2012. júl 02.

F1 Alonso ismét rajongók kérdéseire válaszolt - 2.rész

írta: FormaNet
F1 Alonso ismét rajongók kérdéseire válaszolt - 2.rész

Fernando Alonso saját weboldalán immár harmadik alkalommal válaszolt rengeteg érdekes rajongói kérdésre. A 2. részből megtudhatjuk többek között, hogy kiket csodál a kétszeres bajnok, mit tart jó-, illetve rossz tulajdonságának, vagy éppen hány perc alatt cserélne kereket egy Formula-1-es autón...

alonso-2012.JPG 

Ki, vagy kik azok, akiket mindig is csodáltál, és csodálsz a mai napig?

FA: Nagyon sok ilyen ember van, bár akikre még mindig gyermeki csodálattal tekintek, azok a kerékpár versenyzők! Perico Delgado, Indurain, Armstrong, Contador ...

Milyen érzés, hogy mindenki csodál? Nem nyomasztó néha az a sok rajongás?

FA: Nem! Ez mindig pozitív, és szép dolog! A sportban az emberek reakciói kissé eltúlzottak: hatalmas a szomorúság ha a kedvenc csapat veszít, ha pedig ennek az ellenkezője történik, akkor felpattan a kanapéról, és teli torokból üvölt, mint például amikor Spanyolország rúg egy gólt...Azt gondolom, hogy ez mindenhol így van, a Formula-1-ben is, és ez nagyon jó dolog.

Tudod hogyan kell kereket cserélni  az autón? Hány perc alatt tudnád lecserélni?

FA: Azt képzeltem, hogy nagyjából  10-12 másodperc alatt le tudom cserélni! Hahaha! Két évvel ezelőtt cseréltem gumit az autómon, és hát nem tudom... úgy 10 percet venne igénybe.

Melyik a kedvenc kerékpár útvonalad? (ország, régió stb.)

FA: Észak-Spanyolországban találtam meg a legideálisabb helyet a biciklizéshez. A hőmérséklet, a tenger, a hegyek, üres utak... eddig még nem találtam ehhez foghatót.

Mi vezet ahhoz, hogy megbízz egy nőben, és ne csak a versenyzőt, hanem az embert is megismerhesse?

FA: Szinte lehetetlen dolog, hogy azonnal higgyek neki. Ha megvan a kölcsönös szimpátia, akkor is mindez időt vesz igénybe. Hajlamos vagyok egy védőpajzsot magam elé tartani, és ez nem csak azóta igaz, amióta versenyzem.  Ez fiatal iskolásként is jellemző volt. Eléggé félénk vagyok!

Hol tartod a trófeáidat? Egyszer majd mutatsz róla fotót?

FA: Egy napon majd múzeumba kerülnek. Jelenleg szépen és tisztán várják felavatásukat. Reméljük hamarosan megtörténik!

Rengeteget utazol, de ha választanod kéne egy kedvenc helyet a világ bármely pontján, melyik lenne az?

FA: Tokio a kedvenc városom.

Tudnál mondani egy jó, és egy rossz dolgot magadról?

FA: Jó: pontosság, rossz: bizalmatlanság

Nem unod még, hogy folyton igazolni kell tetteidet a rajongók és az újságírók felé?

FA: Én nem így gondolom... Az újságírók igyekeznek szakmai információkat szolgáltatni a versenyhétvégéken.  Az újságokon és a közösségi portálokon keresztül próbálom elmondani az igazságot és az érzéseimet. Amikor  vasárnap véget ért egy verseny, nem hiszem, hogy bárkinek is tartoznék bármilyen magyarázattal. Nekem elég, ha a következő nagydíjra kellőképpen fel tudok készülni.

Van olyan dal ami motivációt ad számodra, vagy amit szívesen hallgatsz egy verseny vagy egy időmérő előtt?

FA: Azokban a pillanatokban nem szoktam zenét hallgatni, szóval nem is tudom, mit mondjak erre. Szeretem a zenét, de sosem használtam motivációhoz.

A fiam 7 éves, és minden versenyedet megnézi. Azt szeretné tudni, hogy melyik volt életed legjobb futama, és hogy mit kell tennie ahhoz, hogy ő is versenyző legyen?

FA: Azt hiszem a legjobb a 2012-es valenciai verseny volt. Kezdjen el gokartozni, és élvezze azt, amit csinál, mert ha kényszeres, és csakis az eredményekre koncentrál, akkor az nem fog működni. Ez egy játék, és ha erőlködés nélkül tudja csinálni, akkor menni fog, a többi pedig a tehetségén múlik.

A versenyzésre születni kell?

FA: Születni kell, ugyanakkor minden nap van hová fejlődni. Semmit nem ér, ha nem törekszünk folyamatosan arra, hogy jobbak legyünk.

Mik azok a tényezők, amik befolyásolják a gumikopást?

FA: A gumik az őrületbe kergetnek. Az autó beállításai, a vezetési stílus, a pálya karakterisztikája, vagy éppen az, hogy egy másik versenyző mögött autózol, a verseny ritmusa... Minden tényező befolyással van az abroncsokra, mivel az köt össze a talajjal.

Milyen a pulzusod egy verseny alatt?

FA: Ez a pályától függ. A legmagasabb Magyarországon, 177-től maximum 194-ig, a legalacsonyabb pedig Monzában, ott 126 és 158 között. A többi pályán többé-kevésbé a kettő között van...

000 facebook_banner.jpg

Már egy ideje Twitterezel. Mit kedvelsz benne legjobban, és mi az amit nem annyira?

FA: Nehéz lenni elmondani mi minden történt a Twitteren azalatt a 3 hónap alatt, amióta használom. Bárhol vagyok, olvashatom, vagy éppen megoszthatok bármit, amit éppen csinálok, és mindenkinek közvetlenül tudok válaszolni. A legrosszabb része minden kétséget kizáróan az, hogy mindezt 140 karakterben kell megtennem.

A futam közben, amikor eggyé válsz az autóval, akkor minden megszűnik körülötted, vagy azokra a dolgokra gondolsz amiket meg kell tenned a verseny közben? Élvezed ezt?

FA: A verseny közben nem élvezheted azt, amit csinálsz. Akkor maximális koncentrációra van szükség. A mérnökkel beszélni, váltani, differenciálművet állítani, KERS-t használni, DRS-t aktiválni, megszabadulni a sisakfóliától, nézni a visszapillantót, időben fékezni, vizet inni, nézni a kijelzőn, hogy hány kör van még hátra...és időről időre levegőt venni. Túl sok variációra és tényezőre kell fókuszálni.

Az 1. részt itt olvashatod

FormaNet, Varga Viktória

 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 formula-1 fernando-alonso