2012. júl 06.

GP3 Kiss Pál Tamás szárnyal: 2. helyen kezdett az esős Silverstone-ban

írta: FormaNet
GP3 Kiss Pál Tamás szárnyal: 2. helyen kezdett az esős Silverstone-ban

Az eső már péntek reggel megérkezett Silverstone-ba, így a GP3 mezőnye nedves aszfalton kezdhette meg a felkészülést a várhatóan végig hasonló körülmények között zajló Brit Nagydíjra. Kiss Pál Tamás ihletett formában száguldott az esős pályán, és a szabadedzés nagy részében valósággal oktatta a mezőnyt (szinte végig több mint egy másodperces előnnyel vezetett), végül 2. lett.

kpt-valencia_1.JPG 

"Alapvetően szeretek esőben versenyezni, mivel ilyenkor kicsit nagyobb az egyéni szabadság. Persze esőben is fontos, hogy jól legyen beállítva az autó, de ilyenkor talán kicsit több múlik a versenyzők egyéni képességein, mint máskor, normál körülmények között" – mondta el még szerdán, jóval a szabadedzés előtt Tamás. Egy dolog mondani, és egy másik dolog megvalósítani. Nos, pénteken már a köridők beszéltek a magyar pilóta helyett, és akik eddig nem tudták volna, most azok számára is hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Tamás nemcsak szeret, de tud is esőben vezetni. De még hogyan!

A 45 perces tréning félidejében az Atech CRS GP pilótája 1,3 másodperces előnnyel állt az eredménylista élén, majd fél óra elteltével még mindig 1 másodperces fórral vezetett a 2. helyezett pilóta előtt. Bő 10 perccel a vége előtt ugyan Félix da Costa átvette tőle 84 ezreddel a vezetést, de a válasz csak fél percig váratott magára, Tamás ismét az élre ugrott, 6 tized előnnyel. Majd ezt követően is tovább faragva saját és az egész mezőny legjobbjából, 2 perccel a vége előtt 1,1 másodperccel előzte meg a 2. helyezett riválisát, ám hiába javított utolsó gyorskörében is, az utolsó utáni pillanatban da Costa ismét elé ugrott, és elhappolta előle az 1. helyet.

Ez az, ami most minket kevésbé érdekel. 1. vagy 2. hely a szabadedzésen – oly mindegy, nem igaz? Ami viszont nagyon nem mindegy az az, amit előtte láttunk. Kiss Pál Tamás szárnyalt az esőben, és csak reménykedhetünk benne, hogy a hétvége hátralevő részében is hasonló időjárás lesz Silverstone-ban.

"Jó volt vezetni az autót, nagyon élveztem minden egyes kört az esőben. Sajnálom, hogy a végén lecsúsztam az első helyről, mert majdnem 40 percen át vezettem, de végső soron ez most nem számít, mert nem a szabadedzésen kell elsőnek lenni" – értékelte 2. helyét néhány perccel a szabadedzés leintése után Tamás.

"Egyből nyomtam neki, ami csak belefért, és rögtön az első gyorsköröm első szektorában sikerült egy leggyorsabb részidőt futnom. Ezen kicsit meg is lepődtem elsőre, de aztán megnyugodtam, és továbbra is próbáltam mindent beleadni, hogy még tovább gyorsuljak."

"Ez szerencsére sikerült is, mivel nagyon jól működtek a beállításaink és az autót is végig öröm volt vezetni. Apró módosításokat persze még kell eszközölnünk, de kezdésnek nagyon jó volt ez a szabadedzés. Én még érzek magamban, főleg az utolsó szektorban, ott még mindenképp tudok gyorsulni. A középső gyors rész tetszett a legjobban, ahol egészen a végéig én maradtam a leggyorsabb" – mondta el az OXXO Energy Drink által támogatott pilóta.

Persze nagy kérdés, hogy marad-e az eső a hétvége hátralevő részére is.

"Azt mondják, ez volt a legesősebb nap a héten, de valamennyi esőre szombaton és vasárnap is számítanak. Már amennyire persze itt Silverstone-ben ki lehet számítani bármit is előre az időjárás kapcsán! De egy biztos: ha esni fog, a többiek akkor is gyorsulni fognak a mostani idejükhöz képest, és remélem, hogy én is. Most gyorsan átöltözöm száraz ruhába, és neki is esünk a munkának a csapattal. Ha az ember első, akkor is mindig gyorsabb és gyorsabb akar lenni, és mi sem érjük be ennyivel. A hétvége hátralevő részében is a maximumra fogunk törekedni" – tette hozzá végül hazánk egyedüli GP3-as futamgyőztese.

forrás: kispaltamas.com

 

Szólj hozzá

silverstone gp3 kiss pál tamás