2012. júl 23.

F1 Ecclestone maga helyett csak lakóautóját küldte Hockenheimbe

írta: FormaNet
F1 Ecclestone maga helyett csak lakóautóját küldte Hockenheimbe

Úgy tűnik, mégis csak nagy lehet a baj. Amíg a Német Nagydíj előzményei és pályán zajló eseményei teljesen lefoglalták a rajongók figyelmét, sőt egyes sportbírói döntések igencsak megosztották a véleményeket, addig a pályán kívül nem sok figyelmet kapott egy érdekes, és mindenképpen elgondolkodtató történet. Illetve a történés hiánya. Bernie Ecclestone nem vett rész a hockenheimi versenyen.

bernei ecclestone.JPG 

Ahogy arról vasárnap reggel elsőként számoltunk be, a FOM vezért szombat estig hiába várták a Német Nagydíj szervezői. Bernie Ecclestone később sem érkezett meg Németországba, bár Motorhome-ja ott volt a helyszínen.

Naívan gondolhatnánk arra, hogy nincs ebben semmi különös, hiszen elfoglalt üzletemberként talán valami fontos dolga akadt, ám ha figyelembe vesszük azokat az előre leegyeztetett, majd a FOM sajtóirodája által később lemondott megbeszéléseket, talán más következtetést is levonhatunk. Persze még ezeket figyelembe véve is gondolhatnánk arra, hogy valami még fontosabb dolog jött közbe, ám ha megvizsgáljuk Ecclestone idei évi prioritásait, beláthatjuk, hogy a Concorde Egyezménynél jelenleg nem nagyon van semmi, ami fontosabb lehet a fehér lovag számára.

A hétvégére volt egyebek mellett kitűzve egy találkozó a Mercedes vezetőivel, és a megbeszélések legfőbb témája pontosan az új megállapodás még függőben lévő kérdéseinek tisztázása volt. A Mercedes egyedüli nagycsapatként eddig nem állapodott meg a FOM vezérrel, többek között azért, mert sérelmezték a Ferrari és a Red Bull, illetve utólag a McLaren privilegizált helyzetét az új egyezmény kapcsán. A csapat az év elején még azzal is fenyegetett, hogy az Európai Bizottság versenyellenes csoportjához fordul. Pénzbeli vitáik is vannak az F1 teljhatalmú urával, a Formula-1 bevételeinek újraelosztása kapcsán. A Mercedes jelenléte a cirkuszban kulcskérdés lehet, így belátható, hogy egy ilyen tárgyalásnál nem nagyon lehet semmi sem fontosabb Ecclestone számára.

A Mercedes ráadásul hangsúlyozottan aggódva figyeli a Gerhard Gribkowsky ügy további fejleményeit, főleg azután, hogy a bankárt megvesztegetés miatt nyolc és fél év börtönre ítélték, és a német ügyészek szerint Ecclestone a bűntársa. Nagy a tét, hiszen a konszern német érdekeltségű, így sokat árthat az ázsiójának, ha olyan szériában vesz részt, melynek vezetője egy bűncselekmény kapcsán besározódik. A Mercedesnél hangot is adtak eme aggodalmuknak, és az ügy kapcsán szintén fenn áll a veszélye annak, hogy elhagyják a cirkuszt.

Az F1 teljhatalmú ura a Brit Nagydíjat követően arra a kérdésre, hogy el megy-e a Német Nagydíjra, egyértelműen igennel válaszolt, hangoztatva ártatlanságát, és ezzel kapcsolatosan azt, hogy semmi félnivalója sincs. A kérdés már csak azért is volt igen aktuális, mert egyes német szakértők, és ügyvédek a Gribkowsky ítélet kapcsán (erről itt olvashattok) nem tartották kizártnak, hogy a FOM vezért Németországban akár őrizetbe is vehetik.

A Német Nagydíjról való távolmaradása azonban sajnos nem azt támasztja alá, hogy ne lenne félnivalója. Minden bizonnyal már készülnek azok a hivatalos sajtónyilatkozatok, melyek több indokot is felsorolnak arról, hogy miért nem érkezett meg a FOM vezetője a hockenheimi futamra, ám ez a tény ennél sokkal messzebbre mutat.

000 facebook_banner.jpg

Rendkívül sajnálatos, hogy egy ilyen zseniális szervezőképességű ember - akinek az F1 rengeteget köszönhet, aki valójában megteremtette mindazt, amit ma úgy hívunk, hogy modern Formula-1 - ilyen helyzetbe kerülhetett. Ecclestone későbbi megítélése, az esetleges eljárás kimenetele, akár az ügyben hozott ítélet, alapjaiban rázhatja meg a száguldó cirkuszt. A folytatást illetően nem nagyon lehetnek kétségeink, különösen azután, hogy a megvesztegetett, és már elítélt Gribkowsky terhelő vallomást tett Ecclestone-ra, és főleg azután, hogy a Német Nagydíjtól történt távolmaradással igazolva, nyilván maga az érintett, és ügyvédei is így látják ezt.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

 

Szólj hozzá

f1 bernie ecclestone német nagydíj formula-1