2012. jún 16.

F1 A Lotus győzelmi célokkal utazik Valenciába

írta: FormaNet
F1 A Lotus győzelmi célokkal utazik Valenciába

Kimi Räikkönen és Romain Grosjean is szívesen csatlakozna nyolcadikként az idei szezon futamgyőzteseinek listájához, a jövő heti Európai Nagydíjon. Mindkét versenyző úgy érzi, hogy a valenciai utcai pálya, és a hőmérséklet is a Lotus autóinak kedvezhet.

kimi-grosjean  2012.JPG 

Kimi Räikkönen idén már két alkalommal is felállhatott a dobogóra, ám a finn sem a Bahreinben megszerzett második helyével, sem a Spanyol Nagydíjon elért harmadik helyezésével nem volt teljesen elégedett. A 2007-es világbajnok egyértelműen nyerni akar, és ehhez fontosnak tartja, hogy az időmérős teljesítményben előrelépjen a csapat Valenciában.

"Valencia egy utcai pálya, de a vonalvezetése nem olyan, mint az Albert Park, Monaco, vagy Montreal. Egyértelműen ez a leggyorsabb pálya a négy közül. Valószínűleg meleg lesz, és úgy tűnik, hogy melegben jól megyünk, ezért reménykedünk. Az időmérő nagyon-nagyon fontos lesz itt is, és nyilván előnyösebb helyzetben lesznek, akik a tiszta oldalról rajtolhatnak, hiszen ez egy utcai pálya, így évente csak egyszer használják versenyzésre. Előzés szempontjából nem lesz könnyű dolgunk, úgyhogy majd meglátjuk, mennyit segít ebben a DRS.”

Hogy vajon pályázik-e az idei év nyolcadik futamgyőztesének „címére” a finn versenyző a következőket válaszolta:

"Valencia arról szól, hogy nagyon következetesnek kell lenni. Nagyon egyszerű akár egy kis hibával is időt veszíteni. Szeretek nyerni, és mindig erre törekszem. Valenciában még sosem nyertem, ezért ez egy jó cél. Az utolsó alkalommal amikor Valenciában versenyeztem, a hatodik helyről rajtolva végül harmadik lettem, ami nem volt túl rossz.”

000 facebook_banner.jpg

Räikkönen csapattársa, Romain Grosjean úgy készülhet a következő megmérettetésre, hogy legutóbb, Kanadában egy meglepetés dobogót szerzett csapatának.

"2009-ben itt mutatkoztam be a Formula-1-ben, így jó emlékeim vannak, és egyébként is kedvelem ezt a pályát.”
„Papíron a versenypálya fekszik az autónknak, és remélhetőleg így is lesz. A stratégia teljesen más lesz, mint legutóbb. Itt biztos, hogy nem lehet egy kerékcserével számolni, mint ahogy Montrealban. A múltban itt általában nagyon meleg volt, és mindez kombinálva az aszfalt durva felületével gyakran három kiállásos taktikákat eredményez. Reméljük, hogy egész hétvégén következetesek tudunk lenni, mert így minél több tapasztalatot gyűjthetünk a verseny előtt.”

Gorsjean már jól ismeri a valenciai pályát, hiszen a GP2-ben két dobogós helyezést is szerzett itt, köztük egy győzelmet a tavalyi évben. A francia versenyző reméli, hogy idén a királykategóriában is a győzelemért harcolhat, ehhez legfontosabb célja, hogy a kvalifikáción jó eredményt érjen el.

"Minden hétvégén a győzelem a célunk, mert ha bármilyen más módon közelítenénk meg a hétvégét, akkor máris hátrányban lennénk. Elsősorban abban reménykedem, hogy az időmérőn javítani tudunk, és majd meglátjuk mi történik. Nagyszerű az élen harcolni, és ez az, amit mindig is akartunk, de a mezőny nagyon szoros ebben az évben. Ezért természetesen a legfontosabb dolog, hogy ismét szerezzünk néhány pontot a csapatnak. Ha már a kezdetektől fogva erős hétvégénk lesz, akkor biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk a dobogós helyekért, vagy akár a győzelemért harcolni. Majd az időmérő után meglátjuk hogy állunk, és remélhetőleg újra jó eredményt érhetünk el.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 valencia kimi raikkonen európa nagydíj formula-1 romain grosjean lotus f1 team