2012. jún 10.

F1 A Ferrari idei legjobb időmérőjén van túl

írta: FormaNet
F1 A Ferrari idei legjobb időmérőjén van túl

A Scuderia Ferrari idei legjobb kvalifikációs eredményének örülhetett Montrealban, miután Fernando Alonso a harmadik-, csapattársa Felipe Massa pedig a hatodik leggyorsabb kört futotta meg a szombati időmérő hajrájában. Az eredmények tükrében természetesen mindenki elégedett, ugyanakkor Alonso még további javulást vár a következő időmérőkre, míg Massa egy hiba miatt volt bosszús, melyet az utolsó gyorskörén vétett.

 

A Ferrari rengeteg frissítéssel érkezett Montrealba, melyek sikeresnek bizonyultak olyannyira, hogy a csapat idei legjobb kvalifikációs eredményét produkálta. A csapatvezető, Stefano Domenicali természetesen boldogan konstatálta, hogy mindkét pilóta az élmezőnyből rajtolhat, különösen azért, mert a kanadai pálya karakterisztikája kiemeli az autó azon tulajdonságait, amik a szezon első részében finoman szólva sem voltak az elvárt szinten.

"Elégedettek lehetünk ezzel az időmérő edzéssel, hiszen az eddigi szezon hét kvalifikációjából ez volt a legjobb, és minkét pilótánk ott van a rajtrács első három sorában. Visszatértünk a pole pozícióért folytatott küzdelembe, és ez a legfontosabb tény. Ez annyit jelent, hogy meglett a gyümölcse minden erőfeszítésünknek, amit az autó javítása érdekében tettünk.  Ha figyelembe vesszük, hogy ez a pálya kiemeli azokat a tulajdonságokat, melyekben eddig gyengélkedtünk - azaz a kigyorsítás és a végsebesség -, akkor különösen biztató ez az eredmény. Tettünk még egy lépést előre, de még mindig nem vagyunk ott, ahol lenni akarunk. Most egy minden bizonnyal nagyon kiszámíthatatlan versenyre kell összpontosítanunk. Idén már láthattuk, hogy a vasárnapi nap mindig tartogathat meglepetéseket, és azt hiszem ez alól a mostani sem lesz kivétel. Meg kell próbálnunk ugyanolyan elszántsággal folytatni a munkát, hogy minden lehetőséget kihasználhassunk, mint ahogy azt tettük a szezon korai szakaszában is, különösen Fernandóval"dicsérte csapatát Domenicali a Ferrari hivatalos oldalán.
 
 
Fernando Alonso szintén elégedett a frissítésekkel, ugyanakkor azt sem felejtette el, hogy az időmérő nem csak azt mutatta meg, hogy mennyit lépett előre a csapat, de azt is, hogy még mindig vannak gyorsabb pilóták nála.
 
"Eddig elégedett vagyok a hétvége alakulásával, különösen azért, mert versenyképesnek bizonyult az autónk egy olyan pályán, ami nem igazán fekszik nekünk. Ez elsősorban a fejlesztéseinknek köszönhető, melyek úgy működnek, ahogy azt vártuk, és ez biztató a szezon további részére nézve is. Még jól emlékszem, hogy hol voltunk Ausztráliában és most pedig már a pole pozícióért harcolhattunk. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt hónapok során jó munkát végeztünk, különösen annak fényében, hogy közben a többiek sem a lábukat lóbálták” - idézte Alonsót a csapat hivatalos honlapja.
 
A kétszeres spanyol világbajnok nagyon örül csapattársa eredményének is, és reméli, hogy szép eredménnyel ajándékozhatják meg a rengeteg kanadai Ferrari szurkolót.
 
"Felipe miatt is elégedett vagyok, hiszen most is megerősítette azt a fejlődést, amit már az előző versenyeken is láthattunk. A bajnokság elején határozottan balszerencsés volt, de mindig egységesek maradtunk és most már jönnek azok az eredmények is, amiknek egy ilyen tehetséges versenyzőtől jönniük kell. Mindazonáltal nem szabad elfelejtenünk, hogy van két versenyző, akik gyorsabbak voltak nálunk, szóval a teljesítmény tekintetében még mindig van hová javulnunk, de összességében úgy tűnik, képesek voltunk a legjobbak szintjére lépni.”
 
"Ez egy meglehetősen stresszes időmérő volt, mert a köridők itt mindig nagyon szorosak, és mindössze néhány tized választhat el attól, hogy az első legyél, vagy ott találd magad leghátul. A harmadik rajthely egy jó pozíció, ahonnan a versenyen támadni is tudunk, és a pole pozíciónak itt nincs akkora jelentősége, mint néhány más helyen.  A gumikopás lesz az egyik legfontosabb tényező, különösen azért, mert a hőmérséklet nagyon eltérő lehet ahhoz képest, amit a hétvége eddigi részében  tapasztaltunk. A versenyek itt mindig kiszámíthatatlanok, de az biztos, hogy nagyon szeretnénk a kanadai Ferrari szurkolóknak felmutatni egy szép eredményt Gilles Villeneuve halálának 30. évfordulóján”- bizakodott a spanyol, aki a foci EB miatt kicsit furcsa helyzetbe került, persze csak elméletben.
 
A mai napon ( Kanadai Nagydíj kezdete előtt két órával)  ugyanis Olaszország és Spanyolország csap össze a B csoportban, így a Scuderia spanyol pilótája minden bizonnyal most nem az olaszoknak szurkol. Fernando viccesen aggodalmát is fejezte ki az ellentétek miatt:  "Olasz-spanyol meccs? Nem beszéltünk még a csapattal erről, de ha mi nyerünk, akkor lehet, hogy a kiállásnál nem lesz túl sok jelentkező, aki le akarná cserélni az abroncsaimat…:)”
 
Felipe Massa szintén örül a Ferrari fejlődésének, ugyanakkor a kvalifikációs eredményével nem lehet elégedett, mert úgy érzi, sokkal jobb eredményt is elérhetett volna, ha nem hibázik.
 
 
"A hatodik helyről rajtolhatok, ami egy pozitív eredmény, ugyanakkor a Q3-ban futott utolsó körömmel nem vagyok elégedett. A második szektorban elveszítettem a kocsi hátulját, ami miatt néhány tized elveszett, és minden bizonnyal pár hely a rajtrácson. Nagyon csalódott vagyok, mert jobb helyezést is elérhettem volna, mint a 6. hely. Mindazonáltal bizakodó vagyok, mert a csapat halad előre, ami nagyon fontos a szezon további részét illetően. Vasárnap nagy figyelmet fordítunk a stratégia meghatározására. Azt gondolom, hogy a lehetőségek meglehetősen korlátozottak, hiszen egy vagy két kiállás között lehet választani, de sok múlik majd az abroncsok viselkedésén. Reméljük, hogy néhány helyet előrébb léphetünk, és sikerült jó eredményt elérnünk. A sisakomon ott van Gilles Villeneuve neve, mint egyfajta tisztelgés egy versenyző emléke előtt, aki része a Ferrari történelmének. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ily módon emlékezhetek meg róla halálának 30 évfordulóján. Mindig is nagy rajongója voltam, még úgy is, hogy éppen csak megszülettem amikor a baleset történt.”
 
FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 fernando alonso időmérő felipe massa kanadai nagydíj