2012. júl 18.

F1 A Lotus a legjobban fejlődő csapat?

írta: FormaNet
F1 A Lotus a legjobban fejlődő csapat?

Egy meggyőző silverstone-i teljesítmény után, és egy izgalmasnak ígérkező hockenheim-i hétvége előtt - és persze figyelembe véve a szezon eddigi eredményeit - elmondható, hogy a Lotus a 2012-es szezon leggyorsabb ütemben fejlődő istállója. Az Autosport munkatársa, Tony Dodgins úgy gondolja, hogy a Kimi Räikkönen - Romain Grosjean felállású csapat még sok fejfájást okozhat a nagymenőknek az idei pontvadászat második felében. 

kimi - grosjean.JPG 

A közelgő Német Nagydíj éppen a fél távja lesz minden idők leghosszabb, húsz versenyből álló idényének. Egyelőre a konstruktőri pontverseny a következőképp alakul: a Red Bull vezet 216 ponttal, mögötte a Ferrari 152 egységgel, őket követi a Lotus istálló 144 megszerzett ponttal, a negyedik helyen pedig a McLaren áll 142-vel.

A McLareneket Silverstone-ban a 8. és a 10. helyen intette le a kockás zászló, ami azt jelenti, hogy a wokingi gárdát a Ferrari és a Lotus is megelőzte. Massa javuló teljesítménye, és Alonso kiegyensúlyozottsága révén a Ferrari 30 pontot (a legtöbbet az idei szezonban) zsebelt be a legutóbbi versenyen, de ha osztanának „elképesztő fejlődés" díjat, akkor azt minden kétséget kizáróan a Lotus kapná.

Romain Grosjean csalódást keltő valenciai szereplése után a pályaműveleti igazgató, Alan Permane továbbra is hatalmas optimizmussal jelentette ki, semmi okot nem lát arra, ami miatt fel kéne adniuk a csapat világbajnoki címről szőtt álmaikat. Persze, nyerni akarnak, de lehetséges, hogy a Red Bull mégis nagy falatnak bizonyul majd.

A technikai igazgató, James Allison nem csinál titkot abból, hogy a csapat nagy elvárásokkal érkezik Németországba. Úgy gondolja, hogy egy kicsit javulniuk kellene az időmérőn, és egy kis szerencsével már most megszerezhetik a Ferraritól a második helyet.

Silverstone- ban a jégember messze a verseny leggyorsabb körét futotta két körrel a leintés előtt, ugyanebben a körben a francia csapattárs alig elmaradva Raikkönentől a második leggyorsabb időt érte el. Mindenesetre Allison bízik abban, hogy végre odaérhetnek.

„Hogy a pilóták elég jók, a felől kétségünk sincs!"- jelentette ki Allison.

Efelől nekünk sincs, hiszen a csapat 2007-es finn világbajnoka, Kimi Räikkönen 83 ponttal az 5. helyen áll az idei pontvadászatban, mindössze 17 egységgel lemaradva a regnáló világbajnok, Sebastian Vettel mögött, és talán ő az utolsó, akinek még van egy halovány esélye megnyerni az idei világbajnokságot, azonban még ekkora előrelépés ellenére is csoda kellene megvalósítani mindezt.

Hiába Räikkönen ötödik helye, ha a csapat figyelme inkább a francia csapattárs felé fordul. Erre bizonyíték, hogy Valenciában a Lotusnak mindössze egy új fejlesztésű első szárnya volt, amit Grosjean autójára tettek, kérdés, hogy miért... Kimi talán nem kért az újításból? Ki tudja?

Nem szabad elfelejteni azonban azt sem, hogy Grosjean is ért már el szép sikereket a 2012-es szezonban. Második lett például Kanadában, és harmadik volt Bahreinben. Hátránya a csapattársával szemben nem ledolgozhatatlan, mindössze 22 pont. Nem is ezzel van a baj. A különbség kettejük között ott van, hogy míg Kimi valahányszor rajthoz állt, célba is érkezett, (és csak egyszer nem szerzett pontot), addig a francia a szép helyezések mellett négyszer is idő előtt fejezte be a versenyt, tehát nem szaporította pontjai számát. A McLaren versenyzője, Jenson Button úgy gondolja, hogy előfordul, hogy egy ilyen kiélezett bajnokságban hibázik valaki, de kilenc versenyből négyet nulla ponttal zárni nagy luxus.

000 facebook_banner.jpg

„Mindig azt mondtam, hogy Grosjean nagy fogás lehet. Egy ilyen srác, aki egy tizeden belül tud menni Alonsóval, mint ahogy ő tette 2009-ben Valenciában, arra érdemes egy hosszabb pillantást vetni"- nyilatkozta 2009 világbajnoka.

És hogy mi várható a szezon második felére? Az előrelépés a kvalifikációban csak egy dolog a sokból. Ha beválnak a technikai igazgató feltételezései, az általános teljesítmény fejlődése is rövid időn belül megmutatkozhat. Allison szerint a lényeg az,  hogy a fiúk nyomják ami a csövön kifér, minden másról a csapat gondoskodik.

A Lotus tavaly a csapat egészét kicserélte, lényegében új emberek alkotnak egy új csapatot, és ha az eredményeket nézzük, az istálló jobban teljesít, mint valaha. Jó pilóták, jó autókban, remek csapattal a hátuk mögött előbb, mint utóbb világbajnoki esélyessé lépnek elő. Persze ne tegyünk fel nagy pénzeket arra, hogy ez még 2012-ben bekövetkezik, a csapatnak viszont sikerült megvalósítani számos olyan dolgot, melyet az előző években a vezetőség képtelen volt megtenni. Csak egy példa: Allison már a tavalyi évben is kísérletezett az új kipufogókkal, de akkor be kellett látnia, hogy azok az újítások nem feküdtek a tavalyi autónak. Azonban a sportág technikai fejlődése mégis a főnököt igazolta, így idén már élni tudtak az új alkatrészekkel. A többi csapat, többek között a Ferrari is belátta mennyire jól működnek ezek az újítások, és elkezdték másolni a Lotust. Ki tudja, hol tartanának most, ha akkor meg tudják maguknak tartani a fejlesztéseiket...

Ha valahol akkora verseny van, mint a Formula 1-ben, ahol nem nyerhetsz mindig, és folyamatosan zseniális elmék, valamint óriási pénzek vannak mozgásban, sosem veszted el a motivációdat. Ha valaki közel kerül hozzád, az azt jelenti, hogy veszélyes számodra.

FormaNet, Jeney Anna

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 lotus kimi raikkönen formula-1 romain grosjean