2012. jún 22.

F1 Vettel volt a pénteki nap legjobbja Valenciában

írta: FormaNet
F1 Vettel volt a pénteki nap legjobbja Valenciában

 A Red Bull Racing bajnoka, Sebastian Vettel futotta meg a valenciai versenyhétvége első edzésnapjának legjobb köridejét, mögötte Nico Hülkenberg és Kobajasi Kamui végzett a top3-ban.

vettel-valencia.jpg 

A pénteki nap utolsó szabadedzése 25 fokos melegben kezdődött meg Valenciában. A versenyzők többsége azonnal munkához látott, és negyed óra elteltével már csak a két Mercedes, valamint Paul di Resta és Timo Glock nem szerepelt a listán. Ekkor a két McLaren vezette a sort 1:40-es köridőkkel, és közülük Jenson Button volt az, aki hamarosan már a lágy gumikon a mezőnyből elsőként 1:40 alá szorította a lécet.

A gyorsan javuló aszfalton a leintés előtt fél órával már 13. versenyző neve mellett szerepelt 1.39-es kör, és ezek többnyire már a gyorsabb abroncsokon születtek meg. Mindeközben meglett a valenciai pálya első idei áldozata is. A HRT spanyol versenyzője, Pedro de la Rosa nem tudta bevenni a 12-es kanyart, aminek következtében gumifalban landolt, és az autó első futóműve is kitört.

A szabadedzés utolsó harmadában a már megszokott hosszú etapok kaptak főszerepet, így a 60 perc eltelte utáni Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg és Kobajasi Kamui első hármas sorrendje már nem változott. A Red Bull német versenyzője 1:39.334 másodperces körével az élen végzett, mögötte force indiás honfitársa bő egy tizeddel, míg a Sauber japán versenyzője két és fél tizedmásodperccel maradt el.

A negyedik legjobb időt autózó Michael Schumacher mindössze hat ezredet kapott Kobajasitól, a német csapattársa, Nico Rosberg pedig végül a 10. helyen zárt, hat tizeddel lemaradva az élen álló Vetteltől.

A Ferrarik csak a 7. és a 15. helyet szerezték meg Fernando Alonso és Felipe Massa sorrendben, míg a két McLaren a 12. és a 14. helyre elegendő időt autózta.  A két Lotus sem remekelt: Romain Grosjean a nyolcadik, míg Kimi Räikkönen a 11. lett.

A legtöbb kört Heikki Kovalainen tette meg a délután folyamán, és végül nem csak a két legkisebb csapat pilótáit,  de a Toro Rosso ausztrál versenyzőjét megelőzve a 19. helyen végzett. A finn csapattársa, Vitalij Petrov még ennél is feljebb tornázta magát, ugyanis az orosz Jean Eric Vergne-t is maga mögé utasította.

000 facebook_banner.jpg

Második szabadedzés eredménye:

2. szabadedzés-valencia.JPG 

Első szabadedzés eredménye

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 valencia európa nagydíj szabadedzés sebastian vettel formula-1