2012. júl 20.

F1 Grosjean: Ebben a pillanatban nincs szükségem edzőre

írta: FormaNet
F1 Grosjean: Ebben a pillanatban nincs szükségem edzőre

Sir Jackie Stewart, a háromszoros világbajnok pilóta, a napokban felajánlotta segítségét Romain Grosjeannak, mivel a skót legenda szerint, hasznos tanácsokkal láthatná el a 26 éves francia pilótát, melyek segítségével kevesebb balesetbe keveredne a versenyek folyamán. Azonban a fiatal trónkövetelő nem érzi úgy, hogy szüksége lenne egy edzőre.

romain_grosjean.jpg 

A napokban napvilágot látott Jackie Stewart nyilatkozata, mely szerint a Formula-1-es pilótáknak edzőkre lenne szükségük mind a mentális, mind pedig a fizikai felkészülés során, így jóval kevesebb baleset történne a versenyeken. (Erről részletesen itt olvashattok)

Ebben bizonyos mértékig igaza is lehet a skót világbajnoknak, hiszen ennek ékes példája Pastor Maldonado idei szereplése, de Romain Grosjean is többször került olyan "ütközetekbe", melyek során talán elkerülhető lett volna az anyagi kár. Abban viszont nem lehetünk biztosak, hogy egy mentor segítségével kiküszöbölhetőek lennének ezek a balesetek. Hiszen fiatal és sikerre éhes pilótákról beszélünk, akik talán időnként több kockázatot is vállalnak, a bizonyítás érdekében.

De valljuk meg, ki ne tenné ugyanezt a helyükben? Ha belegondolunk, ezt az utat szinte minden pilóta végigjárja, ezekből a helyzetekből szereznek tapasztalatot, hogy évek múltán olyan letisztult vezetési stílussal rendelkezzenek, mint Fernando Alonso, vagy akár Kimi Räikkönen. A vezetői hibák a sportág részei, mivel emberekről van szó, gondoljunk csak a mezőny legtapasztaltabb pilótájára, Michael Schumacherre. A hétszeres világbajnok pilóta is követ el hibákat, elég visszaemlékeznünk a Spanyol Nagydíjra.

Romain Grosjean szerint nincs szüksége edzőre, de nem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben megváltozik a véleménye.

„Mindig lehet valamit tanulni. Régebben dolgoztam edzővel, de mostanság nem érzem úgy, hogy szükségem lenne valakire, de ez hétről-hétre változhat. Ebben a pillanatban nagyon boldogok vagyunk az út miatt, amit idáig megtettünk."

A GP2 tavalyi világbajnoka elismeri hibáit, de úgy érzi, ha több időt tölt együtt a csapattal, meg fogja szerezni a kellő tapasztalatot.

„Megpördültem az időmérő edzésen Silverstone-ban, és ez az én hibám volt, de nem gondolom azt, hogy sok balesetben vettünk részt ebben az évben. Vannak adataink és számítógépeink, amelyek a legjobb edzők vezetői szempontból. Azt gondolom, hogy más sportokban az embereknek vannak edzőik, akik megmondják, hogyan hozzák ki magukból a legtöbbet, de nekünk vannak számítógépeink, van csapattársam, ez egy kis különbség."

„Néhány csapatnál, mint a Red Bull, Mercedes, vagy a McLaren, a versenyzők együtt dolgoznak 4-5 éve, ők érzik egymást, amikor kimennek a pályára, tudják, hogy honnan kell kiindulni. Mikor mi elkezdjük a versenyhétvégét, akkor az előző éves adatokat használjuk, de az nem a te autód volt."

000 facebook_banner.jpg

Grosjean a silverstone-i versenyről is beszélt, és megemlítette a váltócserét, ami miatt Hockenheimben öt rajthelyes büntetéssel fog indulni.

A forgatókönyv tökéletes volt, megtaláltuk a győzelemhez vezető utat, az autó nagyon gyors volt a versenyen. De ha nem cserélünk váltót, akkor nem tudtam volna befejezni az egész futamot."

Grosjean a 10. illetve az 5 helyen fejezte be a pénteki szabadedzéseket Németországban, míg csapattársa, Kimi Räikkonen új fejlesztési csomagot tesztelt, így legfőbb feladata az adatgyűjtés volt. 

FormaNet, Kiss Róbert

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

f1 lotus formula-1 romain-grosjean