2012. jún 24.

F1 Schumacher megtarthatja dobogós helyét

írta: FormaNet
F1 Schumacher megtarthatja dobogós helyét

Michael Schumacher hosszú idő után állhatott fel újra a dobogóra, ám a Mercedes ünneplésébe a Red Bull Racing kissé belepiszkított. A hétszeres bajnok mögött autózó Mark Webber ugyanis látta, hogy Schumacher a sárga zászlós periódusban használta a DRS-t, ami szabálytalan, így az energiaitalosok vizsgálatot kértek a versenybíróságtól. A stewardok végül úgy döntöttek, a német megtarthatja harmadik helyét.

Michael Schumacher-valencia.JPG  

A Michael Schumacher mögött autózó Mark Webber már a versenyen is panaszkodott a csapatrádión, hogy a Mercedes német pilótája a sárga zászló alatt (Lewis Hamilton és Pastor Maldonado balesete utáni percekben) használta az állítható hátsó szárnyat.  

"Utálom, hogy vissza kell fognom Michael Schumacher eufóriáját, de a televíziós képek elég egyértelműek” – nyilatkozta a verseny után a német Sky csatornának a Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko.

Az energiaitalosok csapatfőnöke, Christian Horner az RTL-nek mindössze ennyit mondott: "A stewardoknak minden információ rendelkezésükre áll, és az alapján döntenek majd.”

Ugyanakkor a BBC úgy értesült, hogy Mercedes csapat vezetője, Ross Brawn személyesen ellenőrizte az adatokat, melyekből kiderült, hogy Scumacher már a sárga zászlós periódus előtt 30 méterrel kikapcsolta a DRS-t.

A versenyirányítás végül úgy határozott, hogy a hétszeres bajnok megtarthatja dobogós helyezését. A televíziós képek megerősítették, hogy a DRS valóban nyitva volt a sárga zászló alatt, ugyanakkor úgy ítélték meg, hogy ekkor  a Mercedes már eléggé lelassult ahhoz, hogy ne vonjon maga után büntetést. A stewardok fontosnak tartották hozzátenni, ez az eset lényegesen különbözik az egy hónappal ezelőtt, a barcelonai pályán történt esettől, amikor Felipe Massát és Sebastian Vettelt megbüntették azért, mert a sárga jelzés alatt használták a DRS rendszert.

000 facebook_banner.jpg

Schumacher ugyan megúszta, de néhány büntetést azonban még kiosztottak a bírák:

Kobajasi Kamui Silverstone-ban öt rajhellyel hátrébb kezdheti meg versenyét a Felipe Massával történt ütközése miatt, míg Jean-Eric Vergne 10 rajthelyes büntetéssel vághat neki a Brit Nagydíjnak, illetve 25.000 eurós pénzbírságot is be kell fizetnie, miután Heikki Kovalainennel ütközött a futam 27. körében.

Pastor Maldonado és Lewis Hamilton ütközésénél a stewardok a venezuelai versenyzőt ítélték vétkesnek. A 10. helyen célba érő Maldonado 20 másodperces időbüntetést kapott, így két helyet hátrébblépett az eredménytáblán. Az egy pontot érő 10. helyet csapattársa, Bruno Senna örökölte meg. A versenyirányítás azzal indokolta döntését, hogy Maldonado nem biztonságosan tért vissza a pályára, miközben Hamilton csak a pozícióját védte.


FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 büntetés valencia európa nagydíj michael schumacher formula-1