2012. júl 11.

F1 Brit Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Brit Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

Mark Webber a Brit Nagydíjon F1-es pályafutásának kilencedik futamgyőzelmét aratta, és ez volt a Red Bull 30. győzelme, melyek mindegyikét Webber - Vettel páros által szerezte meg az istálló.

mark webber silverstone.JPG 

Mark Webber eddigi kilenc F1-es diadalával jelenleg a 33. helyet foglalja el a futamgyőztesek örökranglistáján. Még egy első hely, és olyan neveket sikerül beérnie, mint két F1-es világbajnok, James Hunt és Jody Scherckter, illetve Ronnie Peterson és Gerhard Berger. További öt győzelem Webber számára lehetővé tenné, hogy ebben a statisztikában egy szintre kerüljön honfitársával, a legendás Jack Brabhammel.

A 35 esztendős ausztrálnak egyik kedvenc pályája Silverstone, így nem meglepő, hogy az utóbbi öt brit Nagydíjon mindig a top3-ból rajtolhatott, és a legutóbbi négy Brit Nagydíjon mindannyiszor dobogón ünnepelhetett.

Webber mindkét idei győzelmét olyan legendás versenypályákon szerezte (MonteCarlo és Silverstone) melyek már 1950-ben is részei voltak a versenynaptárnak, és 2010-ben szintén nem talált legyőzőre sem Monacóban sem pedig a legelső F1-es futamnak otthont adó Silverstone-ban.

Fernando Alonso és a Ferrari első pole-pozícióját szerezte meg a 2010-es szingapúri versenyhétvége óta. Ez volt a spanyol F1-es pályafutásának 21. rajtelsősége, és ebből mindannyiszor dobogós eredményt könyvelhetett el, kivéve a 2009-es Magyar Nagydíjat, ahol technikai probléma miatt kiesett.

A kétszeres világbajnok immár zsinórban 21. versenyén ért célba, sőt mind a 21 futamon pontszerző helyen. Mindössze három problémamentes hétvége kell Alonsónak ahhoz, hogy beérje Michael Schumachert, aki a 2001-es Magyar Nagydíjtól egészen a 2003-as Maláj Nagydíjig mindannyiszor megláthatta a kockás zászlót. A rekordot egyébként Nick Heidfeld tartja, aki a 2007-es Kínai GP-től a 2009-es monzai futamig zsinórban 33-szor ért célba.

Alonso a silverstone-i verseny 52 köréből 44-et töltött az élen, és jelenleg vezet a 2012-es legtöbb élen töltött kör statisztikájában is. Az eddigi kilenc nagydíj összesen 550 köréből 152 körön át Fernando állt az élen.

Élen töltött körök száma - 2012 - Brit Nagydíjat követően:

1. Fernando Alonso - 152

2. Sebastian Vettel - 119

3. Mark Webber - 66

4. Jenson Button - 61

5. Lewis Hamilton - 54...

Harmadikként Sebastian Vettel ért célba Silverstone-ban, ami egyben azt is jelenti, hogy a brit közönség ugyanazt a három pilótát ünnepelhette dobogós helyeken, mint a tavalyi Brit GP-n, bár a sorrend akkor Alonso, Vettel és Webber volt.

Felipe Massának az elmúlt hétvégén elért negyedik helye hosszú idő után a legjobb eredménye volt. A brazil még 2010-ben a Koreai Nagydíjon a dobogót érő harmadik helyen ért célba, azóta viszont ötödik helynél jobb eredményt nem tudott elérni, egészen a vasárnapi futamig.

Kimi Räikkönen megfutotta a verseny leggyorsabb körét, F1-es pályafutása során 37. alkalommal. A finn ezzel az eredménnyel jelenleg a 3. helyen áll az összesített statisztikában Michael Schumacher és Alain Prost mögött.

Versenyen megfutott leggyorsabb körök száma:

1. Michael Schumacher - 76

2. Alain Prost - 41

3. Kimi Räikkönen - 37

Nico Rosberg csak a 15. helyen ért célba múlt vasárnap, ami 2009 óta a leggyengébb eredménye volt a német versenyzőnek. Akkor az Olasz Nagydíjon tizenhatodikként látta meg a kockás zászlót a Williamsszel.

A Mercedes 27 esztendős egyszeres futamgyőztese idén első alkalommal nem jutott be az időmérő edzés tíz leggyorsabb versenyzője közé, így már csak két versenyző, Lewis Hamilton és Romain Grojean az, aki eddig mind a kilenc kvalifikáción a top10-ben zárt.

Jenson Button hazai rajongótábora előtt már a Q1-ben búcsúzott a Brit Nagydíj kvalifikációján. Legutóbb még 2008-ban, a hondás években történt meg hasonló eset a brittel, mégpedig Interlagosban, a Brazil Nagydíj szombati időmérőjén. ( Button ugyan a 2010-es Maláj Nagydíjon sem vett részt a Q2-ben, de akkor az időeredménye alapján bejutott, csak a Q1 végén megpördült a vizes aszfalton, így a középső etapban nem tudott mért kihajtani)

000 facebook_banner.jpg

Immár minden csapat elmondhatja magáról, hogy valamelyik versenyzője kapott büntetést a hétvége során. A mezőnyből kilenc versenyző az, aki eddig még elkerülte a szabálytalanságért járó szankciókat, többek között Alonso, Webber, Button és Rosberg is.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

f1 f1 statisztika silverstone brit nagydíj formula-1