2012. júl 15.

F1 Niki Lauda Alonsót dicséri, miközben a McLaren MP4-27 teljesítményét kritizálja

írta: FormaNet
F1 Niki Lauda Alonsót dicséri, miközben a McLaren MP4-27 teljesítményét kritizálja

Az osztrákok büszkesége, a háromszoros világbajnok, Niki Lauda gyakran válik megmondó emberré a Formula-1 történéseit illetően, és bár nem egyszer került már szembe saját egykori kijelentéseivel, ettől függetlenül sokan odafigyelnek véleményére. Lauda az elmúlt években gyakran kritizálta a Ferrarit, most azonban Fernando Alonsót magasztalja, miközben a McLaren pilótáit támogatja azon véleményével, hogy nincs igaza a wokingi alakulat technikai igazgatójának, Paddy Lowe-nak, és igenis az autóval van alapvető gond.

Lauda Alonsót dicséri.jpg

Lewis Hamilton többször is arra hívta fel csapata figyelmét, hogy amennyiben az autó miatt nem tudja megfelelően végezni a munkáját, úgy előbb-utóbb fel kell adnia a világbajnoki címért folytatott küzdelmet. Hamilton az év eleje óta a következetességet hangsúlyozza, ám az autó formája jelenleg nem segíti ezen törekvését. A McLaren technikai igazgatója úgy véli, alapjában véve nincs baj az MP4-27-tel, és a silverstone-i versenyen inkább az volt a gond, hogy nem sikerült a megfelelő beállításokat megtalálni, köszönhetően többek között a szombati extrém időjárásnak. (erről itt is olvashattok)

Niki Lauda azonban úgy véli, a csapat jelenlegi helyzete jelentősen akadályozza Hamiltont a megfelelő eredmény elérésében.

Mark Webber a Brit Nagydíjon nagyot versenyzett, és végül részben a kedvezőbb taktikának köszönhetően sikerült legyőznie a Ferrari spanyol világbajnokát, ennek ellenére Lauda számára egyértelmű, hogy idén Alonsót kell mindenkinek legyőzni ahhoz, hogy világbajnok lehessen.

Alonso volt az idei évben az első pilóta, aki futamgyőzelem tekintetében duplázni tudott, és jelenleg 13 ponttal vezeti a pilóták versenyét. Ha ehhez még hozzá tesszük azt a tényt, hogy mindezt egy eleinte igen csak gyengélkedő, ám folyamatosan javuló, de még mindig nem a leggyorsabb autóval érte el, úgy teljes mértékben érthető Niki Lauda véleménye.

„Ő a legkeményebb fickó, és ő a legokosabb is" – vélekedett az osztrák világbajnok Alonsóról.

„Tudja, hogy mit kell csinálnia, még évek múlva is a Ferrarinál lehet, hiszen azt is tudja, hogyan lehet a csapatot lépésről lépésre előre vinni. A Red Bull technikailag ugyan felzárkózott, de mindent figyelembe véve azt látom, hogy jelenleg Alonso a legteljesebb pilóta."

Az osztrák - aki a Ferrarinál és a McLarennel is versenyzett - úgy gondolja, a McLaren pilótáinak nem magukat kell okolni a jelenlegi gyenge teljesítmény, és eredmények miatt.

„Mindketten világbajnokok, és mindketten jobbak annál, amit láthattunk tőlük Silverstone-ban. Az autó teljesítménye miatt szenvedtek."

Hamilton a nyolcadik helyen ért célba a Brit Nagydíjon, mely ( ha a kiesést nem számoljuk) az idei év legrosszabb eredménye, Button pedig versenyek óta nem hozza a tőle elvárható formát. Hamilton lemaradása Alonsóhoz képest jelenleg 37 pont, ami figyelembe véve a hosszú szezont, még nem tragikus, ám Button hátrány már 79 pont, amiről talán már a szezon közepén is kijelenthető: behozhatatlan.

Lauda úgy véli, nem csupán az a gond, hogy a wokingiak autója nem hozza az elvárt formát, Hamiltonék számára legalább akkora probléma Alonso makacs következetessége, ahogy az idei évben versenyez.

000 facebook_banner.jpg

„Alonso jelenleg úgy vezet, hogy ha a dolgok így folytatódnak nem nagyon fog hibázni. Ez egyre nehezebb lesz Hamilton számára, és Button számára is a címért folyó versenyben. És nem csak a jelenlegi pontkülönbségről beszélek, ez még nem jelent mindent, de ha Alonso nem sokkal lesz mögöttük amikor pontokat szereznek, úgy nagyon nehéz lesz a különbséget csökkenteni."

Sir Stirling Moss is dicsérte Alonso eddig mutatott teljesítményét, ám a brit legenda továbbra is a regnáló világbajnok, Sebastian Vettel győzelmére fogadna.

„Alonso egyik nagy előnye a csapat számára, hogy gyakorlatilag sikerült újjá építeni az autót, ahogy annak idején ezt Michael Schumacher is elérte. Ennek ellenére továbbra is úgy gondolom, hogy Vettelt kell idén legyőzni a címért" – vélekedett Moss.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

ferrari f1 mclaren forma1 lewis hamilton niki lauda formula1 Fernando alonso