2012. jún 16.

F1 A FOM döntése miatt Silverstone-ban teljesen megváltozik a boxutca sorrendje

írta: FormaNet
F1 A FOM döntése miatt Silverstone-ban teljesen megváltozik a boxutca sorrendje

Érdekesen alakul az idei, július 8-án megrendezésre kerülő Brit Nagydíj, legalább is a boxutca elrendezését, illetve a boxok csapatok közötti kiosztása tekintetében. A Fomula One Management - aki többek között a garázsok sorrendjéről is dönt az egyes versenyken - szokatlan döntést hozott. Eltérően az eddigi sorrendtől, a silverstone-i futamon a top csapatok kapják a középső helyeket, míg a pontversenyben hátrébb lévő alakulatok ettől előre és hátrafelé kapnak boxhelyeket.

silverstone-boxutca.jpg

Silverstone-ban a tavalyi évben adták át az új boxutcát, ahol a kialakítás miatt az utolsó néhány garázs a pálya lejtése miatt nem látható a támfaltól. Tavaly ezeket a garázsokat a Ferrari, a McLaren, a Mercedes, és a Red Bull kapta, így azok a szurkolók, akik a boxokkal szemben lévő főtribünön foglaltak helyet, nagyot csalódtak, hiszen nem láthatták a boxban zajló akciókat.

Ebben az évben a FOM változtatott a kiosztáson, mégpedig úgy, hogy az egyébként általában megszokott kijárathoz közeli helyeket nem a topcsapatok kapják. Ezek az istállók a Brit Nagydíj idején a középső garázsokon osztoznak, míg a kisebb csapatok ezektől a helyektől előrébb vagy hátrébb kapnak helyet.

A sorrend azért szokatlan, mert általában a helyeket az előző évi világbajnokság konstruktőri versenyének helyezései alapján osztják ki, mint ahogy ez az előző hét futamon is történt.

„Mi többé-kevésbé középen vagyunk" – nyilatkozta a McLaren csapatfőnöke Adam Coopernek az idei kiosztással kapcsolatban.

„Azt senki sem magyarázta el pontosan, hogy miért. Azt gondolom, azt szerették volna, hogy a tribün elé tegyenek minket, és ez jó dolog. Ha én a tribünre vennék jegyet, és ott azt tapasztalom, hogy nem látom a kedvenc csapatomat, kicsit csalódott lennék."

000 facebook_banner.jpg

Egyes értesülések szerint a változás oka nem csupán ebben keresendő, állítólag a Red Bull kérvényezte a sorrend megváltoztatását, mert előző évben, mint a 2010-es év konstruktőri bajnoka a legutolsó boxot kapta, és úgy vélték, hogy ez hátrányt jelentett a számunkra, mivel az autóik nem tudták, a boxutcában megengedett legnagyobb sebességet elérni a sebességkorlátozást feloldó fehér vonalig. Mint a 2011-es év bajnoka, a Red Bull idén is a legutolsó garázst kapta volna.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 mclaren forma1 red bull formula1 silverstone fom brit nagydíj f1 topcsapatok