2012. jún 21.

F1 Európa Nagydíjak a Lotus történelmében

írta: FormaNet
F1 Európa Nagydíjak a Lotus történelmében

Az Európa Nagydíjra készülve a Lotus F1 Team ismét összegyűjtötte múltbéli sikereit, melyek leginkább az 1981-es debütálás óta számtalan tulajdonos- és névváltoztatáson áteső enstone-i gárda két versenyzőjéhez, Michael Schumacherhez és Fernando Alonsóhoz köthetők.

michael-schumacher-benetton.JPG  

A kezdetek

Lotus F1-es csapata még Toleman néven vett részt 1983-ban az első Európa Nagydíjon, melynek  Brands Hatch adott otthont. Toleman színekben a brit Derek Warwick és az olasz Bruno Giacomelli sorakozott fel a 29 főt számláló mezőnyben. Mindkét pilóta kvalifikálni tudta magát a 76 körös futamra: Warwick a 11. helyről, míg Giancomelli a 12. rajtkockából indulhatott a Toleman Harttal, és végül az ötödik és a hatodik helyen értek célba.

Győzelmek
Az ensone-i alakulat különböző nevek alatt ez idáig összességében három Európa Nagydíjon diadalmaskodott. Az első futamgyőzelmet Michael Schumacher szerezte meg a Benettonnal 1994-ben, Jerezben, míg a legutóbbi Fernando Alonso nevéhez kötődik, aki 2005-ban a Nürburgringen diadalmaskodott a Renault versenyzőjeként.

Dobogós helyezések
A három futamgyőzelem mellett további egy dobogós eredmény színesíti a csapat statisztikáját: 2006-ban a Nürburgringen Fernando Alonso (Renault) a második helyen ért célba a ferraris Michael Schumacher mögött.

Pole pozíciók
Az eddigi 21 Európa Nagydíj alatt összesen két rajtelsőséget tudott megszerezni az alakulat már fent említett két pilótája: 1994-ben Michael Schumacher (Benetton, Jerez) majd 2006-ban Fernando Alonso (Renault, Nürburgring) indulhatott pole-ból.

Leggyorsabb körök
Különböző emblémák alatt az ensone-iak három alkalommal bizonyultak az Európa Nagydíj leggyorsabbjának. Elsőként Michael Schumacher az 1994-es jerezi futamon, legutóbb pedig Fernando Alonso 2006-ban a Nürburgringen.

000 facebook_banner.jpg

Kimi Räikkönen
Räikkönen ez idáig összesen kilenc Európa Nagydíjon vett részt, ebből két alkalommal állhatott fel a dobogóra: 2002-ben a Nürburgringen (McLaren) és 2009-ben Valenciában (Ferrari) is harmadikként ért célba. A finn kétszer rajtolhatott a legelőkelőbb pozícióból (2003, 2007) és 2003-ban a verseny leggyorsabb köre is az ő neve mellé került.

Romain Grosjean
Grosjean számára kedves emlék az Európa Nagydíj, hiszen 2009-ben Valenciában debütált a királykategóriában. A francia pilóta különböző kategóriákban már több alkalommal is versenyzett az utcai pályán, többek között tavaly a GP2-ben futamgyőzelmet ünnepelhetett Valenciában.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 renault benetton európa nagydíj toleman formula-1 lotus f1 team