2012. jún 22.

F1 Maldonado az élen az Európa Nagydíj első szabadedzésén

írta: FormaNet
F1 Maldonado az élen az Európa Nagydíj első szabadedzésén

Pastor Maldonado Williamse volt a leggyorsabb az Európai Nagydíj első szabadedzésén, a venezuelai tehetség mögött pedig a két Red Bull sorakozott fel Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben. A mezőny továbbra is nagyon szoros, hiszen a legjobb kilenc versenyző három tizedmásodpercen belül volt.

pastor-maldonado.JPG  

Valenciában általában hőség és szeles idő fogadja a mezőnyt, ehhez képest most valamivel hűvösebb időjárás jellemezte az első szabadedzést. A levegő hőmérséklete 23 Celsius fok, míg az aszfalté 27 Celsius fokra melegedett, a szél azonban a megszokott módon, most is élénk volt.

Két tesztpilóta kapott lehetőséget a másfél órás tréningen: A Force Indiánál Jules Bianchi ülhetett Nico Hülkenberg helyére, míg a Williamsnél Valtteri Bottas rövid időre leváltotta Bruno Sennát.

A nagy csapatok többsége itt is új elemeket tesztel, a Lotus például Kimi Räikkönennek ismét módosítottak a kormány beállításain, illetve új hátsó futómű és új padlólemez is tesztelésre várt. A Ferrarinál már a napokban jelezték, hogy új első szárnnyal és új padlólemezzel készülnek az Európa Nagydíjra, és a Red Bull is több új aerodinamikai elemmel érkezett.

A hétvége során a csapatok a lágy és a közepes keverékű Pirelliket használhatják. Mivel a valenciai pályán mindössze egy évben egyszer versenyeznek, ezért a hétvége első napján még koránt sem a legideálisabb az aszfalt, így nem meglepő, hogy senki nem kapkodott az edzés kezdetekor. Bő húsz telt el, amikor a Toro Rosso francia újonca, Jean-Eric Vergne 1:45-ös köridejével elsőként feliratkozott a tabellára, majd lassacskán előmerészkedtek a többiek is.

A poros aszfalton több hiba is becsúszott, többek között a két mclarenes, Jenson Button és Lewis Hamilton is tett egy-egy rövid látogatást a bukótérben. A legtöbben a 12-es kanyar bukóterét favorizálták, például Hamilton mellett Pastor Maldonado és Felipe Massa is.

000 facebook_banner.jpg

A szabadedzés felénél már csak Timo Glock és Paul di Resta nem jegyzett mért kört, az élen pedig Nico Rosberg neve mellett immár 1:41.198 másodperces idő sorakozott.

Fél órával a leintés előtt Pastor Maldonado, Mark Webber és Sebastian Vettel trio állt az élen, majd később Jenson Button férkőzött be a két Red Bull közé, de csak rövid időre, mert Vettel javított, és besorolt Maldonado mögé másodiknak. A venezuelai 1:40. 890-es körét senki nem tudta űberelni, így a leintésig az élen állók sorrendje már nem változott.  A negyedik helyen záró Button után a top tíz további sorrendje Fernando Alonso, Paul di Resta, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Kimi Räikkönen volt, és az első kilenc versenyző között szűk három tizedmásodperc volt a különbség, de a legjobb 13 pilótát is mindössze egy másodperc választotta el egymástól.

Az első 90 perces gyakorlás legszorgalmasabb résztvevője 28 körrel Daniel Ricciardo volt.

Első szabadedzés eredménye:

1. szabadedzés-valencia.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 valencia európa nagydíj szabadedzés formula-1 pastor maldonado