2012. jún 21.

F1 Terhelő vallomás Ecclestone ellen - vádlottak padjára kerülhet az F1 vezére

írta: FormaNet
F1 Terhelő vallomás Ecclestone ellen - vádlottak padjára kerülhet az F1 vezére

Bekövetkezett az, ami miatt az elmúlt évben Bernie Ecclestone-nak álmatlan éjszakái lehettek. Szerdán ugyanis Ecclestone ellen vallott az egykori bankár, Gerhard Gribkowsky, aki a Formula-1 2006-os eladását felügyelte, és akit tavaly év elején korrupció gyanújával őrizetbe vett a német hatóság, majd előzetes letartóztatásba került, és végül a vádlottak padjára ültettek.

F1 zászló.jpg

Az ügyről a FormaNet már eddig is sokat írt, de álljon itt a történet röviden:

2011 elején a bankárt azzal gyanúsította meg a német államügyészség, hogy kenőpénz ellenében egykori bankja, a Bayerische Landesbank felé alulértékelte az F1 részvényeit, ezzel a vevő számára kedvező helyzetet teremtett, és jelentős pénzügyi előnyhöz juttatta.

Az akkori vevő a CVC Capital Partners befektetési társaság, amely cég Bernie Ecclestone háttérirányítása alatt áll, és aki jelenleg nagy ütemben igyekszik megszabadulni az F1-es részvényeitől. A kenőpénz pedig a vizsgálat szerint Bernie Ecclestone egyik offshore cégétől, a luxemburgi székhelyű Bambinotól érkezett Gribkowsky egyik osztrák banknál vezetett számlájára. Az összeg melyet eddig sikerült feltárni, 41,4 millió dollár.

Ecclestone, Gribkowsky.jpg

Ecclestone nyilatkozatai igen ellentmondásosak voltak eddigi, tanúként történő meghallgatásain. A FOM vezére először tagadta, hogy bármiféle pénzt utalt volna a bankárnak, majd később úgy emlékezett, hogy ingatlan-tanácsadói szerződés alapján fizetett, végül pedig azt állította, hogy Gribkowsky megzsarolta, hogy hamis indokok alapján feljelenti a brit adóhatóságnál, ezért ügyvédei tanácsára engedett a zsarolásnak, mert bár állítása szerint nincs takargatnivalója, ám egy ilyen vizsgálat az ügyvédi-, és könyvelői költségeket is figyelembe véve ennél sokkal több pénzébe kerülhetett volna.

Gribkowsky mindezidáig nem tett terhelő vallomást az F1 teljhatalmú urára, ám az elmúlt héten már kiszivárgott annyi információ az ügyről, hogy ügyvédei és az ügyészek megegyeztek abban, hogy teljes körű beismerő vallomást tesz. Ez szerdán megtörtént. Az egykori bankár elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el Ecclestone-tól, az F1 részvények alulértékeléséért.

Az ex bankár ügyvédei idén több prominens személy bevonását is kezdeményezték, tanúként szerették volna beidéztetni Ecclestone egykori feleségét Slavicát, az FIA egykori elnökét, Ecclestone jó barátját, Max Mosley-t, vagy éppen az F1 Renault egykori csapatfőnökét, Flavio Briattorét. A bíróság azonban elutasította a kérést.

000 facebook_banner.jpg

Az ügy pikantériája az, hogy az ügyészek szerint megkárosított bank, a Bayerische Landesbank nem hogy feljelentést nem tett, de hivatalos nyilatkozatukban tagadják, hogy a tranzakció miatt bármiféle kár érte volna a bankot, még ha a részvényeket az ügyészség vádja szerint alulértékelve is adták el.

A nyomozóhatóságot ez azonban úgy tűnik, legkevésbé sem érdekli, és miután a vallomás alapján további bizonyítást nyert a vesztegetés ténye, ezért az ügy folytatódik, és ezzel Bernie Ecclestone is nagy bajba került, hiszen már a tárgyalások megkezdése után jelezte a brit adóhatóság, hogy amennyiben Ecclestone-nak nem sikerül teljes mértékben tisztáznia magát, úgy gazdasági tevékenységét alaposan átvilágítják. Ráadásul az ügyben a német ügyészek is megváltoztathatják eddigi státuszát, és tanú helyett vádlottként citálhatják majd a bíróságra.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 korrupció forma1 formula1 bernie ecclestone cvc gerhard gribkowsky f1 eladása