2012. júl 05.

F1 Massa: Sokkal erősebbnek érzem magam

írta: FormaNet
F1 Massa: Sokkal erősebbnek érzem magam

Három utcai pálya,  Monaco, Montreal és a Valencia után Felipe Massa optimistán várja a teljesen eltérő jellemzőkkel rendelkező silverstone-i helyszínt. A brazil ugyan nem mer jóslatokba bocsátkozni a hétvégi erősorrendet illetően, de úgy véli, a pálya karakterisztikája kedvező lesz az F2012 számára, és nem mellesleg a szezon korábbi szakaszához képest ő maga is sokkal erősebb és magabiztosabb az autóban. 

felipe_massa_1.JPG 

"Nehéz pontos képet kapni arról, hogy mennyire leszünk versenyképesek. Különösen idén, amikor a versenyeken olyan eredmények születtek, amikre egyáltalán nem számítottunk. Silverstone- egy nagyon más pálya, mint a legutóbbi, ezért a lehető legjobban fel kell készülnünk. Ki tudja, talán még a vártnál is kedvezőbb lesz számunkra, de ha visszatekintünk Valenciára, ahol a Q2-ben 13 autó volt három tizeden belül, ez azt mutatja, hogy idén tényleg nem lehet jóslatokba bocsátkozni. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy az autónk nem túl rossz a nagy sebességű kanyarokban, és remélem, ezt már a pénteki edzéseken is megtapasztaljuk majd” - kezdte Massa a csapat hivatalos honlapján.

Mivel a mezőny 12 csapatának többsége hazai versenyére készül, többek között ezért is a versenynaptár különleges állomása következik, és bár a Ferrari hazai nagydíja még odébb van, de Felipe is átérzi ezt a lelkesedést, és mint minden versenyző, nagyon szereti a Brit Nagydíj hangulatát, még úgy is, ha az időjárás gyakran nehéz helyzetet teremt.

"Nagyon kedvelem a hangulatot Silverstone-ban, és a pályát is, ahol nagyon élvezetes vezetni. Egyértelműen ez az egyik kedvencem, mint ahogy talán a versenyzők 99 százalékának, mert valóban lendületes, és nagy sebességű kanyarokból áll. Persze az időjárás változással itt mindig számolni kell, és ahogy az előrejelzést láttam, minden napra jósolnak esőt, nagyjából 40 százalék eséllyel.”

"Hogy őszinte legyek, az eső nem lehet túl jó a pálya körül ülő nézők számára, de én nem bánom ha esőben kell vezetnünk, és azt hiszem a legtöbb versenytársam így van ezzel, hiszen egészen a gokartos időktől kezdődően mindannyian sokszor tapasztaltunk már ilyen körülményeket. És ez is szórakoztató lehet. Azért vannak bizonyos körülmények - mint például amikor áll a víz a pályán - amikor jobb ha a Safety Car mögött autózunk. Ha elől vagy, akkor nincs nagy gond, de ha nem az első háromban vagy, már semmit nem látsz magad előtt, és ez az egyetlen olyan körülmény, amit mindannyian utálunk, hiszen vakon vezetünk.”

Persze Massa mi mást is mondhatna Silverstone-ról, mint azt, hogy az egyik kedvenc helyszíne, már csak azért is, mert versenymérnöke, Rob Smedley - akivel immár hat éve dolgozik együtt - Angliából származik.

"A 2006-os nürburgringi verseny óta dolgozom Robbal. Ennyi idő után ő már pontosan tudja, hogy mit akarok, mire van szükségem az autót illetően, és minden tud a vezetési stílusomról. De az autó minden évben más, és a gumik, illetve egyéb dolgok is évről-évre változnak, ezért mindig együtt tanulunk. Idén például az első néhány versenyen egy kissé nehéz volt, de néhány területen irányt váltottunk, és mostanra megtaláltuk a megfelelő beállításokat, amik minden pályán sokkal automatikusabbnak tűnnek. Ennek köszönhetően jelenleg sokkal erősebbnek érzem magam."

"Tudom, hogy az emberek sokszor mondják, hogy Rob igen erős észak-angliai akcentussal beszél, de ami engem illet, sokkal jobban megértem őt, mint sok más angolt.  Száz százalékosan megértem. Talán amikor a családjával beszél  - már találkoztam az édesapjával is -, akkor nem olyan könnyű megérteni."

000 facebook_banner.jpg

Bár Felipe az elmúlt időszakban szemmel láthatóan jobb formába hozta magát, ettől függetlenül az a valenciai verseny végül csalódást keltő volt számára, ráadásul foci eb sem az elképzelései szerint alakult, hiszen Olaszországnak szurkolt. A brazil szerint ugyanakkor nem szégyen a világ legjobb csapatától kikapni, és a focit, mint csapatjátékot a Formula-1-hez hasonlította.

"Csalódott voltam az eredmény után, mint minden olasz, bár ha az Azzurit ez a spanyol csapat veri meg, az nem szégyen. Azt gondolom, hogy ez a spanyol csapat a legerősebb a világon, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy minden egyes játékos külön-külön is nagyon tehetséges, csapatban pedig nagyon jól együtt dolgoznak, és ez adja a különbséget. Segíti őket, hogy olyan nagy csapatokat tudhatnak maguk mögött, mint a Barcelona, valamint a Real Madrid, hiszen itt minden alkalommal magas szinten kell teljesíteniük. Mindez nem meglepő, és ha összehasonlítjuk a Formula-1-gyel, itt sem elég az, ha valaki egy top versenyző, vagy az ő autójában van a legjobb motor. Egy egész csapat kell ahhoz, hogy együttes munkával sikereket érjenek el. "

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

f1 felipe massa silverstone brit nagydíj formula-1