2012. júl 23.

F1 Miért szeretne egy svájci pilóta francia himnuszt hallani a dobogón? - Romain Grosjean

írta: FormaNet
F1 Miért szeretne egy svájci pilóta francia himnuszt hallani a dobogón? - Romain Grosjean

Az idei év egyik meglepetés a Lotus F1 Team 26 éves francia pilótája, Romain Grosjean. A francia versenyző 2009-ben az akkori Renault (ma Lotus) színeiben hét versenyen már megméretette magát a királykategóriában, ám akkor még könnyűnek találtatott. Az idei évben azonban - bár kissé rapszodikus versenyzéssel - egyértelműen igazolta, hogy helye van a szériában. De hogy valóban miért is francia licenccel indul Grosjean, mikor szülőhazája Svájc? Eddig még a paddockban sem sokan tudták a kérdésre a választ. Grosjean édesapja a napokban elárulta a titkot.

romain grosjean.JPG 

Romain Grosjean Genfben született és ott is nőtt fel, ennek ellenére, ha sikerülne az első futamgyőzelme megszerzése, akkor a dobogón állva a Marseillaise-t játszanák el tiszteletére. Hogy miért nem tartja tiszteletben születési helyének, és gyerekkorának otthont adó nemzete himnuszát, csak kevesen tudják.

A pilóta svájci származású édesapja, Christian a Blick című lapban ezt így indokolta: "Svájc sohasem segítette fiamat pályája során, míg Franciaország igen.”

"A szívem Svájcért dobog, de csak olyan országhoz tud bárki is lojális lenni, és lojálisnak maradni, akitől esélyt kapott” – nyilatkozta Grosjean ügyvéd édesapja, aki korábban Svájc színeiben szlalom síelőként versenyzett.

2003-ban Romain a Formel Lista bajnoka volt, de a svájci csapattulajdonos, Andreas Jenzer nem találta tehetségesnek, bár néhány évvel később ezért elnézést is kért.”

"2005-ben a Red Bullhoz fordultunk segítségért, de Dr.Marko (Helmut) a svájci pilóták közül végül (Neel) Janit és (Sebastian) Buemit választott a helyette. Végül a Renault segített nekünk” – nyilatkozta Romain Grosjean édesapja.

Grosjean 2006-ban az Euro F3-ban indult, a francia csapat versenyzőjeként, és 2007-ben egy másik francia csapattal, az ASM-mel bajnokságot is nyert.

A GP2-be szintén egy francia alakulat pilótájaként került, mégpedig az FIA elnök, Jean Todt fia, Nicolas Todt csapatába, az ART Teambe, és az F1-ben is egy francia alakulatnál, a Renault-nál debütált 2009-ben. A debütálása után ismét visszatért a GP2-be, ahol szintén francia csapatnál folytatta a versenyzést, a DAMS-nál, ahol nem mellesleg bajnoki címet szerzett. Menedzsere a Lotus csapat csapatfőnöke, a francia Eric Boullier.

000 facebook_banner.jpg

Grosjean pályafutását figyelembe véve, talán már érthető, hogy egy svájci születési pilóta miért a francia nemzeti himnuszt, a Marseillaise-t szeretné meghallani végre a dobogó tetején állva.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 lotus formula-1 romain grosjean