2012. júl 05.

F1 Whitmarsh: Eljött az idő, dönteni kell ...

írta: FormaNet
F1 Whitmarsh: Eljött az idő, dönteni kell ...

A McLaren csapatfőnöke Martin Whitmarsh szerint, eljött az ideje, hogy az FIA végre állást foglaljon abban, hogy részt kíván-e venni a Formula-1 költségfelügyeleti politikájában, de figyelmeztet arra is, amennyiben a költekezések kicsúsznak az irányítás alól, annak súlyos következményei lehetnek.

Martin Whitmarsh.jpg 

A költségek csökkentésének tervét - jelenlegi állapotát tekintve - nagy bizonytalanság övezi a Formula-1-ben. Miután a csapatoknak nem sikerült elérniük a szükséges változtatások szabályozásáról szóló megállapodást, (melynek határideje június 30 volt) a FOTA elnöke, Martin Whitmarsh úgy gondolja, sürgős intézkedéseket kell tenni az RRA (Resource Restriction Agreement) előre haladása érdekében.

„Az összes csapat aláírta az RRA megállapodást, ami (a Gentlemen's Agreement alapján)
kötelező érvényű, de nehéz magunk között erkölcsileg érvényesíteni" - mondta a McLaren csapatfőnöke a FOTA rajongói fórumán kedd este.

„Szeretném majd később azt mondani, hogy minden csapat a szemembe mondta, egyetért ezzel. Talán én vagyok túl naiv a Formula1-ben, mert szeretném azt hinni, hogy azok az emberek az igazat mondják. Úgyhogy nem idegeskedem emiatt."

„A kérdés viszont most leginkább az, hogyan lehetne emelni a megállapodás bizalmi szintjét? Az FIA-nak döntést kell hoznia arról, hogy mikor és miként avatkozik majd bele az RRA egyezménybe, bár néhányan ezt nem fogják jó szemmel nézni."

„Felelőtlenség lenne, ha nem tartanánk fent egy költségkontrollt a Formula-1-ben, mondom ezt úgy is mint egy F1 szurkoló, aki szereti magát a sportot, illetve egy ésszerűen gondolkozó üzletemberként is így vélem. Ennek ellenére, ha megnézem a négy élcsapatot, jelenleg nehezen találok egy fenntartható üzleti stratégiát, és ez az ami aggaszt."

Whitmarsh szerint, ha a kiadásokat továbbra is szabadon emelik, úgy hogy az RRA nem kerül elfogadásra, akkor fennáll annak a veszélye is, hogy a kisebb csapatok kiesnek a királykategóriából.

„Most önzőek vagyunk, hisz jelenleg 12 csapatunk van - de ez sajnos az egyik napról a másikra megváltozhat. Nem szabad megvárni, hogy akkor kapj észbe, amikor a dominók már dőlnek és nincs megállás" - folytatta mondandóját Whitmarsh.

„Bár néha a válsághelyzetek kialakulása a legjobb alkalom arra, hogy elgondolkozzunk, és a lehetőségre koncentráljunk, de mennyivel jobb lenne azt mondani, hogy gyerünk, próbáljuk meg a legrosszabbat elkerülni, és dolgozzunk keményebben, hisz így értünk el eddig is mindent – és igen, valójában ez egy soha véget nem érő folyamat."

A csapatfőnök még hozzátette: „Nem engedhetjük meg, hogy ez a sport egy teljesen szabadon, korlátlanul költekező eseménnyé váljon. Ez így nem nyújt kilátást a kiscsapatoknak a túlélésre, és nem ad esélyt az új csapatok érkezésére sem. Tartozunk azzal, hogy mindezt kikényszerítsük és lehetővé tegyük."

000 facebook_banner.jpg

Köztudott, hogy a jelenlegi istállók közül, tíz már megegyezett az RRA politikájának megfelelően egy sor költséghatékony intézkedésben és eszközben az FIA által kitűzött (június 30.) határidő előtt. A Red Bull Racing és fiókcsapata, a Scuderia Toro Rosso kifogásai a tervekkel kapcsolatban azonban azt eredményezték, hogy az FIA nem volt hajlandó azokat szavazásra bocsátani a Motorsport Világtanácsnál.

Magától értetődő azonban, hogy az irányítótestület még mindig nyitott bármiféle módosításra a 2013-as évet illetően, mindaddig, amíg a módosító javaslatot július 24-ig benyújtják. Ez esetben a testület a jövő évre vonatkozó változásokat, a szeptember 30. előtt meg tudja szavazni.

Minden változtatás az említett időpont után, kötelező egyhangú támogatást követelne meg.
Nagyon úgy néz ki, hogy ez nem fog megvalósulni, ugyanis a Red Bull és a Toro Rosso istállók nem örülnének annak, hogy a saját gyártók által támogatott csapatok (mint akár a Ferrari vagy a Mercedes) előnyre tegyenek szert, mindezt azért, mert az RRA nem foglalja magában a motorokra és a futóműre vonatkozó korlátozásokat.

 

Szöveg: FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá