2012. jún 22.

F1 Grosjean: Már csak kis lépések hiányoznak a tökéletes hétvégéhez

írta: FormaNet
F1 Grosjean: Már csak kis lépések hiányoznak a tökéletes hétvégéhez

Romain Grosjean legutóbb Montrealban a második helyen ért célba Lewis Hamilton mögött, így idei második dobogós helyezését ünnepelhette. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a Lotus francia pilótája is felkerült az futamgyőzelemre esélyes versenyzők listájára, és Grosjean is úgy érzi, már csak apró lépések hiányoznak élete első F1-es diadalához.

romain-grosjean_1.JPG  

Romain, Montrealban fantasztikusan vezettél, és erős hátszélben bevitorláztál. Ha Valenciát nézzük, úgy tűnik, ezt a pályát a Lotusnak tervezték, így vasárnap újra meg fogod csinálni?

Romain Grosjean: Ha, ha bárcsak ilyen könnyű lenne. De a valóságban egy kicsit bonyolultabb a helyzet, ráadásul a dolgok nagyon gyorsan megváltozhatnak. Papíron úgy néz ki, hogy elég jók lehetünk. Meleg lesz - ez számunkra egy jó pont - és remélhetőleg tudjuk tartani ezt az előnyt, és megtaláljuk a módját, hogy jó munkát végezzünk.

Sok hasonlóságot mutat ez a pálya és a bahreini?

RG: Igen, van néhány hasonló tulajdonságuk, például az alacsony sebességű kanyarok, sima, nem huplis, de meglehetősen gumikoptató aszfalt. Ebből a szempontból igen, van néhány közös dolog bennük.

Ez azt jelenti, hogy Bahreinben is jól szerepeltél, akkor ez itt is így lesz?

RG: Nos, a verseny  jó volt, az időmérő nem annyira, ezért most azt szeretném, ha mindkettő jól menne. Néhány dolgot azért már megtudtunk Bahrein óta! (Nevet)

Mostanában elhalmoznak dicsérettel. Azoktól az emberektől is kapsz dicséretet, akik a 2009-es szereplésednél nem álltak ki melletted?

RG: Nincs jelentősége. Most is kék a szemem és barna a hajam. Tény, hogy érettebb lettem, de ez a természet rendje. Azóta tanultam még néhány dolgot. Talán mondhatjuk, hogy felnőttem, de az is igaz, hogy egy teljesen más környezetben vagyok, mint akkoriban.

Melbourne óta a dolgok alapvetően megváltoztak körülötted. Úgy kezdtél, hogy talán elfeledteted első, szegényes F1-es szereplésedet, most pedig Te vagy az a srác, akitől azt várják, hogy vasárnap megnyerje a versenyt...

RG: Ez valahol nekem is meglepő. Azt kell mondjam, a csapat eddig fantasztikus munkát végzett, és ez fontos ahhoz, hogy ilyen eredményeket tudjak elérni. Fantasztikus kapcsolatot tudtam kiépíteni a mérnökökkel, ez pedig azért fontos, hogy a szavakat tettekre tudjuk váltani. Úgy gondolom, hogy Barcelonában történt meg a valódi előrelépés, majd ezt követően Montrealban még tovább. És már csak kis lépések hiányoznak ahhoz, hogy egyszer eljöjjön az a pillanat, amikor tudod, hogy most minden tökéletes. Ez jelentheti majd a győzelmet.

Azt akarod mondani, hogy te tettél egy lépést előre, vagy az autóra célzol?

RG: Ezt úgy kell érteni, hogy minden együtt: én, a mérnökök, és az autó is.

Hogyan történhetett meg, hogy Kanadában egy szett gumival 49 kört tudtál kint maradni? Ehhez kellett változtatni a vezetési stílusodon?

RG: Változtattam egy kicsit, és a csapat is sokat segített abban, hogy hol kell kicsit óvatosabbnak lennünk, és hol lehet erősebben nyomni. Az egész téli felkészülés alatt ezen dolgoztunk, és még mindig nagyon sok időt töltünk el ezzel. Kanada volt a legjobb példa arra, hogy ez az idő hasznos volt – 49 kört tettem meg ugyanazokkal a gumikkal úgy, hogy közben már nem voltak kérdőjelek.

Szóval meddig tudtál volna még azokon a gumikon autózni?

RG: Még néhány kört biztosan. Nem voltunk olyan reménytelen helyzetben. De azt kell mondjam, hogy a montreali pálya nem koptatta túlságosan a gumikat – ebben lehet, hogy most (Valenciában) lesz különbség. Tény, hogy a vezetési stílussal is alkalmazkodni kell, hiszen az időmérőn a határokon kell autózni, míg a versenyen más dolgokra is figyelni kell.

000 facebook_banner.jpg

Az ilyen hosszú etapok sikeres teljesítése inkább az autónak, vagy a versenyzőnek tulajdoníthatók?

RG: Ez egy kicsit mindkettő. Fontosak a pénteki beállítások az időmérőre, és a versenyen pedig fontos a vezetési stílus is. Talán az időmérőn kissé hátrányban vagyunk, de a verseny fontosabb, és ott jók vagyunk. A felkészülésnél a versenyeket tartjuk szem előtt, és azon is dolgozunk, hogy az időmérőkön javuljunk.

Szóval mi a terv vasárnapra?

RG: Nos, a legegyszerűbb az lenne, ha megszereznénk a pole-t, majd vennénk egy jó startot, és utána csak reagálni kellene arra, amit a többiek csinálnak. Ez a tündérmese koncepció. A valóság az, hogy piszkosul sokat kell pénteken dolgoznunk ahhoz, hogy jó formában legyünk az időmérőn, aztán majd meglátjuk mit tudunk ebből kihozni a versenyen.

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 lotus valencia európa nagydíj formula-1 romain grosjean