2012. júl 11.

F1 A Lotusnál nincs frusztráció az elszalasztott győzelmek miatt

írta: FormaNet
F1 A Lotusnál nincs frusztráció az elszalasztott győzelmek miatt

A Lotus F1 Team csapatfőnöke, Eric Boullier továbbra is kitart amellett, hogy felesleges frusztrációt érezniük, annak ellenére, hogy ismét adott volt egy hétvége és nem sikerült a pilótákban és az autókban rejlő potenciált kihasználni.

raikkonen-silverstone.jpg 

Kimi Räikkönen és Romain Groesjean tempója a hétvégi Brit Nagydíjon ugyanis meg volt, és elmondásuk szerint az autó teljesítménye alapján harcolhattak volna a győzelemért a Ferrarival és a Red Bullal. Sajnos azonban mindkét srác messze volt attól, hogy erre esélyük legyen.

Räikkönen hiába rajtolt jól, már az első körben meglökték és néhány autót ki is kellett kerülnie az ütközés elkerülése érdekében, így a kerékvetőn keresztül a kanyaron kívülre került, ezzel elveszítve jó pozícióját. A finn világbajnok esélyeit keresztülhúzta még egy korábbi probléma is, ugyanis az időmérő edzésen gondok voltak a KERS rendszerrel, így körönként több másodpercet veszített, ezáltal nem tudta magát a hatodik helynél előrébb kvalifikálni.

A csapattárs, Romain Grosjean sem volt sokkal szerencsésebb. A francia szintén veszített a szombati kvalifikáción, de ő saját magának köszönhetően, amikor is a második etap végén egyszer csak megpördült és a kavicságyban végezte, így nem tudott részt venni a Q3-ban, bár Nico Hülkenberg öt rajthelyes büntetésének köszönhetően eggyel feljebb került, azaz a kilencedik rajtkockából várhatta az 52 körös silverstone-i versenyt.

A futam kezdete számára sem alakult a legszerencsésebben - az első körben, Paul di Restával történő ütközésének köszönhetően szárnycserére kényszerült.

Bár mindkét pilóta befejezte a versenyt, az eredménnyel sem Räikkönen (ötödik) sem Grosjean (hatodik) nem voltak megelégedve, ami érthető is, hisz a tempójuk szerint sokkal több lehetőség van a Lotusban, mint amennyit ki tudtak használni a hétvége folyamán.

Eric Boullier a történtek ellenére, is azt gondolja, hogy bár ez lehetőség is kicsúszott a kezeik közül, nincs bosszúság bennük.

„Azt kell mondjam, nincs bennünk rossz érzés" - mondta Boullier az Autosportnak.

Ez csak a kilencedik futam volt a szezonban. Tizenegy megmérettetés még hátra van, és mi ott leszünk. Minden versenyen ott vagyunk elől."

Boullier meg van győződve arról, hogy már csak az időmérőn kellene végre jól szerepelniük, ahhoz hogy képesek legyenek ezzel a gyors autóval a versenyeken is győzni.

„Tulajdonképpen mindkét autónktól egy jobb időmérő edzésre lenne szükség. Talán, ha Kimi autójára korábban tesszük fel a gumikat, lehet, hogy jobb időmérőt megy, akár az első négyben is végezhetett volna. Amennyiben előnyösebb pozícióból vág neki a futamnak, meg is nyerhette volna. Mindössze ez a dolog kulcsa."

„A srácaink ismét megmutatták milyen gyorsak is a versenyen. Egy jó stratégiát építettünk fel, de ha nem tudunk az időmérőn jobban szerepelni, akkor hiába, a versenyen sem leszünk erősebbek."

A csapatfőnök úgy gondolja, hogy ha előrébb végeznek a rajtrácson kisebb az esélye annak is, hogy a pilótái belekeverednek valami incidensbe - ahogy az a franciával többször is megtörtént a szezonban.

Ha hátulról rajtolsz, akkor könnyen belebonyolódsz ilyen helyzetekbe. Minden eset különböző, és különbözőek az okok is" - zárta mondandóját a Lotus csapatfőnöke."

000 facebook_banner.jpg

Kimi Räikkönen, 83 ponttal az ötödik, míg csapattársa Romain Grosjean 61 ponttal a hetedik helyen áll a világbajnoki pontversenyben. A Jégember folyamatosan pontszerző helyeken végez, míg a francia kevésbé tud konstans teljesítményt nyújtani, annak ellenére, hogy sokszor gyorsabb, mint csapattársa. Azonban az elmúlt kilenc futamból négyszer fel kellett adnia a küzdelmet úgy, hogy Valenciában és Silverstone-ban is közel volt a győzelemhez. A Lotus gyorsaságát bizonyítja az is, hogy 2007 világbajnoka megfutotta a Brit Nagydíj leggyorsabb körét is. Eric Boullier továbbra is hisz pilótáiban és abban, hogy idén felállhatnak a pódium legfelső fokára is.

A konstruktőrök csatájában a Lotus istálló jelenleg a McLaren előtt, a harmadik helyet foglalja el, ezzel is azt bizonyítva, hogy érdemes velük számolni a közeljövőben.

 

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

 

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

f1 lotus silverstone brit nagydíj eric boullier formula-1