2012. júl 23.

F1 Hamilton reagált Vettel Német Nagydíj utáni kifakadására

írta: FormaNet
F1 Hamilton reagált Vettel Német Nagydíj utáni kifakadására

Sebastian Vettel a Német Nagydíjat követően nem rejtette véka alá azon véleményét, hogy Lewis Hamilton elég nagy hülyeséget csinált, amikor lekörözött versenyzőként visszavette körét, és ezzel közbeavatkozott a regnáló bajnok első helyért vívott küzdelmébe. Hamilton nem hagyta szó nélkül a regnáló bajnok kifakadását, és epés reakciójában Vettel éretlenségét hangsúlyozta. Mindemellett a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh, sőt még az energiaitalosok vezetője, Christian Horner is megvédte a 2008-as bajnok manőverét.

hamilton - vettel hockenheim.JPG 

Sebastian Vettel a hockenheimi leintést követően nem tetszését fejezte ki amiatt, hogy Lewis Hamilton lekörözött pilótaként visszaelőzte őt a friss abroncsokon. Az ominózus műveletet, semmilyen szabály nem gátolta, így ezt a brit nyugodtan megtehette. Ha viszont a másik oldalról nézzük az esetet, akkor talán valóban nem volt fair, hiszen a Red Bull kétszeres világbajnoka harcban volt Fernando Alonsóval az első helyért.

"Ez nem volt túl korrekt tőle. Egy hülye döntés volt részéről bezavarni az élen harcolók küzdelmébe”- véleményezte a mclarenes manőverét Vettel a verseny végén.

A másik érintett Lewis Hamilton természetesen nem hagyta szó nélkül a német véleményét.

"Hmm. Azt gondolom, hogy ezzel az éretlensége jött ki. Jól mutatja mennyire érett” – hangzott el kissé ironikusan Hamilton véleménye.

Vettellel szembeni manőverét, Hamilton csapattársa, Jenson Button is megvédte, szerinte semmi szabálytalan nem volt abban, amit Lewis tett.

"Teljesen megengedett manőver volt” – állította Button.

A McLaren csapatfőnöke Martin Whitmarsh szintén kiállt pilótája mellett.

"Ez a versenyzés, ha ez ostobaság lenne, akkor nem tudom mit kellene tennie. Lewis a kerékcserét követően gyorsabb volt,  előzött, és meg is lépett. Nem gondolom, hogy ez rossz döntés lett volna. Szerintem ez mások számára is egyértelmű kell, hogy legyen” - zárta mondandóját határozottan a csapatfőnök.

Hamilton és Vettel kakaskodása mellett a pletykák szerint a két rivális csapat viszonya sem mondható éppen felhőtlennek mostanában, miután a wokingi alakulat volt az, aki megóvta az osztrák csapat motorvezérlését a vasárnapi futamot megelőzően.

"Ilyen a Formula-1 természete” – tette hozzá az ügyhöz, Christian Horner a „bikák” csapatvezetője.

"Mindig lesz olyan dolog, amit más csapatok úgy gondolnak, hogy rosszul tetted.”

A Der Spiegel lap szerint ez egy összeesküvés Vettel büntetése és a verseny előtti motorvizsgálódás ügye között. Az összeesküvés elmélet része, hogy az FIA ezzel akarta térdre kényszeríteni a világbajnok Red Bull istállót, és rákötelezni őket a hónapok óta tartó költségcsökkentési terv aláírására. Persze mindez csak egy feltételezés. Nem mellesleg Horner szerint Lewis semmi szabálytalanságot nem tett, amikor visszavette körét.

"Ha megnézzük a szabályokat, akkor nem hinném, hogy bármi olyat találnánk benne, hogy egy autó nem veheti vissza a körét.  Persze frusztráló, hogy nekünk ez egy másodpercbe került, továbbá sajnálatos, hogy Lewis nem vette vissza a körét Fernandóval szemben is, mert ha Fernandónak is egy másodpercbe került volna, akkor nem kerültünk volna hátrányba. De joga volt hozzá. Körülbelül egy másodpercet veszítettünk azzal, hogy Lewis visszavette a körét, ami bosszantó, De amikor századokért és tizedekért harcolunk, akkor előfordul néha ilyesmi” – vélekedett a Red Bull csapat vezetője, aki természetesen azért saját versenyzője reakcióját is megvédte.

"Nyilvánvaló, hogy a versenyzőkben ilyenkor nagy érzelmek kavarognak. Ez egy szokatlan helyzet volt, mert általában ha leköröznek egy autót, akkor az nem előz vissza, de Lewis friss gumikon volt. Seb véleménye szerint mindez hatással volt versenyének kimenetelére. Ettől függetlenül szabályos volt, Lewis semmi rosszat nem tett, és vitathatatlan, hogy ezzel segítette a csapattársát.”

És akkor végül jött még az ominózus Vettel-Button incidens, amiért utólag a versenyirányítás elmarasztalta a regnáló bajnokot, és 20 másodperces időbüntetéssel sújtotta. A Red Bull főtanácsadója, Dr. Helmut Marko úgy gondolja, hogy Vettel szabálytalansága után az lett volna a normális, ha a csapat kap egy e-mailt a versenyigazgatótól, hogy engedjék vissza Buttont maguk elé.

„Most azonban nem így történt” - jegyezte meg Helmut Marko.

A német pilóta a büntetést követően elvesztette második helyét, és egészen az ötödik helyig csúszott vissza, ezzel együtt nyolc pontot bukott, ami a szezon végén akár sorsdöntő is lehet a világbajnoki cím végkimenetelét illetően.

000 facebook_banner.jpg

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting egyébként az Auto Motor und Sportnak elismerte, hogy Seb kemény büntetést kapott, de jelenleg nincs más alternatíva a szabályok szerint.

"A büntetés nagyon kemény volt, de sajnos jelenleg nem lehet mást választani” – utalt Charlie Whiting a szabálytalanságért kiszabható büntetések hiányosságaira, melynek jövőbeni változtatásán elvileg már dolgoznak az illetékesek.

FormaNet, Németh Dániel

 001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

 

Szólj hozzá

f1 lewis hamilton sebastian vettel német nagydíj formula-1