2012. júl 24.

F1 Német Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Német Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

Fernando Alonso F1-es karrierének 30. diadalát ünnepelhette a Német Nagydíjon, és ezzel a futamgyőztesek örökranglistáján ötödikként bekerült azon versenyzők elit klubjába, akik pályafutásuk alatt legalább 30-szor utasították maguk mögé a komplett mezőnyt.

alonso - hockenheim.jpg 

Fernando Alonso 30. F1-es futamgyőzelmével olyan nagy nevekhez csatlakozott, mint Michael Schumacher, Ayrton Senna, Alain Porst és Nigel Mansell. A királykategória eddigi történelmében mindössze ők öten tudtak legalább 30 alkalommal nagydíjat nyerni.

Michael Schumachernek 110. versenyén, az 1998-as Francia Nagydíjon sikerült elérnie ezt a bűvös számot, melyet immár a 188. nagydíját követően Alonso is magáénak tudhat. Ayrton Senna 115. F1-es versenyén, az 1991-es Monacói Nagydíjon ünnepelhette 30. diadalát, egykori nagy riválisának Alain Prostnak 126 futamra volt ehhez szüksége, míg Nigel Mansell 183. versenyén, szerezte meg 30. győzelmét, abban az évben, amikor nagy fölénnyel nyerte meg a világbajnoki címet.

30. győzelem:

Michael Schumacher - 1998 Francia Nagydíj

Ayrton Senna - 1991 Monacói Nagydíj

Alain Prost - 1988 Monacói Nagydíj

Nigel Mansell -1992 Portugál Nagydíj

Fernando Alonso  - 2012 Német Nagydíj

Ez volt Alonso harmadik Német Nagydíjon aratott győzelme, ami ugyanannyi, mint amennyit Juan-Manuel Fangio, Jackie Stewart, Nelson Piquet és Ayrton Senna is szerzett Németországban. Csak Michael Schumacher tudott ennél többször (összesen négyszer) nyerni hazájában: 1995, 2002, 2004, 2006.

A spanyol diadalával együtt a Ferrari már 21-re növelte Német Nagydíjon aratott győzelmeinek számát, ami egy lenyűgöző rekord, főleg annak fényében, hogy a második helyen álló Williams istálló kilenc futamgyőzelmet könyvelhetett el eddig Németországban.

A jelenlegi listavezető, kétszeres világbajnok 22. alkalommal rajtolhatott pole pozícióból, ezzel jelenleg a statisztikák 11. helyén áll, és most már eggyel több rajtelsőséget tudhat magáénak, mint egykori mclarenes csapattársa, Lewis Hamilton. További két pole-lal Alonso felkerül a top10-be, közvetlenül két háromszoros világbajnok, Nelson Piquet és Niki Lauda mellé.

Nem mellesleg, Fernando továbbra is közelít Michael Schumacher rekordjához, aki a 2001-es Magyar Nagydíjtól egészen a 2003-as Maláj Nagydíjig zsinórban 24-szer látta meg a kockás zászlót. A spanyol jelenleg 22-nél tart, ráadásul mindegyiken pontot is szerzett.  Az abszolút rekord egyébként Nick Heidfeld nevéhez köthető, aki a 2007-es Kínai GP-től a 2009-es monzai futamig zsinórban 33-szor szelte át a célvonalat.

Visszatérése óta Michael Schumacher most először futotta meg a verseny leggyorsabb körét, és ezzel ő lett a nyolcadik versenyző, aki ebben az idényben már legalább eggyel növelte versenyen megfutott leggyorsabb köreinek számát.  Ebben a kategóriában saját statisztikáját a hétszeres bajnok  77-re növelte. A hétvégi Német Nagydíjat megelőzően Schumacher még 2006-ban, a szezonzáró interlagosi helyszínen, hatalmas menetelése közben futotta meg a leggyorsabb kört, még Ferrari színekben.

A Mercedes rangidős versenyzője 43 évesen, és 201 naposan volt a hockenheimi futam leggyorsabbja, de ezzel korántsem ő áll a ranglista élén, már ami az életkort illeti.

Juan Manuel Fangio az 1958-ban például 46 évesen és 209 naposan futotta meg az Argentin Nagydíj leggyorsabb körét. Schumacher ebben a statisztikában csak a hetedik helyen áll:

  1. Juan Manuel Fangio - 1958 Argentin Nagydíj     46 éves, 209 napos
  2. Piero Taruffi - 1952 Svájci Nagydíj                         45 éves, 219 napos
  3. Giuseppe Farina - 1951 Olasz Nagydíj                  44 éves, 321 napos
  4. Jack Brabham- 1970 Brit Nagydíj                            44 éves, 107 napos
  5. Luigi Villoresi - 1953 Holland Nagydíj                    44 éves, 22 napos
  6. Karl Kling - 1954 Német Nagydíj                             43 éves, 319 napos
  7. Michael Schumacher - 2012 Német Nagydíj       43 éves, 201 napos

 

Schumacher csapattársa, Nico Rosberg idén először végzett előrébb a versenyen, mint ahonnan elrajtolt. Rosberg a hockenheimi esős kvalifikáción csak a 17. helyre elegendő időt autózta, mindemellett váltócsere miatt ötrajthelyes büntetés is várt rá, végül az egy pontot érő 10. helyen szelte át a célvonalat.

Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen is 2007-ben debütált a száguldó cirkuszban, így mindketten 100. versenyhétvégéjükön vettek részt az elmúlt hétvégén. Rajtuk kívül azonban Mark Webber is jubilált, hiszen ő éppen ekkor csatlakozott a Red Bull Racinghez, így a Német Nagydíjon Webber 100. futamán indult az energiaitalosok kötelékében. Sajnos egyikőjüknek sem hozott túl sok szerencsét ez a bűvös szám.

Nem úgy Kobajasi Kamuinak, aki 50. nagydíján állhatott rajthoz a szériában, és Sebastian Vettel büntetését követően a Sauber 25 esztendős japán versenyzője a negyedik helyre lépett előre, ami  eddigi F1-es pályafutásának legjobb eredménye.

Kobajasi csapattársa, Sergio Pérez az elmúlt négy versenyből háromszor is pontot szerzett úgy, hogy egyszer sem indult a 15. helynél előrébb.

000 facebook_banner.jpg

Jenson Button idén először tudta legyőzni csapattársát, Lewis Hamiltont a kvalifikáción.

Csapata, a McLaren zsinórban harmadjára hajtotta végre a verseny leggyorsabb kerékcseréjét, ami ez alkalommal Button második boxkiállásánál 2,31 másodpercig tartott, ami egy új rekord.

Kimi Räikkönen Németországban negyedik alkalommal ért el dobogós helyezést visszatérése óta, és tette ezt úgy, hogy idén meg egyszer sem kvalifikálta magát az első háromba. A finn ebben a szezonban a negyedik helyről is csak két alkalommal indult, Kínában és Spanyolországban.

A meglehetősen frusztráló versenyt záró Sebastian Vettelnek továbbra sem hozott szerencsét hazai nagydíja, és most sem sikerült megtörnie azt a júliusi nyeretlenségének „átkát”, bár ez utóbbira, még a Hungaroringen van esélye.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

 

Szólj hozzá

f1 hockenheim német nagydíj formula-1 f1-statisztika