodperccel lemaradva Hamiltontól.
 
A legszorgalmasabb a Lotus két pilótája volt: Kimi nem kevesebb, mint 42 kört-, Grosjean pedig 36 kört teljesített, de egyelőre mindketten kiszorultak a legjobb tízből. 
 
Kovalainen balesetén kívül a boxutcában is történt egy kis incidens. Az edzés végén Pedro de la Rosa elütötte csapatának egyik szerelőjét, akit kórházba szállítottak. A HRT szerelője szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszta a gázolást.
 
Első szabadedzés eredménye:
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 mclaren formula 1 lewis hamilton szabadedzés kanadai nagydíj