2012. jún 12.

F1 Kanadai Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Kanadai Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

Lewis Hamilton kanadai győzelmével a hetedik versenyző lett, aki idén futamot tudott nyerni. A szezon kezdete óta hét nagydíjon hét különböző futamgyőztes már önmagában rekordnak számít, már ami az idénykezdés változatosságát illeti, mindemellett 2012 egyre közelebb kerül a Formula-1 történelmének azon rekordjához, amikor egy szezonban összesen kilenc versenyző is felállhatott a dobogó legfelső fokára.


kanadai nagydíj dobogó.jpg 

Lewis Hamilton eddig öt alkalommal versenyzett a Gilles Villeneuve pályán, és ebből háromszor nem talált legyőzőre, összességében pedig 18. F1-es diadalát aratta az elmúlt hétvégén.  Ezzel a futamgyőztesek örökranglistáján Kimi Räikkönennel együtt a 14. helyen áll. A britnek a következő előrelépéshez még két győzelemre van szüksége, és akkor Mika Häkkinent éri be, majd további két diadallal a 12. helyen álló Sebastian Vettelhez és Damon Hillhez csatlakozhat.

A McLaren 2008-as bajnoka ugyan idén még csak egy alkalommal diadalmaskodott, ugyanakkor jelenleg ő az, aki négy dobogós helyezésével vezeti a 2012-es szezon dobogós eredményeinek statisztikáját, mögötte Fernando Alonso az egyetlen, aki kettőnél többször ért célba az első háromban.

Dobogós helyezések 2012:
1.    Lewis Hamilton: 4
2.    Fernando Alonso: 3
3.    Jenson Button, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Romain Grojean, Nico Rosberg, Sergio Pérez: 2
4.    Pastro Maldonado, Mark Webber: 1

A Kanadai Nagydíj volt a McLaren-Mercedes partnerség 300. versenye, melyet méltóképpen ünnepelhetett a wokingi alakulat és a német gyártó. A partnerség még az 1995-ös Brazil Nagydíjtól indult, és bár elvileg a montreali immár 301. versenyhétvégéjük volt együtt, de gyakorlatilag ebből kiesik a hírhedt 2005-ös USA GP, ahol a többséggel együtt, a McLaren-Mercedes autói sem sorakoztak fel a rajtrácsra. 

A McLaren történelmének 177. futamgyőzelmét könyvelhette el, míg a Mercedes motorokkal a 73. diadalt, melyből az elsőt még 1997-ben az Ausztrál Nagydíjon David Coulthard szerezte meg.

A rajtelsőségek statisztikájában Sebastian Vettel 32. pole-jával beérte az ötödik helyen álló Nigel Mansellt. Még egy pole pozíció, és a regnáló bajnok máris dobogós lesz Jim Clark és a négyszeres világbajnok Alain Prost mellett, akik mindketten 33-33 rajtelsőséget szereztek F1-es pályafutásuk alatt.

Pole pozíciók örökranglistájának elit klubja:
1.    Michael Schumacher: 68
2.    Ayrton Senna: 65
3.    Jim Clark, Alain Prost: 33
4.    Nigel Mansell, Sebastian Vettel: 32

Vettel egy rossz stratégiai döntés miatt végül lecsúszott a dobogóról, de a verseny leggyorsabb körével vigasztalódhatott. Ez volt királykategóriás karrierének 11. versenyen megfutott leggyorsabb köre, és ezzel beérte a 28. helyen álló 1964-es világbajnokot, John Surteest, valamint jelenlegi riválisát, Lewis Hamiltont. Idén eddig Vettel az egyetlen a mezőnyben, aki kétszer is megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

Leggyorsabb körök 2012:
Sebastian Vettel: Bahreini Nagydíj, Kanadai Nagydíj
Jenson Button: Ausztrál Nagydíj
Kimi Räikkönen: Maláj Nagydíj
Kobajasi Kamui: Kínai Nagydíj
Romain Grosjean: Spanyol Nagydíj
Sergio Pérez: Monacói Nagydíj

Romain Grosjean és Sergio Pérez egyaránt második F1-es dobogós eredményét ünnepelhette a szezon hetedik versenyhétvégéjén. Grosjean második helyének köszönhetően a konstruktőrök versenyében a Lotus kicsit megléphetett a Ferrari elől. A Monacói Nagydíj után a két csapat 86-86 egységgel a tabella harmadik helyén állt, most jelenleg a Lotus 11 ponttal elhúzott a maranellóiaktól.

Grosjean és Pérez is gyakorlatilag a Ferrari és a Red Bull rossz stratégiai döntésének köszönhették dobogójukat, hiszen ennek eredményeként a pole-ból rajtoló Sebastian Vettel, valamint a harmadik rajtkockából induló Fernando Alonso helyét vehették át. Vettel és Alonso visszaesése egyben azt is jelenti, hogy a mezőny három legjobbnak mondott pilótája (Hamilton, Vettel és Alonso) továbbra sem állt még együtt a pódiumon.

A sztárpilóták mellett idén a fiatal tehetségek is nagyobb lehetőségekhez jutnak:  a montreali dobogón álló három versenyző átlagéletkora mindössze  25 év volt. Ez az átlagéletkor ugyanakkor közel nem számít rekordnak a széria történelmében, sőt ebben a tekintetben a legutóbbi hétvége mindössze a 16. helyen áll a statisztikában. A rekordot a 2008-as Olasz Nagydíj tartja, ahol Sebastian Vettel (Toro Rosso) Heikki Kovalainen (McLaren) és Robert Kubica (MBW Sauber) trió átlagéletkora mindössze 23 év volt.

Lewis Hamilton és Fernando Alonso továbbra is minden idei nagydíjon pontot szerzett, rajtuk kívül ezt már egyik versenytársuk sem mondhatja el magáról. A két bajnokon kívül a mezőnyben még hárman vannak, akik az eddigi hét futam összesen 441 körét teljesíteni tudták: Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen és Nico Rosberg.
A lista másik végén, azaz a legtöbbször kiesők top3 helyén a két HRT, valamint Romain Grosjean és Michael Schumacher osztozik.

Legkevesebb kört teljesítő versenyzők 2012:
1.    Pedro de la Rosa: 251
2.    Romain Grosjean, Michael Schumacher:  253
3.    Narain Karthikeyan: 283

.000 facebook_banner.jpg

A rendkívül peches Michael Schumachernek idén már annyi műszaki problémája volt, mint 2001-2005-ig bezárólag, 87 nagydíjon összességében. Ezen időszak négy - önhibáján kívüli - kiesésének okai a következők voltak:
2001: San Marinói Nagydíj – felfüggesztés; Német Nagydíj – üzemanyag-nyomás
2005: Bahreini Nagydíj – hidraulika; Spanyol Nagydíj – defekt
(Ezalatt az öt szezon alatt további öt kiesése is volt a németnek, de az baleset következtében)

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 2012 f1 statisztika formula-1 kanadai nagydíj