2012. júl 20.

F1 Maldonaldo az élen, Schumacher összetörte autóját a 2. szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Maldonaldo az élen, Schumacher összetörte autóját a 2. szabadedzésen

A délelőtti szabadedzéshez hasonlóan, a második tréning sem ideális körülmények között zajlott. Az edzés szárazabb perceiben Pastor Maldonadónak jött ki legjobban a lépés, míg a Williams venezuelai pilótája mögött két német versenyző, Nico Rosberg és Sebastian Vettel zárt a legjobb háromban. A leintés előtti percekben Michael Schumacher a pálya széléről integethetett hazai rajongótáborának, sajnos ezt a gesztus egy kisebb baleset előzte meg.

Maldonado a gumikról.jpg 

A péntek délelőtti szabadedzés még száraz pályán kezdődött, később azonban nem úszták meg eső nélkül a versenyzők. Délutánra még alaposabban rázendített, ettől függetlenül kicsivel több, mint 30 perc elteltével már majdnem teljes volt névsor az időket mérő táblán. Ekkor három német versenyző volt az élen: Michael Schumacher 1:38.194-es körével bérelte ki az első helyet, mögötte Sebastian Vettel öt századdal, míg a hétszeres bajnok csapattársa, Nico Rosberg nyolc tizedmásodperccel maradt el.

Még mielőtt kigurult volna a pályára, Schumacher a SkySportsnak elárulta, hogy hiába faggatják folyamatosan a jövőjéről, majd csak októberben hoz döntést.  A német legenda az interjúban azt sem tagadta, hogy 2010-ben amikor visszatért a királykategóriába, arra számított, hogy futamgyőzelmeket szerezhet Ross Brawn által irányított csapattal, hiszen az azt megelőző évben - még Brawn GP néven-  a világbajnoki címig menetelt  az istálló.

Bruno Senna is időben meg tudta kezdeni a munkát, pedig az első tréningen a tesztpilóta, Valtteri Bottas alaposan összetörte Williamsének hátulját, amikor az egyik kanyarban túl későn lépett a fékre. Az eset után autó padlólemezét és sebességváltóját is ki kellett cserélni a csapat szerelőinek.

A vizes pályán ismét több megcsúszás történt, többek között a regnáló bajnoknak, Sebastian Vettelnek is korrigálnia kellett, amikor a 12-es kanyarban ráhajtott a nedves rázókőre.

Az eső azonban fél óra elteltével elállt, így a javuló pályaviszonyok mellett előkerültek a köztes Pirellik, ezzel együtt a sorrend is folyamatosan változott. Elsőként Rosberg kockáztatta meg az intermediate-eket, aminek eredményeként Fernando Alonsótól vette át a vezetést,  1:37.285-ös köridővel, majd a spanyol (már szintén köztes gumikon) kontrázott egy 1:34-es idővel.

Lassan a teljes mezőny elhagyta az extrém esőgumikat, perceken belül rengeteget javultak a köridők. Elsőként Felipe Massa ment be 1:30 alá, de a leintés előtt fél órával már az élen álló Pastor Maldonado neve mellett 1:27.476-os idő állt. A venezuelai mögött ekkor Rosberg és Vettel sorakozott fel a top3-ban.

Mikor már éppen belelendült a mezőny, a versenyirányítás pedig még a DRS használatát is engedélyezte, addigra ismét eleredt az eső, így mindenki visszatért a boxba. A harmadik helyen álló Vettel mögött ekkor a következő volt az első tíz további sorrendje: Sergio Pérez, Romain Grosjean, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Jenson Button, Mark Webber és Kimi Räikkönen.

Az utolsó negyed órában még néhányan visszamerészkedtek a pályára, de többnyire ismét esőgumikon, így a top 10 sorrendje már nem változott.

Az edzés végéhez közeledve a vizes pályán először Toro Rosso ausztrálja, Ricciardo volt az, aki ráijesztett csapatára, amikor a 13-as kanyar kavicságyában landolt, de végül szerencsésen megúszta törés nélkül a parkolást. Nem úgy Michael Schumacher, aki a 12-es kanyarnál a köztes gumikon rászaladt a vizes kerékvetőre, és előbb az autó elejét, majd a hátulját is a korlátnak csapta.

000 facebook_banner.jpg

Második szabadedzés eredménye:

 2. szabadedzés- hockenheim.JPG

 

Első szabadedzés összefoglalója

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 szabadedzés hockenheim német nagydíj formula-1