2012. júl 06.

F1 Vettel győzelemmel ünnepelné születésnapját

írta: FormaNet
F1 Vettel győzelemmel ünnepelné születésnapját

Sebastian Vettel kedden töltötte be 25. életévét, így a hétvégén minden bizonnyal szívesen ünnepelne egy győzelemmel, különösen a szerencsétlenül alakuló valenciai versenye után. A regnáló bajnok úgy véli, minden esélyük megvan a jó szereplésre, többek között azért is, mert a legutóbbi versenyhétvége óta érzi igazán kényelmesnek az RB8-at.

seb-vettel_1.JPG 

Sebastian, azt tudjuk, hogy kedveled a silverstone-i pályát, de pontosan mi az, ami tetszik?

Sebastian Vettel: Igaz, szeretek ide jönni, először is azért, mert nagyon közel van a gyárunk, és ez bizonyos szempontból mindannyiunk számára nagyon különlegessé teszi a hétvégét - még ha a dobogón az osztrák himnusz is szól nekünk, ez a helyszín kicsit olyan mintha az otthonunk lenne. Aztán, persze ott van a pálya is. Ez egy valódi versenypálya, na és a rajongók lelkesedése. Mindig úgy érzem, hogy ők igazán elismerik erőfeszítéseinket, többé-kevésbé függetlenül attól, hogy nyerünk vagy sem. (Nevet) Természetesen biztosan a saját versenyzőikért szorítanak, de ha egyikőjük sem áll fel a dobogóra, akkor is korrekten megünneplik a győztest, bárhonnan is jött.

Visszatekintve a legutóbbi futamra, Valenciában magabiztos előnyt autóztál ki, és vezetted a versenyt egészen addig, amíg ki nem estél. Hogy érzed, ez most már az az autó, amivel meg tudod védeni a bajnoki címed? Közel áll a szívedhez ez a kocsi?

SV: Nos, a beállításokon mindig van mit fejleszteni, de az igaz, hogy Valenciában már sokkal kényelmesebben éreztem magam benne, mint idén eddig bármelyik másik versenyen. Biztos, hogy sikerült előrelépnünk, és Valenciában már jobban helyére kerültek a dolgok - egészen a szerencsétlen kiesésig.

Mit gondolsz, ezen a hétvégén ki lesz a legnagyobb riválisod - ismét Fernando Alonso?

SV: Úgy gondolom, hogy ok nélkül senki nem vezeti a bajnokságot. Valenciában Fernando és csapata végezte a legjobb munkát, mert mindig a kockás zászló utáni eredmény számít. Bármilyen nagyszerűen is mész a verseny alatt, az még nem jelent győzelmet – a kockás zászló az, ami számít. Amikor láttam őt a dobogón, azt gondoltam: le a kalappal. Nem a mezőny elejéről rajtolt, és később megnyerte… nagy versenyt futott.

Mire számítasz ezen a hétvégén?  Az előrejelzések esőt jósolnak, és tudjuk, hogy nagy mestere vagy az esős körülményeknek…

SV: Angliában vagyunk, ahol a feltételek öt perc alatt teljesen megváltozhatnak. Bármi is lesz, remélem, hogy a lehető legjobban jövünk ki belőle.

Szerinted hány versenyző van még harcban a bajnoki címért?

SV: Hét. Mindenki, aki eddig versenyt nyert, továbbra is potenciális jelölt a bajnoki címre.

Eddig te voltál az időmérők királya. Mit gondolsz, a valenciai nehéz versenyed után ez most tovább folytatódik?

SV: Ó, köszönöm a bókot! (Nevet) A szezon korai szakaszában a kvalifikációs teljesítményem minden volt, csak „királyi” nem, de ugye mindannyian tudjuk, hogy ezért nem osztanak pontokat. A verseny az, amit a többiek előtt kell befejezni. És biztos vagyok abban, hogy tudunk valamit tenni azért, hogy ezt vasárnap elérjük - még úgy is, hogy a többieknek is ez a céljuk.

Pár nappal ezelőtt töltötted be 25. életévedet. Mi volt a kívánságod?

SV: Nyilván szeretném megnyerni a versenyt, de ennek semmi köze a kívánságokhoz - csak a teljesítményhez. (Nevet)

000 facebook_banner.jpg

A Red Bull német klasszisa a csütörtöki sajtótájékoztatón a valenciai szerencsétlensége utáni kisebb félreértésről is beszélt. Vettel kijelentette, semmi olyat nem mondott, hogy a versenyirányítás szándékosan, csak azért küldte volna be a biztonsági autót, hogy addigra kiautózott előnyétől megfossza, ettől függetlenül továbbra is úgy gondolja, hogy szükségtelen lépés volt.

"Soha nem mondtam, hogy szándékos volt. Azt mondtam, hogy az én meglátásom szerint nem volt rá szükség. De nem én hozom meg a döntést. A versenyirányítás dönt, és ha úgy gondolják, hogy szükséges, akkor el kell fogadni. Mint mindig, ha a sajtóban egy pici fontos részletet kihagysz, máris teljesen más értelmezést nyernek a dolgok.”

"Elég időm volt azóta, hogy megnézzem, miért küldték be a biztonsági autót. Az előtt is volt néhány törmelék a pályán, de semmi nem történ, majd néhány további törmelék is került a pályára… De ez nem az én döntésem, szóval nem mondhatom azt, hogy jó vagy rossz döntés volt, csak azt, hogy szerintem a biztonsági autó nélkül is versenyezni tudtunk volna tovább. De abban a pillanatban én kevésbé tudtam ennek szükségét megítélni, mint a versenyirányítás.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

f1 red bull silverstone sebastian vettel brit nagydíj formula-1