2012. júl 02.

F1 Button és az érzelmek - 2012 a legalkalmasabb év egy hazai futamgyőzelemre

írta: FormaNet
F1 Button és az érzelmek - 2012 a legalkalmasabb év egy hazai futamgyőzelemre

A legutóbbi versenyhétvégén érzelmes pillanatoknak lehettünk szemtanúi, hiszen hazai közönsége előtt aratott diadala után Fernando Alonso könnyeivel küszködve ünnepelt, illetve a hosszú idő után újra dobogós eredményt elérő Michael Schumacher is meghatódva, elcsukló hangon köszönte meg csapatának az eddigi kemény munkát. A soron következő Brit Nagydíj - mely Jenson Button számára a 13. hazai futam lesz - szintén érzelmes perceket hozhat, amennyiben a 2009-es bajnoknak hazai közönsége előtt sikerülne visszatérnie az élre.

button -sanghaj.jpg 

Jenson Button idén 13. alakalommal sorakozhat fel a rajtrácsra brit közönsége előtt, ám F1-es pályafutása alatt eddig egyszer sem tudott győzni hazájában, sőt még dobogóra sem sikerült felállnia. Mint ahogy a legtöbb pilóta, Button is úgy gondolja, hogy karrierének legértékesebb diadala lenne, ha Silverstone-ban győzelmet aratna.

"Ha Silverstone-ban nyernék, az valóban nagyon érzelmes dolog lenne. Biztos, hogy nem zokognék mint egy lány, de nagyon elérzékenyülnék. Ez nagyon sokat jelentene számomra. Hasonló érzés lenne, mint 2009-ben amikor megnyertem a világbajnokságot, azt követően, hogy oly sok évig próbáltam egy jó autóba, és egy jó csapathoz kerülni. Ez nagyon sokat jelentett."

Arra a kérdésre, hogy mikor sírt utoljára egy verseny után, az utóbbi néhány nagydíjon gyengélkedő brit így válaszolt: "Az utóbbi négy alkalommal."

Button akár ötöt is mondhatott volna, hiszen a legutóbbi öt nagydíjon megszerezhető 125 pontból mindössze 6 pontot sikerült gyűjtenie, így jelenleg csak a bajnokság nyolcadik helyét foglalja el.

Ha vasárnap Silverstone-ban sikerül nyernie, az talán a lehető legjobb pillanatban jönne számára, hiszen még nem sikerült dobogóra állnia hazájában, ahol az idei év számtalan tekintetben még különlegesebb.

"A győzelem ebben az évben különösen helyénvaló lenne. Ez egy nagyon különleges év az Egyesült Királyság számára, a királynő jubileumával, és az olimpiával. Ezért is nagyszerű lenne felállni a pódium tetejére, mint a Brit Nagydíj győztese."

"Minden évben különleges dolog megnyerni a hazai nagydíjat, de ez az év lenne a legjobb lehetőség. Már nagyon sokszor elképzeltem. Biztos vagyok abban, hogy nagyon különleges érzés látni, ahogy a szurkolók együtt ünnepelnek veled."

Vannak aggasztó jelek, mégpedig, hogy a Red Bull és a Ferrari néhány dologban kicsit előrébb lépett a McLarenhez képest. Button azonban optimista: "Az autónknak jól kell, hogy feküdjön ez a pálya. Van egy olyan érzésem, hogy jól működik majd az autó."

A 2009-es bajnok legnagyobb ellenfele csapattársa, Lewis Hamilton lesz, aki szintén bizonyítani szeretne otthonában, illetve természetesen Sebastian Vettel, és a világbajnoki pontverseny éllovasa, Fernando Alonso.

A Ferrari spanyolja jelenleg 62 ponttal előzi meg Buttont, és Hamiltonról nemrégiben azt nyilatkozta, hogy valószínűleg a mezőny legjobb pilótája. Természetesen a válasz sem maradt el, és Lewis szintén magasztalta egykori csapattársát. Button kicsit furcsállja ezeket a bókokat.

"Mostanában egyre többen udvarolják körbe egymást. Nem tudom, mi történik. Ez elég furcsa. De Fernando kiemelkedő pilóta az ellenfelek közül. Amikor ellene versenyzem, és sikerül legyőzni, az egy különleges érzés. Tisztelem őt, és nem csak azért mert nagyon gyors, hanem mert okos is, és éppen ezért veszélyes. A versenyen sokkal jobb, mint az időmérőkön, és megfelelő emberek veszik körbe a csapatnál. Láthattuk ezt az előző versenyen, amikor Fernando nagyszerű munkát végzett, és nyert."

000 facebook_banner.jpg

Idén Alonso volt az első versenyző, aki már kétszer is pezsgőzhetett a dobogó legfelső fokán, ám a mclarenes rivális azt reméli, hogy ezzel egy időre véget is ért a spanyol győzelmi szériája.

"Remélem, hogy a nyerő szériájának ezzel vége. Megnyerte hazai nagydíját, és reméljük, hogy ezt most átvesszük tőle" – bizakodott tovább a brit, aki inkább a Red Bull tempójától tart egy kicsit.

"Az a sebesség, ami Sebastian (Vettel) mutatott valenciában, az elképesztő volt. Nagyon begyújtott. Olyan hatalmas volt a különbség a többiekhez képest, amit az utóbbi időben nem láthattunk. Silverstone-ban is jók lehetnek."

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

 

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

f1 silverstone jenson button brit nagydíj formula-1