2012. júl 06.

F1 Grosjean az élen az esős silverstone-i első szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Grosjean az élen az esős silverstone-i első szabadedzésen

Ahogy azt a meteorológusok előre megjósolták, esős, hűvös időben, mindössze 17 fokos hőmérsékletben telt a silverstone-i versenyhétvége első, 90 perces szabadedzése, melynek végén Romain Grosjean jegyezte a legjobb köridőt, mögötte Daniel Ricciardo valamint Lewis Hamilton végzett a top3-ban.

grosjean-silverstone.JPG 

   
 Bár a csapatok péntekre kaptak két szett, még  kísérleti fázisban lévő kemény abroncsot is a Pirellitől, de egyelőre természetesen az extrém esőgumik kaptak főszerepet, amiket három tesztpilóta is kipróbálhatott:  a HRT-nél Dani Clos helyettesíthette Narain Karthikeyant, a Williamsnél Valtteri Bottas ismét Bruno Senna helyét vette át, míg a Force Indiánál Nico Hülkenberg autóját kapta meg Jules Bianchi. Ezt utóbbi pilóta azonban nem élhetett a lehetőséggel, hiszen végül egyik Force India sem futott mért kört, mint ahogy a Ferrari klasszisa, Fernando Alonso sem.
 

A kedden súlyos balesetet szenvedő Maria De Villota tiszteletére a hétvége folyamán több versenyző (többek között a HRT pilótái és Fernando Alonso is) csillagot visel, mely jelkép egyébként Villota sisakját díszíti.

Mivel a hétvége további részében is sok csapadékra lehet számítani, a csapatoknak most nem jön rosszul a vizes pályán való gyakorlás, ettől függetlenül  fél óra elteltével is még csak tíz versenyző iratkozott fel a tabellára. A sort ekkor a Toro Rosso ausztrál ifjonca, Daniel Ricciardo vezette 1:56.827-es körével. A nagy csapatok közül ekkor még csak a Red Bull két pilótája látott munkához, és mivel az eső egyre csak erősödött, ezért a későbbiekben sem volt nagy tumultus a pályán.

Az edzés két harmadánál Ricciardót még csak Romain Grosjeannak sikerült túlszárnyalnia szűk három tizedmásodperccel, a harmadik helyen pedig Lewis Hamilton állt, a Lotushoz képest bő fél másodperces lemaradásban. Ez az eredmény végül az utolsó 30 percben sem változott, sőt a körülmények miatt szinte teljesen kiürült a pálya.

A vizes aszfalton több csúszkálást, és néhány piruettet is láthatott a közönség, például Kobajasi Kamuitól, Sergio Péreztől, Nico Rosbergtől, Timo Glocktól és Mark Webbertől is, de nagyobb incidens szerencsére nem történt.

Hamilton mögött Sergio Pérez, Felipe Massa és Mark Webber trió sorakozott fel, és az ausztrál már majd két másodpercet kapott Grosjeantól, míg Webber csapattársa, Sebastian Vettel csak a 11. leggyorsabb kört futotta, és saját márkatársától is közel egy másodperccel maradt el.

A top10-be még a két Mercedes fért be a 8. és 9. helyen, illetve a mezőny legszorgalmasabb (és leglátványosabb megcsúszásokat produkáló) versenyzője, Kobajasi a hetedik helyen zárt, a tízes lista végén pedig Jean-Eric Vergne foglalt helyet. A Lotus finn pilótája, Kimi Räikkönen a 16. helyre elegendő időt autózta, és 3.7 másodpercet kapott francia csapattársától.

 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye:

1. szabadedzés-silverstone.JPG

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

f1 szabadedzés silverstone brit nagydíj formula-1 romain grosjean