2012. júl 20.

F1 Button volt a leggyorsabb az esős hockenheimi 1. szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Button volt a leggyorsabb az esős hockenheimi 1. szabadedzésen

Folyamatosan változó időjárás jellemezte a hockenheimi versenyhétvége első szabadedzését, melyen végül a még az edzés elején, száraz pályán élre álló Jenson Button bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte pedig csapattársa, Lewis Hamilton, és a bajnoki tabella éllovasa, Fernando Alonso végzett.

jenson_button_mclaren.JPG 

Felhős időben, 17 fokos hőmérsékletben kezdődött a Német Nagydíj első szabadedzése, és mivel az előrejelzések esőt jósoltak, így várható volt, hogy a csapatok igyekeznek minél előbb munkához látni, többek között a Pirelli kísérleti kemény keverékei miatt. Az olasz márka tesztgumikon kívül egyébként a közepes és a lágy abroncsokat szállította a hockenheimi versenyhétvégére.

Többen természetesen az új fejlesztésekkel  is foglalkoztak, a Ferrari például új kasztnit, a Lotus egy - a Mercedes alkalmazásához hasonló  - dupla DRS-t hozott a német helyszínre, amit Kimi Räikkönen tesztelt, de a legtöbb frissítés a McLaren autóira került fel, melyek közül a csapat elsősorban az új oldaldobozoktól vár némi előrelépést.

A tesztpilóták közül hárman kaptak lehetőséget: A Froce Indiánál Jules Bianchi ülhetett be Paul di Resta helyére, a Williamsnél Valtteri Bottas szokás szerint Bruno Senna autóját vezethette, illetve Dani Clos a HRT-nél  Narain Karthikeyant helyettesítette.

Tíz perc sem telt el, és Kobajasi Kamui 1:55.569-es körével nyitotta meg a sort, majd Jenson Button már 1:17-es idővel iratkozott fel a japán elé. Az előre jósolt csapadékra sem kellett sokat várni, mindössze fél óra munka után megérkezett az égi áldás.  Ekkor már 13 versenyző neve mellett szerepelt mért idő, közülük 1:16. 595-tel Button állt az élen, közvetlenül a brit mögött pedig Romain Grosjean és Sergio Pérez sorakozott fel, a köridő tekintetében jelentős lemaradásban. A Lotus francia versenyzője még két másodpercen belül volt, Pérez viszont már 2,6 másodperccel maradt el a McLarentől.

A vizes aszfalt egy időre beterelte a boxba a pilótákat, de a váltakozó intenzitású esőben néhány újra kimerészkedtek még slick gumikon, aminek következtében egy-két látványos csúszkálásban lehetett része a német közönségnek. A leglátványosabb mutatványt Kobajasi adta elő, amikor az egyik kanyarban megcsúszva végigszánkázott a füvön. A Sauber végül gond nélkül visszatért a pályára, majd gyorsan a boxba. A sok kicsúszás ellenére "csak" a Williams tesztpilótája tett kárt Bruno Senna autójában, amikor a leintés előtt két perccel a Sachs kanyarnál lévő gumifal fogta meg.

A csapadék ellenére egy ideig nem volt szükség a köztes abroncsokra, ugyanis a pár perces zuhé után viszonylag gyorsan száradt a pálya, és félórával a leintés előtt már a mezőny összes tagja kigurult a garázsból, utolsóként Räikkönen csatlakozott versenytársaihoz az új fejlesztésekkel felszerelt Lotusszal. A finn feladata elsősorban adatgyűjtés volt, így a csapat nem lelkesedett túlságosan a változó időjárásért.

A száradó aszfalton Button mögé a Ferrari spanyolja, Fernando Alonso zárkózott fel 1,2 másodperces lemaradásban, majd Nico Hülkenberg váltotta a kétszeres bajnokot, de Button száraz pályán megfutott körétől ő is egy másodperccel elmaradt.  Alonso mögött három Mercedes motoros autó sorakozott fel az első hatban, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, és Michael Schumacher sorrendben.  A top10-be még Romain Grosjean, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas fért be.

A 90 perces edzés utolsó harmadában újra eleredt az eső, így néhány csúszkálás után a csapatok nagy része ismét jobbnak látta pihentetni versenyautóit, a Saubert ugyanakkor nem zavarta meg egy kis víz, így Kobajasi és Pérez is intermediate gumikon folytatta a gyakorlást.

A már sokadszorra gyorsan elvonuló zápor után végül 10 percük maradt még a pilótáknak, és mivel az ideális ív nagyjából száraz volt, így a köztes abroncsok a Sauberekről is gyorsan lekerültek. Schumacher volt az első, aki egy másodperc alá faragta le hátrányát Buttonnal szemben, majd Alonso és Hamilton is követte a hétszeres bajnok példáját. Végül Hamilton fél másodperces hátrányban a második helyen zárt Alonso és Schumacher előtt.

Az ötödik helyen Pérez zárt nyolc tizedes hátrányban, majd a mexikói versenyzőt követő Hülkenberg továbbra is egy másodpercen kívül maradt Button köridejétől. Nico Rosberg a hetedik legjobb időt autózta, rajta kívül pedig még Massa, Maldonado és Grosjean fért be a legjobb tíz közé. Räikkönen csak az utolsó percekben futott mért kört, ami végül a 15. helyre volt elég. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye:

1. szabadedzés-hockenheim.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

f1 mclaren szabadedzés hockenheim jenson button német nagydíj formula-1