2012. júl 13.

F1 Végül Hockenheimben teszteli a Pirelli az új abroncsait

írta: FormaNet
F1 Végül Hockenheimben teszteli a Pirelli az új abroncsait

A Pirelli új kísérleti, kemény keverékű száraz abroncsait tesztelhetik a csapatok a Német Nagydíj pénteki szabadedzésén. Az eredeti terv szerint mindez már Silverstone-ban megtörtént volna, de az időjárás meghiúsította.

Pirelli Hockenheimben teszteli a kemény gumit.jpg

Korábban már néhány pilóta - többek között a hétszeres világbajnok legenda, Michael Schumacher és a kétszeres spanyol világbajnok, Fernando Alonso - felszólalt a Pirelli abroncsai ellen. A legfőbb probléma a jelenlegi Formula-1-es abroncsokkal a pilóták szerint pont az, hogy túl óvatosan kell bánni velük a versenyeken, és sokszor mindez a sebesség rovására megy.

Michael Schumacher idén már többször is szópárbajba keveredett a Pirelli motorsport igazgatójával, az első kritikája így hangzott a bahreini futam után:

„Leginkább amiatt vagyok boldogtalan, hogy mindenkinek a saját maga-, és különösen az autó határai alatt kell vezetnie ahhoz, hogy meg tudja óvni az abroncsait "- mondta Schumacher a BBC Radio 5-nek

Fernando Alonso a múlt hét végén tette szóvá majdnem ugyanezt:

„A kemény, extrém gyors és könyörtelen vezetési stílus, ami évekig bevált volt, ma már nem számít túl jó taktikának. Sajnos. Valamilyen szinten hiányolom én is" – utalt a spanyol világbajnok arra, hogy a gumik nem bírják azt a fajta kiképzést,mint az elmúlt években.

Az "ellentábort" képviseli többek között Kimi Räikkönen, szerinte ugyanis nem a gumik okolhatóak a versenyeken történő hirtelen „gumikopásért".

"Ez sokkal inkább az autóban lévő üzemanyag mennyisége miatt van. Véleményem szerint nem lenne ennyi gond ezekkel a gumikkal akkor, ha 50 vagy 60 kiló üzemanyaggal indulnánk. Az elmúlt években általában úgy a 20. kör után álltunk ki a boxba és akkor kevesebb benzinnel mentünk. Úgy gondolom, hogy jelenleg is ugyanez lenne a helyzet, mint akkor a Michelinekkel és a Bridgestone-okkal, ha ugyanannyi üzemanyaggal mennénk. A jelenlegi gumik jók az időmérőn: jó a tapadásuk, és mindent összevetve tényleg jó minőségű gumik" – nyilatkozta ez ügyben a finn Jégember.

A múlt héten megrendezett Brit Nagydíj sem volt csendes a gumik ügye kapcsán. Kérdéses, hogy a Pirelli ezen kritikák miatt, vagy más okból, de kifejlesztett egy új keveréket, amit már az előző futamhelyszínen, a silverstone-i pályán szeretett volna bevetni. Azonban ez az esős körülmények miatt nem volt kivitelezhető. Az új keverék a Pirelli állítása szerint sokkal szélesebb határok között használható, és a csapatoknak könnyebb lesz velük dolgozni.

000 facebook_banner.jpg

Silverstone-ban még mindenki az eredeti kemény keveréket használhatta, viszont a soron következő német versenyre a közepes és lágy gumik helyett, használhatják majd az új keveréket. Ezzel a csapatok lehetőséget kapnak arra, hogy rendesen teszteljék a kísérleti gumikat. Már kíváncsian várják, hogyan viselkedik az abroncsok a német aszfalton.

„Valószínűleg már Hockenheimbe elvisszük" – nyilatkozta a Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery.

"Meg fogjuk erről kérdezni a csapatokat is, mert bár kíváncsian várjuk a bevetést, de félő, hogy a pálya karakterisztikájának nem lesz megfelelő. Mindenképp azt mondanám, hogy ez a jövőre nézve lesz fontos, egyelőre csak szeretnénk megérteni és értékelni a tesztautónk és a jelenlegi Formula-1-es autók közötti eredmények eltérését."

A Pirelli nem tagadja, imádkozik amiatt, hogy az időjárás pénteken száraz legyen, de ha visszatekintünk a korábbi versenyekre, láthatjuk, hogy egy kis eső boríthat mindent a legendás német pályán is.

Szöveg: FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

hotel-gif.gif

Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 formula1 hockenheim német nagydíj