2012. júl 22.

F1 Jenson Button szerint a visszajátszás egyértelmű

írta: FormaNet
F1 Jenson Button szerint a visszajátszás egyértelmű

A 2009-es világbajnok, Jenson Button úgy gondolja, hogy a visszajátszás elmond mindent Sebastian Vettel előzéséről a vasárnap délutáni Német Nagydíjon, két körrel a leintés előtt. A kétszeres világbajnok német, úgy előzte meg a McLaren pilótáját a hajtűkanyarban, hogy mind a négy kerekével elhagyta a pályát. A manőver vizsgálat alá került, végül vettel 20 másodperces időbüntetést kapott, amivel egészen az ötödik helyig csúszott vissza.

button-vettel hockenheim.JPG 

„Nincs igazán mit mondanom, a TV kamera felvétele elmond mindent!”- mondta csalódottan harmadik helyen záró Jenson Button a verseny után.

A Red Bull hazai pályán versenyző pilótája saját bevallása szerint azért vette a kanyart szélesen, hogy elkerülje az ütközést riválisával, mert nem tudta, hol volt mögötte.

„Ez nehéz eset. Nem tudtam, hogy belül van-e vagy sem. Az utolsó dolog, amit akartam, az ütközés. Nem láthattam az autót oldalról, így inkább próbáltam helyet hagyni neki, amihez szélesen kellett fordulnom. Mindnyájan küzdöttünk a gumikkal, azt hiszem, ez volt a helyzet Jensonnal is, és ezért tudtam megelőzni”- nyilatkozta Vettel a hockenheimi futam végét követően

2010 és 2011 bajnoka hozzátette még azt is, hogy sejtette, hogy Button még mindig mellette van, ezért nem akart elé bevágni, mivel a legrosszabb, ami egy pilótával a verseny végén történhet, az egy baleset, ezért is próbálta a legbiztonságosabb megoldást választani, még akkor is, ha már egyáltalán nem volt tapadás.

000 facebook_banner.jpg

A csapatfőnökök természetesen szintén másként értékelték az esetet:

Martin Whitmarsh: „A szabályok egyértelműek és ez a manőver nem megengedett. A szabályok nem teszik lehetővé pályán kívüli előzést, vagy előnyszerzést.”

Christian Horner: „Ez egy szoros verseny volt. Vesztettünk egy kis időt amikor Lewis (Hamilton) visszavette a körét, de ezzel együtt jó versenye volt Sebastiannak. Az első három helyezett nagyon közel volt egymáshoz, és a végén meg akartuk szerezni a 2. helyet.  A szabályok világosak: a versenyzőnek elég helyet kell hagynia a másiknak, de nem volt elegendő hely mindkét fél számára. Ez egy versenyhelyzet volt, nem történt szabálytalanság. Azt hiszem elég durva lenne, ha ezért büntetést kapna”- vélekedett a Red Bull csapatfőnöke.

A Leintést követően a versenyirányítás mindkét pilótát berendelte, végül Sebastian Vettel 20 másodperces időbüntetést kapott, így a német az ötödik helyig csúszott vissza. Kimi Räikkönen így utólag dobogós eredményt könyvelhet el, Jenson Button pedig további három ponttal gazdagodott.

FormaNet, Jeney Anna

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 jenson button sebastian vettel német nagydíj formula-1