2012. jún 28.

F1 Sauber: Kimi rögtön meggyőzött!

írta: FormaNet
F1 Sauber: Kimi rögtön meggyőzött!

Peter Sauber Kimi Räikkönen pályafutásának kezdeteire emlékszik vissza, a svájci alakulatnál töltött időszakától az elszenvedett McLarenes időkön át, a Ferrarinál eltöltött évekig, ahol a svájci alakulat tulajdonosa szerint a Jégember már nem az a versenyző volt, aki anno a Saubernél bemutatkozott a széria nagyközönsége előtt. 

kimi & peter_sauber.jpg 

2007 világbajnoka, Kimi Räikkönen 2001-ben, a svájci székhelyű Sauber istállónál debütált a szériában.  Az akkor 21 éves srác a Formula Renault sorozatából került ki, és mindösszesen 30 együléses versenyen vett addig részt. Mindez Peter Saubert nem érdekelte, mert ő már a kezdetektől fogva meg volt győződve Räikkönen rendkívüli képességeiről. Hosszú csatákat kellett megvívnia Räikkönenért, hogy megköthessék a szerződést, mert az FIA elnöke eleinte vonakodott megadni a finnek a szuperlicenszet.

"Mindössze 24 versenyt teljesített a Formula Renault versenysorozatban és ez rendkívül szokatlan volt akkor" - emlékezett vissza Peter Sauber a ServusTV-nek.

Mindezek ellenére tehetségével és gyorsaságával a finn azon nyomban meggyőzte a svájci urat. Arra a kérdésre, hogy a Jégember mekkora tehetség is valójában, Sauber ennyit mondott: "Kimi lenyűgözött, engem legalábbis azonnal."

Räikkönen 2001-ben Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjon futotta első f1-es versenyét, ahol rögtön a pontszerző hatodik helyen ért célba. Később a McLaren, majd a Ferrari pilótájaként láthattuk. A McLarennél nem egyszer közel került a világbajnoki címhez, ám a Ron Dennis által ígért diadal végül mindig elmaradt. Részben ezért is gondolja úgy Sauber, hogy hiba volt pártfogoltját elengedni.

"Ron Dennis ígéretet tett nekem, hogy minden idők legfiatalabb világbajnokát faragják belőle. Öt évig versenyzett  náluk, és nem lett bajnok. A probléma csak az, hogy ez Kimivel történt."

000 facebook_banner.jpg

Beteljesedni csak 2007-ben a Ferrarival tudott, és első maranellói alakulatnál töltött évében sikerült megszereznie a bajnoki trófeát.

"Kimi a Ferrarinál már nem ugyanaz a Kimi volt, aki nálunk" – tekintett vissza Peter Sauber a ferraris időszakra.

A 2007-es bajnok összesen három évet töltött a Scuderiánál, majd elhagyta a királykategóriát, hogy két évre a WRC - ben próbálhassa ki magát. Sosem tagadta versenyzés iránti szenvedélyét, 2011 májusában még a NASCAR Nationwide szériájában is kipróbálta magát, majd a Peugeot LMP1 autóit tesztelte, mielőtt 2011 novemberében bejelentették visszatérését a Formula-1-be, miután két éves szerződét írt alá a Lotus F1 Teammel. Räikkönen három dobogós helyezés mellett, jelenleg 73 ponttal a világbajnoki tabella 6. helyét foglalja el, és mindössze két pont választja el az ötödik helyen álló Nico Rosbergtől.

 

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 kimi raikkonen sauber peter sauber formula-1