2012. jún 15.

F1 A csapatfőnökök szerint vége a technikai vitáknak

írta: FormaNet
F1 A csapatfőnökök szerint vége a technikai vitáknak

A Formula-1-ben megszokottá vált, hogy majd minden évben technikai-, szabályértelmezési viták „színesítik” a pályán és az azon kívül zajló eseményeket. Idén sem volt ez másként, hiszen már a nyitó futamon nézetkülönbségek volta a Mercedes szuper DRS-ével kapcsolatban - melyet végül legálisnak talált az FIA -, illetve az elmúlt két versenyen a Red Bull megváltoztatni kényszerült két idei alkalmazását is, miután az irányítótestület szabálytalannak ítélte azokat. Ennek ellenére az F1-es csapatok vezetői most már abban bíznak, hogy a szezon hátralévő részét nem árnyékolják be további technikai jellegű viták.

red-bull-nyilás.JPG 

A szezon rendkívül szoros küzdelmei, és az erőviszonyok tekintetében rendkívül összesűrűsödött mezőny arra ösztökéli az alakulatokat, hogy még jobban figyelemmel kísérjék a riválisok autóin feltűnő új alkalmazásokat, és a gyanús dolgokkal rögtön az FIA-hoz forduljanak. A Red Bull Racing ennek köszönhetően kényszerült a Monacói Nagydíjat követően megszüntetni padlólemezén a réseket, illetve  Kanadában a kerékagyat is módosítania kellett.
A jelenlegi szoros mezőnyben minden apróságnak – ami lehet, hogy csak néhány századmásodpercet jelent – fontos szerepe lehet a világbajnoki pontverseny hajrájában és végkimenetelében, ezzel együtt a csapatfőnökök úgy vélik, hogy a szabályok minél konkrétabb értelmezése a jövőben egy sokkal letisztultabb, és viták nélküli szezont jelenthet.

A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: "A csapatok mindig szorgalmasak voltak abban a tekintetben, hogy figyeljék, mit is csinál a másik. Ez az F1-nek szinte egy saját rendfenntartó természete. Csak gondoljunk vissza néhány innovációra, mint például a dupla diffúzor. Az is magára vonzotta az FIA figyelmét és a támadásokat, és ez mindig is így történik az F1-ben.”

"Most is átéltünk együtt néhány hasonló incidenst, ami elég heves vitákat váltott ki, és még mindig van sok olyan dolog, amit ellenőriznek egymáson. A digitális fényképezőgépeken ott a teleobjektív, ami mindannyiunk számára jó lehetőség arra, hogy kellően szemügyre vegyük a másik csapat autóit. Ez mind része a modern F1-nek: gondoskodni arról, hogy az érdekes innovációk megfelelnek-e az előírásoknak. Ha valamivel kapcsolatban nem értünk egyet, akkor megpróbálunk pontosítani és tisztán látni” - ecsetelte Ross Brawn.

000 facebook_banner.jpg

A McLaren csapatvezetője, Martin Whitmarsh kicsit másként nyilatkozott, de ő is úgy véli, hogy innentől kezdve már nem lesznek technikai nézeteltérések, és mindenki a saját programjára összepontosít.

"Azt gondolom, hogy nem lesz több ilyen. Az emberek mindig megpróbálják megérteni és értelmezni a szabályokat. Minden csapat próbálja a határokat feszegetni, és most újra az FIA segítsége kellett a megfelelő útmutatáshoz. Nem gondolom, hogy ez lesz a legfőbb jellemzője ennek a szezonnak. Elsősorban az autónkra és a saját programunkra kell fókuszálnunk, nem pedig más csapatokra.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 technika ross brawn martin whitmarsh formula-1