2012. jún 21.

F1 A McLaren szerint korai még a Pirelli gumik megértéséről beszélni

írta: FormaNet
F1 A McLaren szerint korai még a Pirelli gumik megértéséről beszélni

A McLaren műveleti igazgatója, Simon Roberts úgy véli, még mindig korai lenne arról beszélni, hogy a Formula-1-es csapatok megfejtették az idei Pirelli abroncsok titkát, így a szezon további részében már kevesebb meglepetésre lehet számítani. Ugyanakkor a szakember is azzal számol, hogy csak idő kérdése, és ez meg fog történni.


pirelli 2012.JPG 

A Kanadai Nagydíjat követően a Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery úgy nyilatkozott, hogy a szezon korai szakaszában történt meglepetés eredmények nagyrészt a Pirelli gumiknak tudhatók be, de a csapatok többsége mostanra már megértette az abroncsok működését, így a hátralévő versenyhétvégéken már kevesebb valószínűséggel lehet nagy meglepetésekre számítani.

A Vodafone által készített telefonos interjúban Simon Roberts elmondta, hogy véleménye szerint Hembery jóslata még túl korai, de elismerte, hogy a legjobb csapatok valószínűleg lassacskán összerakják a puzzle-t, és ebben a tekintetben Montrealban nagy előrelépések történtek.

"Olvastam az észrevételét, és gondoltam, hátha tud valamit” – reagált a McLaren szakembere Hembery gondolataira.

"Azt hiszem, hogy az összes csapat tanult már valamennyit, de hogy bárki is valóban megoldotta volna a rejtélyt, nem tudom. A nagy csapatoknál minden bizonnyal hatalmas háttérmunka folyik a versenyek utáni adatok elemzésével, így ezek segítségével előre lehet lépni. Azt gondolom, Kanadában sokat tanultunk, ami előnyünkre válhat. Akár így van, akár nem, előre nem szeretném elkiabálni. Ha Valenciában megszerezzük az első két helyet, akkor majd elmondhatjuk, hogy nagyon jó munkát végeztünk… Ez egy kihívás.”

Bár a McLaren továbbra sem biztos abban, hogy teljes mértékben megértették az abroncsok kezelését, de Roberts úgy véli, hogy Lewis Hamilton kanadai győzelmével bebizonyította, hogy a korábbi boxutcai hibák stratégiáját sikerült megváltoztatni, így a jövőben már nem kell nagy árat fizetni a kerékcserék során.

"Tudatában voltunk annak, hogy amikor módosításokat hajtunk végre a boxutcai munkafolyamatokban, akkor akaratlanul is növeljük a kockázatot, vagy éppen néhány ember kikerül a pozíciójából. A srácok a csapatban hatalmas munkát végeznek a versenyeken, és próbáltak finomítani a box-stratégián. Kanadában azt hiszem meglehetősen elégedettek voltunk, és remélhetőleg ezen a téren már célegyenesben vagyunk. További változtatásokat már nem tervezünk. Úgy vélem most elég stabil a helyzetünk, így nincs szükségünk nagy változtatásokra, és remélhetőleg megtartjuk ezt a számunkra kellemes helyet.”

000 facebook_banner.jpg

A wokingiak műveleti igazgatója Jenson Button gondjairól is beszélt, és leszögezte, hogy alapvető eltérések nem voltak a két versenyautó között, és az apró beállítási problémákat pedig sikerült megfejteniük.

"Kanada nagyon érdekes volt számunkra, mert mindkét pilótánk ugyanazzal az autóval versenyzett, és mindkettőjüknek ugyanazok az alkatrészek álltak rendelkezésükre. Biztosak vagyunk benne, hogy akkor semmi  kellemetlen nem volt Jenson kocsijában és valójában semmi alapvetően rossz irány nem történt a beállításokkal, csak a finombeállítások között voltak eltérések. Ezért úgy gondolom, hogy Valenciával kapcsolatban optimisták lehetünk, mert sikerült megoldanunk a kérdéseket. Amikor visszatértünk a gyárba, hatalmas munkát fordítottunk az adatok kiértékelésére. Azt hiszem, ezután kicsit másként fogjuk Jenson autóját beállítani az időmérőkre és a versenyekre is” - árulta  el Simon Roberts.

 

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 pirelli mclaren európa nagydíj formula-1 simon roberts