2012. júl 06.

F1 Lewis Hamilton a pénteki nap legjobbja Silverstone-ban

írta: FormaNet
F1 Lewis Hamilton a pénteki nap legjobbja Silverstone-ban

Lewis Hamilton végzett az élen a Brit Nagydíj pénteki napján, amely meglehetősen rövidre sikerült a mostoha időjárási körülményeknek köszönhetően. Hamilton mögött Kobajasi Kamui és Michael Schumacher volt a leggyorsabb a délután folyamán.

hamilton-silverstone.JPG 

Az délelőtti másfél órás szabadedzést gyakorlatilag elmosta az eső, és az időjárás délutánra sem volt kegyes a csapatokhoz Silverstone-ban. Továbbra is a 17 fok, és szakadó eső jellemezte a versenyhétvége első napját. Mindössze az utolsó fél órára javultak valamelyest a feltételek, de még így volt néhány pilóta, aki végül mért kör nélkül maradt.

Timo Glock, Kimi Räikkönen, és az első tréninget köridő nélkül záró Fernando Alonso hajtott ki először a vizes pályára, de közülük csak Glock futott egy 2:11.964 - es kört, míg Alonso és Kimi inkább visszatért a boxba. A Marussia német versenyzőjéhez még Bruno Senna csatlakozott, és közel fél másodperccel meg is előzte Glockot, de ezt követően gyorsan elcsendesült a pálya. Az első húsz perc után a fenti négy versenyző neve mellett összesen 11 kör szerepelt, míg a többiek inkább a garázsban töltötték az időt.

A zord időjárásban is hősiesen kitartó brit közönségnek közel fél órát kellett várnia, mire kissé csendesedett az eső, és Kobajasi Kamui jóvoltából újra versenyautót tűnt fel a pályán. Nagyjából 30 percük maradt a versenyzőknek, hogy használható adatokat gyűjtsenek csapatuknak, de ezt a kis időt is néhány perces piros zászló szakította meg egy összetört Williams miatt.

Bruno Senna autója a Brooklands kanyarban felúszott a vízen, aminek következtében megpördült, és szalagkorlátnak csapódott. A Williams alaposan megrongálódott, leginkább a hátulja, de az egyik első kereke is letört.

Húsz perccel a leintés előtt kilenc versenyző rendelkezett mért idővel, közülük Kobajasi állt az élen, 1:57-es körével. A Sauber pilótái délelőtt is szorgalmasabbak voltak az átlagnál, aminek oka, hogy a hinwili alakulat nagy fejlesztésekkel érkezett Silverstone-ba, így ezeket muszáj volt kipróbálni.

A hajrában valamelyes javultak a köridők, de továbbra is mindenki az extrém esőgumikon körözött, kivéve Fernando Alonsót, aki az interekre voksolt. Később Vettel és Räikkönen is kipróbálta a köztes gumikat, de a pálya még közel nem szárad annyit, hogy jobb időket érjenek el.

Tíz perccel az edzés vége előtt még nyolc versenyzőnek nem volt mért köre, köztük a két Lotusnak, illetve Mark Webbernek sem. Végül négyen: Grojean, Webber, Ricciardo, és Pedro de la Rosa maradtak ki a délutáni nem túl mozgalmas gyakorlásból.

Egyedül Lewis Hamilton volt az, aki túlszárnyalta Kobajasit, sőt a brit 1:56.345-ös idejével a nap legjobb eredményét érte el. A harmadik helyre Michael Schumacher ugrott fel az utolsó percekben, mögötte csapattársa Rosberg, majd Pérez és Button foglalt helyet az első hatban. Heikki Kovalainen az előkelő hetedik helyre hozta fel a Caterhamet, a legjobb tíz közé pedig még Räikkönen, Hülkenberg és Alonso fért be. Ez utóbbi versenyző, a leintést követően már a boxba tartott, amikor a köztes gumikon megcsúszott a Stowe kijáratánál, és a vizes füvön már nem tudta megállítani Ferrariját, ami a szemközti falba csúszott. Az incidenst az F2012-es új első szárnya bánta.

000 facebook_banner.jpg

Második szabadedzés eredménye:

2. szabadedzés-silverstone.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

f1 lewis hamilton szabadedzés silverstone brit nagydíj formula-1