2012. júl 07.

F1 Alonso szerezte meg a pole-t a silverstone-i kaotikus időmérőn

írta: FormaNet
F1 Alonso szerezte meg a pole-t a silverstone-i kaotikus időmérőn

Fernando Alonso nyerte a Brit Nagydíj hosszúra nyúlt időmérő edzését, a spanyol mellől Mark Webber rajtolhat, míg a második sort Michael Schumacher és Sebastian Vettel bérelte ki.  Lewis Hamilton csak a 8. helyről kezdheti meg hazai versenyét, míg csapattársa, Jenson Button már a Q1-ben elvérzett.

alonso-silverstone.JPG 

Bár a harmadik szabadedzés száraz pályán zajlott, ám az időmérő kezdetére újra eleredt az eső, ami miatt a kvalifikáció középső szakaszában a versenyirányítás megszakította az edzést, és bő egy órás szünet után végül Fernando Alonso a 2010-es szingapúri rajtelsősége után most először újra megszerezte a pole-t.

Q1

Mivel egyre nagyobb esőt jósoltak, így a kvalifikáció első szakaszában ahogy zöldre váltottak a lámpák, máris mindenki kihajtott a pályára a köztes Pirellikkel, hogy még a félig vizes pályán a lehető legjobb időt autózza. Kobajasi 1.50-es köre volt az első, de pillanatokon belül a teljes mezőnynek volt mért ideje.

A nagy tumultusban a két Lotus majdnem egymásra talált: miközben Grojean Pérezzel kakaskodott, addig Kimi Räikkönen megpróbálta márkatársát körbeautózni, aminek majdnem ütközés lett a vége. Végül kiderült, kár volt annyira kapkodni, mert csak a Q1 20 percének végére zendített rá kicsit jobban az eső, addig pedig volt néhány kör, amikor valamelyest javultak a pályaviszonyok.  Az első szakasz felénél Kobajasi már 1:47.840 másodperces idővel állt az élen, mögötte Lewis Hamilton és Michael Schumacher sorakozott fel, de a sorrend a továbbiakban is folyamatosan változott.

Végül Sebastian Vettel 1:46. 279-es köre lett a legjobb.  Jenson Button hazai közönsége előtt most hétvégén is nehéz helyzetben lesz, ugyanis csak a 18. helyről vághat neki a holnapi versenynek. Az utolsó pillanatokban Rosberggel együtt volt kieső helyen, de a pálya hátsó részén már annyira esett, hogy a brit nem tudott javítani, így Rosberg megúszta. Az első etap végén Timo Glock a célegyenesben keresztbe is állt, a folytatásban pedig előkerültek az extrém esőgumik.

Kiesők sorrendje: Jenson Button, Vitalij Petrov, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Pedro de la Rosa, Narain Karthikeyan, Charles Pic.

Q2

A Red Bullok, a Ferrarik és Williamsek kivételével mindenki a kék jelölésű esőgumikon folytatta az időmérőt, és csakhamar már a fent említett három alakulat is kénytelen volt váltani. A pálya olyannyira vizes volt, hogy a versenyzők alig tudták irányítani autójukat. Még a nagy esőmenőknek, Michael Schumachernek és Fernando Alonsónak sem sok hiányzott ahhoz, hogy össze ne törjék kocsijukat. Végül picivel több mint hat perccel a Q2 vége előtt a versenyirányítás úgy döntött, megszakítja a kvalifikációt.

A piros zászló lengetésekor Sergio Pérez 1.59. 092-vel állt az élen, mögötte Lewis Hamilton és Nico Rosberg volt a top3-ban. Őket követte továbbjutó helyeken Jean-Eric Vergne, Nico Hülkenberg, Kobajasi Kamui, Kimi Räikkönen, Mark Webber, Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel.  A Ferrarik csak a 15. és 16. helyen álltak, mert a Q2 elején intermediate abroncsokkal hajtottak ki, és mire lecserélték Alonso és Massa autóján a gumikat, addigra már hatalmas mennyiségű víz volt pályán.

Másfél órás várakozás után a Sauber kivételével extrém esőgumikon hajtottak ki a pilóták. A svájci alakulat megkockáztatta az intermediate Pirelliket, de egy kör után a csapat visszahívta Kobajasit, Pérez azonban kint maradt.

Pérez 1:59-es körénél sokkal jobb idők születtek, így az utolsó percek rendkívül izgalmasan teltek.  A vizes pályán végül Hamiltonnak jött ki legjobban a lépés, a brit 1:54.897-es kört rakott össze, mögötte A force indiás Nico Hülkenberg végzett, de már bő hat tizedes hátrányban. Harmadik leggyorsabb kört Schumacher futotta, csapattársa, Rosberg azonban a 13. helyen búcsúzott.  A hétszeres bajnok mögött Webber lett a negyedik, míg Grosjean és Massa ezredre azonos idővel az 5. és 6. helyet foglalta el. Kettőjük közül azonban a francia nem tudta folytatni a kvalifikációt, ugyanis utolsó körét kavicságyban fejezte be. A legjobb 10 utolsó négy helyén Räikkönen, Maldonado, Alonso és Vettel jutott tovább.

Kiesők sorrendje: Paul di Resta, Kobajasi Kamui,  Nico Rosberg, Daniel Ricciardo, Bruno Senna, Jean-Eric Vergne, Sergio Pérez.

Q3

Maldonado és  Massa nyitotta meg az utolsó 10 percet, ahol már mindenki bevállalta a zöld csíkkal jelölt köztes gumikat, kivéve Schumachert és Räikkönent – a hajrában természetesen ők is váltottak. Első nekifutásra a két Ferrari volt a leggyorsabb, Alonsóval az élen, majd a két Red Bull következett Webber és Vettel sorrendben. A hajrában a Red Bull ausztrálja rövid időre túlszárnyalta a kétszeres spanyol bajnokot, de Alonso is kontrázott, végül 1:51.746-os köridővel megszerezte f1-es pályafutásának 21. rajtelsőségét.

A rajtrács annyiban változik, hogy Nico Hülkenbergre és Charles Pic-re váltócsere miatt öt rajthelyes büntetés vár, bár a Marussia francia pilótája az utolsó helyen végzett a kvalifikáción, így az ő büntetése nem szól bele a rajtpozíciókba. Rajtuk kívül Kobajasi és Vergne még Valenciából hozott magával rajtrács 5 illetve 10 rajthelyes büntetést.

Az időmérő végeredménye:

kvali-silverstone.JPG

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá