2012. júl 21.

F1 Silverstone után a hockenheimi esőben is Alonso szerezte meg a pole-t

írta: FormaNet
F1 Silverstone után a hockenheimi esőben is Alonso szerezte meg a pole-t

Fernando Alonso nyerte a 2012-es szezon 10. időmérő edzését, amely ismét esős körülmények között zajlott, és több pilótát is megtréfált. Miközben a spanyol megszerezte F1-es pályafutásának 22.  rajtelsőséget, addig csapattársa, Felipe Massa nem került be a top 10-be. Alonso mögött a két Red Bull végzett, Mark Webberre azonban büntetés vár, így a harmadik rajtkockából Michael Schumacher indulhat vasárnap.

Alonso Német GP előtt2.jpg 

Q1

A komplett mezőny azonnal nekilátott a gyorsköröknek, hiszen az esőfelhők továbbra sem hagyták el a Hockenheimringet. A két Force India nyitotta meg a kvalifikáció első 20 percét a kemény gumikon  1:18-as időkkel, az élmezőnyből Fernando Alonso és Jenson Button azonban már első nekifutásra 1:16-tal indított, majd hamarosan már a továbbjutó helyeken mindenki 16-os köröket ment.  Az eső nem zavarta meg az első etapot, melyen egy ideig Lewis Hamilton 1:16.221 másodperces gyorsköre bizonyult a legjobbnak, az utolsó percekben Kimi Räikkönen azonban már 1:15. 693-mal vette át a vezetést. A finn még a közepes Pirelliken autózta meg a hétvége eddigi legjobb idejét, a közép- és hátsó régióból viszont már kénytelenek voltak feltenni a lágy gumikat. Ennek köszönhetően Hamilton egyre hátrébb esett a második helyről, végül a hatodik hely állította meg a brit bajnokot. Az utolsó percben a hazai közönség kedvence, Michael Schumacher még veszélyben volt, végül mindössze öt századmásodperccel utasította maga mögé a Toro Rosso francia pilótáát, Jean-Eric Vergne-t, aki így első kiesője lett a hetes sornak.

Kiesők sorrendje: Jean-Eric Vergne, Heikki Kovalainen, Vitalij Petrov, Charles Pic, Timo Glock, Pedro de la Rosa, Narain Karthikeyan.

Q1- hockenheim.jpg

Q2

Az időmérő középső szakaszában már előkerültek az intermediate gumik, és az eleredő esőben ismét mindenki minél hamarabb megpróbálta megfutni a továbbjutáshoz szükséges idejét. Sebastian Vettel 1:38. 309-cel az élre állt, mögötte Fernando Alonso 16 ezreddel maradt el. A regnáló bajnok idejét azonban a Q1-ben majdnem elvérző Schumacher, majd Hamilton is túlszárnyalta. A McLaren 2008-as bajnoka egyedüliként ért el 1:37-es időt. Az utolsó percekben már extrém esőgumira váltottak a továbbjutásért küzdő versenyzők, de az egyre nehezebb körülmények között ezzel már képtelenség volt javítani. Így az élmezőny versenyzői közül búcsúzni kényszerült Rosberg és Massa is. A negyedik helyen álló Alonsót Jenson Button, Pastor Maldonado, Mark Webber, Nico Hülkenberg, Paul di Resta, és utolsó továbbjutóként Kimi Räikkönen követte. A vizes aszfalton több megcsúszás és pályaelhagyás is történt.

Kiesők sorrendje: Daniel Ricciardo, Sergio Pérez, Kobajasi Kamui, Felipe Massa, Romain Grosjean, Bruno Senna, Nico Rosberg.

Q2 - hockenheim.jpg

Q3

Mindenki extrém esőgumin vágott neki az utolsó tíz percnek, Nico Hülkenberg pedig rögtön egy piruettel és kavicságy látogatással kezdett. Az eső ugyan elállt a Q3 kezdetére, de az aszfalt még vízátfolyásokkal volt tele. Első nekifutásra Vettel 1:44.605-ös gyorsköre volt a legjobb, mögé pedig bő egy tizedes hátrányban Alonso sorakozott fel, míg a két Force India a harmadik-negyedik helyet foglalta el.

A hajrában a pályaviszonyok gyorsan javultak, így elsőként Schumacher autózott 1:42-es időt, de Vettel másfél tizedet egyből rávert a hétszeres bajnokra. A tűzijáték tovább folytatódott, az élen pedig folyamatosan változott a sorrend, végül Alonso 1:40-es köre pole pozíciót ért. A spanyol mögött fél másodperces hátrányban Sebastian Vettel végzett, a harmadik leggyorsabb kört autózó Mark Webber pedig már majdnem egy másodpercet kapott a Ferraritól. 

Michael Schumacher a második sorból vághat neki hazai versenyének, és mivel Webberre öt rajthelyes büntetés vár, ezért a német a harmadik rajtkockából várhatja a vasárnapi futamot. Őt követi Hülkenberg és Maldonado, majd a két McLaren, ezúttal Button és Hamilton sorrendben. A kilencedik legjobb köridőt Di Resta jegyezte, a tizes sort pedig Räikkönen zárta több mint öt másodperccel elmaradva Alonso legjobb idejétől.

Három versenyzőre (Romain Grosjean, Nico Rosberg, Mark Webber) öt rajthelyes büntetés vár váltócsere miatt.

000 facebook_banner.jpg

Kvalifikáció végeredménye:

Q3- hockenheim.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

 

Szólj hozzá

f1 időmérő hockenheim német nagydíj formula-1