2012. júl 24.

F1 Az FIA figyelmezteti a pilótákat a pályán kívüli előzés következményeire

írta: FormaNet
F1 Az FIA figyelmezteti a pilótákat a pályán kívüli előzés következményeire

A Német Nagydíjat követően kiemelt figyelmeztetésben részesültek a  Formula-1-es pilóták az ügyben, hogy fokozottan figyeljenek oda a pályán kívül történő előzésre és egyéb, előnyt szerző manőverekre, mert ezek a szabálytalanságok kemény szankciókat vonnak maguk után.  Mindez Sebastian Vettel Jenson Buttonnal szemben történő, megkérdőjelezhető manővere miatt robbant ki.

button-vettel hockenheim.JPG 

Az eset megosztja a közvéleményt, és sokan úgy vélik, a kétszeres német világbajnok túl nagy árat fizetett az incidensért. Sebastian Vettel a futam utolsó előtti körében a hajtűkanyarnál megelőzte mclarenes riválisát, Jenson Buttont, és megszerezte a második helyet, de mindezt úgy tette, hogy közben az autó mind a négy kereke elhagyta a pályát.

A futamot követően a pályabírók vizsgálták az esetet, és azt a döntést hozták, hogy Vettel megsértette a szabályokat, azzal, hogy pályán kívül előzött. A büntetés meg is született, és 20 másodpercet adtak hozzá futamidejéhez, így a pódiumról lecsúszva csak az 5. helyen találta magát a regnáló bajnok.

A döntés több vitát váltott ki a paddockban, és előkerült Lewis Hamilton és Nico Rosberg bahreini incidense is. Akkor a brit szintén a pálya elhagyásával hagyta maga mögött a német versenyzőt, de a büntetés ott még elmaradt.

A stewardok döntése jelen esetben érthető volt, hiszen az AUTOSPORT értesülése szerint, már több dolgot, többek között a bahreini esetet is tisztázták a versenyzőkkel és a csapatokkal még a Brit Nagydíjat megelőzően.

A silverstone-i verseny előtt Charlie Whiting szétküldött egy levelet a csapatoknak és a versenybíráknak, melyben tájékoztatott mindenkit az esetleges szankciókról.

Whiting felhívásában az alábbi mondat szerepelt: "Abban az esetben, ha egy versenyző elhagyja a pályát, nem tehet szert előnyre más pilótával szemben, ellenkező esetben büntetésre számíthat.”

„Bár a rendelet határozottan kimondja, hogy a versenyző nem kerülhet előnyös helyzetbe a pálya elhagyását követően, ezzel együtt úgy érezzük, hogy azokban az esetekben, ahol nem teljesen világos az, hogy egy versenyző jogtalanul szerzett-e előnyt, úgy a versenyirányítás saját belátása szerint dönthet a szankciókat illetően.”

000 facebook_banner.jpg

Ez vonatkozik az összes versenyzőre és csapatra és ezentúl sokkal jobban kell figyelniük az ehhez hasonló szituációkban, különben úgy járnak, mint a Red Bull Racing német versenyzője. Hazai versenyén ennek a módosításnak első áldozata pont Sebastian Vettel lett, de lehetett volna akárki más is.

 

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

 

 

Szólj hozzá

f1 büntetés fia sebastian vettel formula-1